T-Bank Haftalık Görünüm Bülteni

Küresel piyasalarda Trump yönetiminin karar ve uygulamaları bu hafta da ilgiyle izlendi. Hafta başında hem ABD tarım dışı istihdam verilerindeki saatlik ücretlerin düşük olmasının yarattığı hayal kırıklığı, hem de Trump yönetiminin kararlarının piyasalarda endişe yaratması nedeniyle dolardaki zayıflama devam etti. Ancak daha sonra AB ülkelerindeki seçim süreçlerine ilişkin belirsizlikler ve Yunanistan’ın kurtarma programı konusundaki anlaşmazlıklar euroyu olumsuz etkiledi. Euro, dolar ve yene karşı değer kaybetti. Haftanın son gelişmeleri ise Trump’ın yakında 1986 yılından bu yana yapılmayan bir vergi reformunu açıklayacağını söylemesi ve Çin Devlet Başkanı Jinping’le yaptığı telefon görüşmesiydi. Trump’ın vergi reformundan söz etmesi ABD’de büyümeyi destekleyici ekonomi politikalar konusunda seçim kampanyasında verdiği sözleri uygulamaya geçireceğini gösteriyor. ABD doları ve dolar endeksi bu nedenle bugün itibariyle değer kazandı. Çin Devlet Başkanı ile görüşmesinde ise Trump ılımlı mesajlar verdi ve “Tek Çin” politikasına uyacağını açıkladı. Bu da Trump’ın başkan olmasından bu yana gergin seyreden ABD-Çin ilişkileri açısından bir yumuşamayı işaret etmekte. Gelişmekte olan ülke para birimleri de haftanın genelinde dolar karşısında iyi bir performans gösterdi, bugün ise bir miktar değer kaybı vardı. Genel olarak yılbaşından bu yana bu ülke kurları izlendiğinde son zamanlarda dolara karşı değer kayıplarının bir bölümünü geri aldıkları söylenebilir. Hatta Rus Rublesi ve Brezilya Reali dolara karşı değer kazandılar. Meksika Pezosu ve Türk Lirası ise son bir iki haftadır dolar karşısında daha dirençli olsalar da en çok değer kaybeden para birimleri olmayı sürdürmekteler. Öte yandan Çin’den gelen veriler de piyasalar tarafından yakından izlenmekte. Çin’de döviz rezervleri azalmaya devam ederken, son dış ticaret verilerindeki artış piyasaları olumlu etkiledi. Önümüzdeki haftaya baktığımızda bugün itibariyle ABD’yi ziyaret edecek olan Japonya Başbakanı Abe’nin Trump’la yappacağı görüşmeleri piyasalar dikkatle izleyecek. Bunun yanısıra Cumartesi günü Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in konuşması ve Fed Başkanı Yellen’in 13-14 Şubat’ta Kongre’de yapacağı sunumlar piyasanın önem verdiği gündem maddeleri arasında.
ü ABD doları, haftalık bazda euro ve yene karşı değer kazandı. Euro/dolar paritesi 1.0635; dolar/yen ise 113.55 civarında seyrediyor.
ü Petrol fiyatları bu hafta fazla değişmedi. Vadeli Brent ham petrolünün varili 56.45 dolar, ABD hafif ham petrolünün varili 53.70 dolar civarında.
ü Altın fiyatları dalgalı seyretse de yüksek düzeyini korudu. Altının onsu 1225 dolar civarında seyrediyor.

Türkiye’de bu hafta açıklanan sanayi üretimi verileri geçen yılın son ayında üretimde artışın zayıf da olsa sürdüğünü gösterdi. Ancak %1.3’lük sanayi üretimi artışı son çeyrek büyümesini %2.1’e taşırken ekonominin yıllık büyümesinin ise %2.5’un altında kalma olasılığını güçlendirdi. Haftaya Aralık ayı ödemeler dengesi, Kasım ayı işsizlik ve Ocak ayı bütçe veriileri açıklanacak.
· Türkiye piyasaları bu hafta dolardaki değer kaybından olumlu etkilense de, dolar/TL paritesi dalgalı bir süreç izledi. Dolar/TL paritesi hafta başında 3.66’ya kadar geriledikten sonra hafta ortasında tekrar 3.76’ya yükseldi. Ancak hem küresel piyasalarda dolardaki değer kaybının etkisi, hem de Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın Londra’da yaptığı sunumda bankanın parasal sıkılaştırma politikasına enflasyonda aşağı yönlü bir iniş olana kadar devam edeceğini açıklaması paritenin tekrar 3.70’in aşağısına inmesini sağladı. Bugün itibariyle de dolar/TL kuru 3.68’ler civarında seyretmekte. Faizlerde ise hem yüksek enflasyon hem de Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırma uygulamaları nedeniyle yukarı yönlü bir eğilim görüldü ve iki yıllık tahvilin bleşik faizi %11.40’a yaklaştı.
· Önümüzdeki hafta da Türk Lirası’nın değeri yine hem küresel piyasalarda ABD dolarındaki eğilimden, hem de Merkez Bankası’nın para politikalarından etkilenecek. Küresel piyasalarda risk iştahınınn göreli olarak sürmesi ve ABD doları ile dolar endeksinin bu seviyelerde kalması halinde; Merkez Bankası’nın da sıkı para politikasına uzun sure devam edeceğini açıklamasını da düşündüğümüzde dolar/TL paritesi 3.65-3.70 aralığında kalabilir. Ancak Fed Başkanı ve Başkan Yardımcısı’nın yapacağı konuşmalar ile Trump yönetiminin kararları ABD dolarını yukarı yönlü etkilemeye devam edebilir ve bu takdirde dolar/TL paritesinin tekrar 3.70 üzerine hareketi söz konusu olabilir. Faizlerde ise önemli bir değişim beklemiyoruz.


Dr. M.Veyis Fertekligil
Baş Ekonomist
T-bank

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadırr.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 56.8 MİLYAR TL OLDU
AB/DOMBROVSKİS : İNGİLTERE , AB'DEN AYRILDIKTAN SONRA DAHA KÖTÜ OLAN EKONOMİK BOZULMA İLE KARŞI KARŞIYA
ERDOĞAN: 2 MİLYAR DOLARLIK YENİ YATIRIM DEVREYE GİRDİĞİNDE TUZ GÖLÜNDEN GÜNLÜK 80 MİLYON METREKÜPE KADAR DOĞALGAZ VERİLECEK
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 42.8 MİLYAR TL'YE ÇIKTI
RUSYA'NIN DIŞ TİCARET FAZLASI ARALIK AYINDA 11.83 MİLYAR DOLAR
ALBAYRAK: HEM GÜNEŞ HEM RÜZGAR ENERJİSİNDE YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ - BLOOMBERG HT
AB/DOMBROVSKİS : ULUSLARARASI FİNANSIN, ULUSLARARASI DÜZENLEME İŞBİRLİĞİNE İHTİYACI VAR
BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI: (FOREKS) DÜZENLEMELERİN HEDEFİ SPEKÜLATİF ATAKLARI ENGELLEMEK- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş