Strateji Raporu (İş Yatırım)

İş Yatırım - Strateji Raporu-Hisse Senedi Stratejisi - Çeyreksel Değerlendirme - Eylül 2020
Hisse Senedi Stratejisi - Çeyreksel Değerlendirme - Eylül 2020

Kur ve Faizde Yeni Denge

Dünya piyasalarının aksine Ağustos ayında TR Hisse senetlerinde sert satış
Temmuz sonunda başlayan kur şoku ve faiz oranlarındaki yükseliş Borsa İstanbul'da sert bir satış dalgasını tetikledi. Ağustos ayında Çin harici gelişmekte olan ülkelere 3,8 milyar dolar girerken Borsa İstanbul'dan 1 milyar dolar çıkış oldu. Ağustos ayında MSCI Türkiye endeksi %8,4 değer kaybederken, MSCI GOÜ ve MSCI Dünya endeksleri sırasıyla %2,1 ve %6,5 getiri elde etti. Türk lirası %9'a yakın kayıpla en çok kaybettiren gelişmekte olan para birimi oldu.

Yabancı yatırımcının çıkışının arkasında iki temel gerekçe var. (i) Doğu Akdeniz'de enerji kavgası nedeniyle artan jeopolitik riskler; (ii) Eşanlı olarak uygulanan genişleyici maliye ve para politikaları ve aktif oranının yol açtığı rezerv kaybı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarından payını almak istemesi en doğal hakkıdır. Enerji bağımsızlığını elde etmek isteyen Türkiye Doğu Akdeniz ve Karadeniz'deki enerji zenginliklerinden yararlanmak için mücadele ediyor. Bu süreçte üçüncü ülkeler ile yapılan pazarlıklarda Avrupa'yı hatta ABD'yi karşımıza almamız gerekebilir.

Buna karşın ekonomi cephesinde hızlı bir politika değişikliği gerekiyor ve Ankara bunun ilk adımlarını atmaya başladı. Pandemi sonrası devreye alınan genişleyici para politikası ve aktif oranı uygulamasından hızlı bir U dönüşü görüyoruz. Olası bir İkinci dalga tehdidine karşı Merkez Bankası politika faizinde (haftalık repo faizi %8.25 ) doğrudan bir artırıma gitmedi. Ancak sıkılaştırma adımları ile ağırlıklı ortalama faizi %7,5 seviyesinden %10'un üstüne taşıdı ve gerekli görürse %11 seviyesinin üzerine taşıyabileceğinin sinyalini verdi. Daha önemlisi aktif oranı hedef değerinin %100'den %95'e indirilmesi ve kamu bankalarının mevduat ve kredi faizlerini yukarı çekmesiyle parasal sıkılaşma ve parasal aktarım mekanizması desteklendi. Kamu Bankalarının konut ve otomotivde cazip kampanyaları son buldu. Aynı dönemde 2 yıllık ve 10 yıllık bono faizleri ise, sırasıyla 240 baz puan ve 32 baz puan genişleyerek %13.5 ve%13.90 seviyelerine geldi.

Hisse senedi piyasası için temel soru kurun ve faizin hangi seviyede dengeleneceği

Geçmişte pek çok kez yaşadığımız gibi mevcut döngüden çıkış kurun ve faizin daha yukarıda denge bulması ve bunun sonucunda ekonomide ihracat lehine yeniden dengelenme ile olacak. Geçmiş verinin incelenmesi Türk lirasını yeniden cazip hale getirmek için %2-%3 civarında bir reel faize ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Mevcut enflasyon tahminleriyle bu reel getiri %13-%14 civarında bir nominal faize denk geliyor. Bu yüzden baz senaryomuzda ağırlıklı ortalama fonlama faizini %13 seviyesine çıkardık ve döviz sepetini mevcut seviyelere yakın seviyelerde tuttuk.

FED'in yeni enflasyon hedefi politikası, dolayısıyla faizlerin uzun süre daha düşük kalacak olması, özellikle COVID aşısı ile ilgili potansiyel olumlu gelişmelerin yılın son çeyreğinde küresel risk algısını olumlu etkileyebilecek olması olumlu senaryomuzu destekleyecek unsurlar. Öte yandan, Doğu Akdeniz'de gerginliğin tırmanması ve neticesinde AB ile ilişkilerin bozulması ve kış aylarında tekrar ekonomik kısıtlamalara yol açacak ikinci bir Kovid dalgasi tahminlerimiz için temel risk faktörleri.

Döngüsel Şirketler ön Plana Çıkabilir

BIST mevcut değerlemeler ile cazip bir getiri / risk fırsatı sunuyor

BIST Hisseleri hem geçmiş ortalamalarına göre hem de GOÜ benzerlerine göre tarihsel yüksek ıskontolarda işlem görüyor. BIST 100 endeksi 200 günlük ortalamasına (1075) oldukça yakın işlem gören ender piyasalardan. Mevcut yurtdışı konjonktür düşünüldüğünde bu seviyenin oldukça güçlü bir destek olacağını düşünüyoruz.

Güçlü 3Ç 2020 beklentileri ve aşı ile ilgili gelişmeler hisse senetlerini destekleyebilir

Haziran ayında ekonomilerde normalleşmenin başlaması, düşük faiz ortamı ve hızlı kredi genişlemesinin özellikle dayanaklı tüketim malları satan şirketlerin (otomotiv, beyaz eşya, traktör, mobilya) 3Ç sonuçlarına olumlu yansıması bekleniyor. İhracatçı şirketlerin de 3Ç'de özellikle Avrupa ülkelerinde normalleşmenin başlaması, uygulanan teşvikler ve TL'nin hızlı değer kaybından olumlu etkilenmesi beklenebilir. Yılın son çeyreğinde, 3. faz denemesi süren aşılar ile ilgili olumlu haber akışı özellikle yükselişlerde geride kalan, bankacılık, enerji, demir çelik, ve havacılık gibi döngüsel sektörlere ilgiyi arttırabilir.

Biz de model portföyümüzde COVID sonrasında gördükleri dip seviyelere yakın işlem gören bankalara (AKBNK.IS ve GARAN.IS) piyasa ağırlığının hafif üzerinde bir ağırlıkla yer vermeye devam ediyoruz. TL'nin dengelenmesi ve aktif rasyo uygulamasının yeni dönemde kaldırılması bankacılık hisselerini tetikleyici faktörler olabilir. Sektörün oldukça güçlü gelen Temmuz ayı rakamları da, Ağustos ve Eylül aylarında artan faiz oranlarının yaratacağı marj baskısına rağmen 3Ç sonuçlarını destekleyecektir.

İştiraklerine göre yüksek iskontolu işlem gören Koc Holding'in (KCHOL.IS), gerek döngüsel sektörlerdeki varlığı gerekse ihracatın toplam satışlarındaki payı nedeniyle önümüzdeki dönemde ön plana çıkabilecek hisselerden olabileceğini düşünüyoruz. Sise Cam'ı (SISE .IS) da birleşme sonrası yaratılacak sinerjilerin etkisi ihracat ve yurtiçi pazarlarında beklenen toparlanma nedeniyle listemizde tutmaya devam ediyoruz. Güçlü kar momentum olan Türk Traktör'ü (TTRAK.IS) ise hisse fiyatındaki düzeltme sonrası tekrar listemize ekliyoruz. Son olarak nispeten defansif isimlerden olan Turkcell (TCELL.IS) ve KOZAL (KOZAL.IS) hisselerini de model portföyümüzde taşımaya devam ediyoruz.

http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20200908173308429_1.pdf

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0.66 GERİLEDİ (1.089), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 26 MİLYAR 298 MİLYON TL OLDU
MEB: 21 EYLÜL'DE YÜZ YÜZE EĞİTİME OKUL ÖNCESİ VE 1. SINIFLAR BAŞLAYACAK - BLOOMBERG HT
BİST KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA BUGÜN 2.478 KG ALTIN, 847 KG GÜMÜŞ İŞLEMİ YAPILDI
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -148041,9 milyon TL
ABD SINIR KORUMA KURULUŞU: ZORLA ÇALIŞTIRMA SUÇLAMALARI BULUNAN ÇİN'İN ŞİNCAN BÖLGESİNDEN PAMUK, PAMUKLU TEKSTİL VE DOMATES ÜRÜNLERİNİN İTHALATI ENGELLENECEK
ABD'DE İSTİHDAM EĞİLİM ENDEKSİ AĞUSTOS'TA : 52.55 (ÖNCEKİ: 50.89)
RUSYA MALİYE BAKANI: BİR FAİZ İNDİRİMİ EKONOMİK TOPARLANMANIN YENİDEN OLUŞUMUNA YARDIMCI OLACAKTIR
RUSYA MALİYE BAKANI : RUSYA'NIN BORÇ YÜKÜ DAHA FAZLA ARTMAMALI
ABD ZORLA ÇALIŞTIRMA SUÇLAMASIYLA BAZI ÇİNLİ ŞİRKETLERİ CEZALANDIRDI -BN /BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş