Sesmir/Ökmen:Türkiye ekonomisinin yüksek faiz ihtiyacını ortadan kaldıracak stratejik politika ve etkili uygulamalar hala oluşturulamamıştır

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:


Türkiye ekonomisinin yüksek faiz ihtiyacını ortadan kaldıracak stratejik politika ve etkili uygulamalar hala oluşturulamamıştır: Yüksek faiz ihtiyacının kalıcı olarak ortadan kaldırılması ve Türkiye ekonomisinin gündeminden çıkartılması orta vadeli ufukta tüm gücüyle belirsizliğini sürdürmektedir.

Yüksek faiz ihtiyacı kalıcı olarak ortadan kaldırılmadan ekonomik birimlerin topyekûn yoksullaşması hep devam edecektir.

Yüksek faiz ihtiyacının müsebbibi bankalar değil, ekonomik ortam ve kuralları düzenleyen yönetsel sistem ve kurumların bütünsel yapısıdır.

Yüksek faiz uygulamasıyla, Türkiye uluslararası kuruluşlara bağımlı olmadan kısa dönemli dış finansman teminini kolaylaştırmaktadır. Ancak asıl önemli olan Türkiye ekonomisinin yüksek faiz sarmalından kalıcı olarak çıkması için kapsamlı reform ve politikalar ortaya konulmalıdır.

Kapsamlı reform ve politikalar ortaya konulmadan, fiyat istikrarı sağlanmadan, ekonomi dışı nedenlerle yüksek faiz politikalarından vaz geçilmesi sürekli olarak değersiz TL ile neticelenmekte ve Türkiye yoksullaşmaktadır.

Turizm sektörü toparlanmaz ise Türkiye'nin yüksek cari açığı devam edecektir. Pandemi önlemlerinin etkinliği 2021 yılında da turizm sektöründe geniş bir toparlanma haline izin vermeme olasılığı oldukça yüksek gözükmektedir.

2021 yılında sermaye akımlarındaki devam eden ılımlı devamlılık Türkiye'de rezerv kayıplarını önleyecek, ancak yeterli ölçüde ilave rezerv birikimine imkân vermeyecektir.

Türkiye'nin yeniden inşa edilen parasal politikasının artan kredibilitesinin kalıcılığı anlaşıldıkça, 2021 yılında yerli tasarruf eğilimlerinin artması, dolarizasyon başta olmak üzere genel olarak varlık ikamesinin zayıflaması yüksek olasılık kapsamına girmiştir.

ABD' de yeni yönetimin devreye alacağı mega boyutlu kamu harcamaları gelişmekte olan ülkelerin paraları ve TL'nın değerinin artmasına katkı sağlayacak olması Türkiye ekonomisine ilave manevra sahaları kazandıracaktır.



Diğer Haberler
TCMB, 28.01.2021 vadeli 36.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
TÜRKBESD: BEYAZ EŞYA ÜRETİMİ ARALIK'TA %43, 2020'NİN TAMAMINDA %3 ARTTI- BLOOMBERG HT
ENDONEZYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ (TERS REPO), DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 3.75%, ÖNCEKİ: 3.75%)
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %1.07 YÜKSELİŞLE 3621,26 PUANDAN KAPANDI
ALMANYA BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI: KOMŞU ÜLKELER COVİD VAKALARINI DÜŞÜREMİYORSA, SINIRLARI KAPATMAMIZ GEREK
KASIM 2020 DÖNEMİNDE AVM METREKARE VERİMLİLİK ENDEKSİ, EKİM AYINA GÖRE 10,3 AZALDI
BOJ/KURODA: NEGATİF FAİZ ORANLARININ FAYDALARI, YAN ETKİLERİNDEN AĞIR BASIYOR
Facebookta Paylaş