Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün hedef pazarlardaki büyüme oranları dikkat çekti

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor: Türkiye’nin mayıs ayı ihracatı nisan ayındaki çift haneli düşüşü telafi ederek yüzde 14,4’lük artışla 21,7 milyar dolara yükseldi. Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3’lük artış sağlayan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 310,3 milyon dolarlık ihracata imza atarak, Türkiye toplam ihracatına yüzde 1,4’lük katkı sağladı.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) ise mayıs ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 14.5’lik artışla yaklaşık 90 milyon dolar gerçekleşti. Birliğin ihracat birim fiyatı da Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak 1,98 dolar oldu.
Horoz ve tavuk eti zirvede
Mayıs ayına ilişkin ihracat rakamlarını değerlendiren İSHİB Başkanı Müjdat Sezer, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapılan ürünün 29,2 milyon dolara ulaşan horoz ve tavuk eti olduğunu kaydetti. Sezer, “En fazla artış yüzde 563,2 ile orkinos grubunda gerçekleşti. Bu ürün ihracatımızda da 4’üncü sırada yer aldı. Birliğimizin mayıs ayında en fazla ihracat yaptığı ürün ise 14,1 milyon dolarla horoz ve tavuk eti oldu. En dikkat çekici artış yüzde 475’lik artışla kemikli parçalar halinde soğutulmuş taze horoz ve tavuk eti grubunda görüldü” dedi.
İspanya’dan Kongo’ya kadar üç haneli büyümeler
Mayıs ayı Türkiye geneli su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında 52,2 milyon dolarla geleneksel pazar olan Irak’ın zirvede olduğunu ifade eden Sezer, şu bilgileri verdi:
“Bu ülkeyi; 36,2 milyon dolarla Rusya, 18,8 milyon dolarla İtalya, 15,2 milyon dolarla Hollanda ve 15,1 milyon dolarla Almanya takip etti. Yüzde 146,9 ile Rusya, yüzde 121,6 ile İran ilk 20 pazarımız arasında en çok büyüme sağladığımız ülkeler oldu. Birliğimizin mayıs ayı ihracatında da ilk sırada Irak bulunuyor. 26,5 milyon dolar ihracat yaptığımız ülke birliğimizden yapılanmayış ayı ihracatının yüzde 33,1’ini oluşturdu. Bu ülkeyi sırasıyla; 3,8 milyon dolarla İran, 3,5 milyon dolarla Rusya, 3,2 milyon dolarla Katar ve 2,6 milyon dolarla BAE izledi. En dikkat çekici artışlar ise yüzde 184,5 ile İspanya ve yüzde 169,5 ile Kongo’da görüldü. Avrupa, Ortadoğu, Afrika gibi pazarlarda önemli büyümeler elde ettik. Amacımız ürünlerimizi dünyanın her noktasına ihraç edebilmek. Bu noktada Japonya ve Çin’i de radarımıza aldık. Çalışmalarımızın karşılığını almayı ümit ediyoruz. Bu ayda sağladığımız başarıyı önümüzdeki aylarda da devam ettirip, yılsonunda ülke ihracatımıza önemli katkı sağlamak istiyoruz




Diğer Haberler
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Bakan Mehmet Şimşek ile az önce verimli bir görüşme gerçekleştirdik- Bloomberg HT
TCMB, 23.06.2023 vadeli 45.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
Özilhan: (Mehmet Şimşek'le Toplantı) Açık ve Samimi Bir Toplantı Oldu- Bloomberg HT
BOJ/Ueda: Politika dokümanlarındaki riskleri daha ayrıntılı ele alacağız
Kremlin: Putin, Ukrayna anlaşmazlığının çözümünü tartışmak için herhangi bir temasa hala açık
BOJ/Ueda: Son zamanlarda yende zayıflama olduğu doğru
BOJ/Ueda: Politika adımları bugün atılırsa 6-12 ayda ekonomide etkisini gösterir
BOJ/Ueda: Yenin son zamanlarda zayıfladığı doğru
Emekli aylıkları ve bayram ikramiyeleri 17-23 Haziran tarihleri arasında hesaplara yatacak-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Facebookta Paylaş