Siyasi ve Ekonomik Savaş (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Siyasi ve Ekonomik Savaş

Kara imparatorlukları ve deniz aşırı imparatorluklar… Kolonizasyon ve neokolonizasyon olgularını tarihsel anlamda farklı değerlendirmek gerekiyor. Coğrafi keşiflerle birlikte Latin Amerika ve Afrika’nın kolonileştirilmesinden itibaren ortaya çıkan İngiltere, Fransa, İspanya, Hollanda, Portekiz sömürge imparatorluklarına karşı, kara imparatorluğu olarak kalan Rusya ve Avusturya ile geç koloniciliğe başlayan Almanya, İtalya ve Japonya grupları aslında ilk Dünya Savaşı’nın da ana aktörleri oldular. Bu grupta kara devleti tarafında kalan veya geç siyasi birlikten dolayı sömürgecilikte geri kalanların savaş sonunda ya ağır hasar alarak çıkmaları (Almanya), ya yıkılmaları (Rusya İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan) veya neo-kolonizasyon ile İkinci Dünya Savaşı tarafı olmaları (Japonya, İtalya) ortaya çıktı.

2. Soğuk Savaş… Putin, ideoloji ve idari akıl olarak SSCB değil, Rusya İmparatorluğu’nu referans alıyor. Putin yönetiminde Rusya, komşuları Ukrayna ve Gürcistan'a karşı da dahil olmak üzere, birçok önemli çatışmaya girdi. Özellikle ABD ile ilişkiler 2001 ve 2021 yılları arasında keskin bir şekilde kötüleşti. 2010'ların ortaları, Rusya'nın batı ile ilişkilerinde dramatik bir gerilemeye işaret etti ve bazıları bunu yeni bir Soğuk Savaş'ın başlangıcı olarak bile değerlendirdi. Son yıllarda Doğu Avrupa'daki, özellikle Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya gibi NATO üyelerinin Rusya tarafından tehdit edildiğini hissetmeleri nedeniyle gerginlikler arttı. Ancak gerilimdeki en büyük artış, 2014 yılında başlayan ve Kırım yarımadasının Rusya tarafından ilhak edildiği Ukrayna krizi sırasında yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri bu olaylara Rusya'ya karşı yaptırımlar getirerek yanıt verdi ve çoğu Avrupa ülkesi, Rusya'nın Orta ve Doğu Avrupa işlerine müdahalesinden endişe ederek aynı şeyi yaptı.

Rus İmparatorluğu, tarihsel deniz aşırı koloni imparatorluklarıyla aynı zamanda var olmuştur, ancak okyanuslar üzerinde yayılmamıştır. Aksine, komşu bölgelerin fethi gibi daha geleneksel bir yolla genişledi. 17. yüzyılın ortalarından başlayarak, Ukrayna yavaş yavaş Rus İmparatorluğu'na dahil oldu. Ukrayna 1918-20'de kısa bir bağımsızlık dönemi yaşadı, bundan sonra ise Sovyetler Birliği'nin bir parçası oldu. Bir zamanlar SSCB'nin bir parçası olan Rus olmayan ülkeleri, Rusya etki alanı içinde tutmak ve Batı bloğuna dahil ettirmemek istiyor. Günümüzdeki krizde de Rus hükümeti, Batılı liderlerin NATO'nun 1990'ların sınırlarının ötesine geçmeyeceğine dair söz verdiğini öne sürerek, NATO'nun Doğu Avrupa'ya genişlemesi konusunda Ukrayna’ya müdahale etmektedir.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş