Sanayi üretiminde yıllık veride Covid etkisi, aylık veride düşük bazdan toparlanma (Tera Yatırım )

Sanayi üretiminde yıllık veride Covid etkisi, aylık veride düşük bazdan toparlanma…

Türkiye'de Mayıs ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,9 daralırken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %17,4 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %30,7 oranında daralma gerçekleşmiştir.

Aylık verideki %17,4 artış oranı oldukça iyi görünse de, bunun pandemi ile oluşan düşük bazdan bir toparlanma olduğunu ve sanayi üretiminin yıllık bazda geçen seneki seviyelerin çok altında kaldığını akılda tutmak gerekir. Dolayısıyla, aylık bazdaki geçici yüksek artışlar bu noktada sanayi üretiminin genel eğilimi açısından bize çok fikir vermemektedir. Dünya ekonomisinin zor bir süreçten geçtiği Covid-19 krizi ertesinde toparlanmanın sürdürülebilirliği, aynı zamanda virüsle ilgili belirsizliklerin de azalmasına bağlıdır. İkinci virüs dalgasına ilişkin belirsizlik ortamında, bu zor bir gelişme olacaktır.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %4,5 artarken, yıllık bazda %14,2 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %19,3 artış görülürken, yıllık bazda ise %20,6'lık daralma gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %4,9 artış görülmüş, yıllık bazda ise daralma %13,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %40,2, dayanıklı tüketim malı %25,9, ara malı %14,6, dayanıksız tüketim malı %13,9 ve enerji %3,7 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %33,4, sermaye malı %24,2, dayanıksız tüketim malı %20,4, ara malı %17,5 ve enerji %14,4 daralmıştır. İmalat sanayiinde aylık bazda dipten dönüş etkisi dikkat çekerken, yıllık bazda her kalemde çift haneli daralma devam etmektedir.

 
Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Dünya ekonomileri gibi, Türkiye ekonomisi de arz ve talep yönlü eş zamanlı şoku yaşamıştır ve bunun yansımaları üretim ve ihracat/ithalat eğilimlerinde görülmüştür. Avrupa'daki kademeli toparlanma şu an için kısa dönemde bir artı olarak görülse de, Covid-19'un ikinci dalgasına dair belirsizlikler toparlanma algısını da kırılgan bir hale getirmektedir. Türkiye ekonomisi, 2018-19 döneminde iç kaynaklı bir şokla daralma eğilimine girmişti ve sanayi üretiminde de yıllık bazda Eylül 2018'den Eylül 2019'a kadar bir daralma periyodu geçirilmişti. Mart 2020'ye kadar pozitif eğilimde gerçekleşen sanayi üretimi, Covid-19 etkileriyle yıllık bazda yeniden negatif eğilime geçmiştir ve bu hem iç hem de dış şok kaynaklı bir şekilde olmaktadır. Normalleşme ile beraber ekonomilerde açılma kademeli sürdürüldüğü takdirde aylık bazda artışlar görülebilmekle beraber, yıllık verilerin birkaç aylık dönem boyunca negatif seyretmesini bekleriz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇAVUŞOĞLU: MISIR İLE UZMANLAR DÜZEYİNDE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ OLDU- TRT HABER
ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN HAKÇA PAYLAŞMAYA YANAŞSA SORUNLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ ÇÖZÜLÜR - TRT HABER
ÇAVUŞOĞLU: (DOĞU AKDENİZ) KITA SAHANLIĞININ BELİRKENMESİYLE BİZ ÇOK BÜYÜK BİR OYUNU BOZDUK - TRT HABER
ÇAVUŞOĞLU: SİRTE'YE OPERAYON HAZIRLIĞI VAR AMA ŞU ANDA MASAYI BEKLİYORUZ- TRT HABER
ÇAVUŞOĞLU: ATEŞKESİN KALICI VE BAĞLAYICI OLMASI LAZIM - TRT HABER
çavuşoğlu:(libya bölnsün açıklamaları) libya'da çıkarları olanların düşüncesi, bu çok tehlikeli, istikrar olmaz - TRT Haber
ÇAVUŞOĞLU: (LİBYA) BİZ TÜRKİYE OLARAK ATEŞKESİ İSTİYORUZ VE SİYASİ ÇÖZÜME İNANIYORUZ - TRT HABER
ECB/PANETTA: BULGARİSTAN VE HIRVATİSTAN TARAFINDAN ALINANAN EK GÖNÜLLÜ POLİTİKA YORUMLARINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
ECB/PANETTA: BULGARİSTAN VE HIRVATİSTAN, TÜM YAKINSAMA KRİTERLERİNE UYMALARI KOŞULUYLA EURO BÖLGESİNE 2023 GİBİ ERKEN BİR TARİHTE GİREBİLİR
ECB/PANETTA: HIRVATİSTAN VE BULGARİSTAN'IN REFORMLARI, KARŞI KARŞIYA OLDUKLARI KIRILGANLIKLAR VVE DENGESİZLİKLERİ ÇÖZEMEZ
ALBAYRAK: AYRICA İNŞAAT, TİCARET VE HİZMET SEKTÖRLERİ TOPLAMINDA CİRO ENDEKSİ AYNI DÖNEMDE DE %12,5 YÜKSELDİ
ALBAYRAK: HER İKİ ENDEKSTE 'V' ÇIKIŞI İLK SİNYALİNİ GÖRDÜK
ALBAYRAK: SANAYİDE ÇARKLAR YENİDEN HIZLANMAYA BAŞLADI
Facebookta Paylaş