Şirketlerin %80'i ara zam yapmayı planlıyor - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; İngiltere merkezli işe alım şirketi Michael Page International’in global gündemi, Türkiye’dekinden çok farklı değil. Şirketin çatı kuruluşu Page Group’un Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert, büyük istifa ve enflasyonun işe alım piyasasına damga vurduğunu belirtirken, “Türkiye’de enfl asyon daha fazla etkili. Yetenek piyasası ilk çeyrekte rekor kırdı. Şimdi gündem ara zamlar. Türkiye yıl ortasında fiyat güncellemesini gündemine aldı” yorumunu yaptı.

Page Group’un en büyük markası olarak Michael Page’in pandemi döneminde üç aylık dönemlerde ücret araştırmalarına imza attığını söyleyen Fatih Cömert, 2022’nin ilk yarısını kapsayan araştırmanın sonuçlarını DÜNYA’ya değerlendirdi. “Pandemide işin en önemli kısmı yetenekleri bulmak, ikinci konu da o yetenekleri elde tutmak oldu” diyen Cömert, yeni dönemle ilgili başlıkları aktardı.

Yüzde 20, yılı tek zamla bitirecek
Yılbaşında şirketlerin büyük bölümü yüzde 38-39 oranında ücret artışı yaptı. Sıkıntı yaşayan otomotiv ve turizmde artışlar düşük kaldı. 2022’nin ilk yarısını geride bırakırken yüksek enfl asyon nedeniyle şirketlerin yüzde 80’i ara zam yapacaklarını belirtti. Bu şirketlerin çoğu asgari ücrete yapılacak zam oranını bekliyordu. Şu anda bütün şirketler yoğun çalışıyor. Sadece şirketlerin yüzde 20’si, yılı tek zamla bitireceğini ifade etti. Sene içinde ücret zammı yapacağını söyleyen firmaların yüzde 20’si de her dört çeyrekte güncelleme planladıklarını söyledi.

Şirketler ara zam oranlarıyla ilgili çalışmalar yaparken TÜİK’in açıkladığı enfl asyon verilerini baz alıyorlar. Bazıları İTO’nun enfl asyon oranını da dikkate alırken, kurdaki gelişmeleri de yakından takip ederek çalışmaya dahil edenler var. Buradan bakıldığında şirketlerin çoğu yüzde 30 ila 45 arasında ara zam yapacaklar. Bazı şirketler yüzde 60’lara çıkacak ama çok değil. Birçok şirket de büyük, bilinen holdinglerin nasıl davranacağını takip ediyor, onları referans alıyor.

Ara zamda ihracat ayrıştırıcı Ara zam çalışmalarında sektör değil şirketlerin ihracat yapıp yapmadıkları ayrıştırıcı oldu. Yani şirketin kurlar karşısındaki gücü belirleyici burada. Maliyet artışı da bazı sektörlerde etkili oldu. Hızlı tüketim, ilaç gibi sektörlerde filo, akaryakıt gibi giderler sahada çok etkili oldu. Otomotiv ve turizm de olumsuz etkilenen ve bunu ücret artışına yansıtan sektörler.

https://www.dunya.com/ekonomi/sirketlerin-yuzde-80i-ara-zam-yapmayi-planliyor-haberi-662196