Tarım Dışı İstihdam Nasıl Yorumlanabilir (GCM Forex)



Tarım Dışı İstihdam Nasıl Yorumlanabilir?
Her ayın ilk haftası piyasa katılımcılarının radarında ABD istihdam piyasasına yönelik kritik makro-ekonomik gelişmeler yer almaktadır. Dünyanın en önemli ekonomisinin istihdamında ve çalışanların ücretlerinde bir artış izleniyor mu sorularının cevapları, ülkenin ekonomik aktivitesini yorumlayabilmek ve Merkez Bankası para politikasına yönelik olası aksiyonları tahmin edebilmek adına önemlidir. Ayrıca bu haber akışının varlık fiyatı üzerindeki etkileri de finansal piyasalarda işlem gerçekleştirenlerin gündeminde yer almaktadır. Bu sebeple de Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin sonuçlarını yakinen takip etmekteyiz.
Piyasa katılımcıları, haberlerin sonuçlarının olası etkilerini bilmek ve buna uygun stratejiler belirlemek ister. Ancak söz konusu olası fiyatlama davranışı öncesinde ilgili verilere yönelik tüm detayların (teorik + uygulama) bilinmesi trade performansı için hayati bir öneme sahiptir. Bu sebeple de “Tarım Dışı İstihdam” temalı raporumuzda, ilgili verilerin ne olduğunu ve olası etkilerini aktaracağız.
Tarım sektörü haricinde (Sanayi, Kamu, Hizmet, vb) son ay içerisinde çalışan insanların sayısındaki değişikliklere Tarım Dışı İstihdam, ABD ekonomisinde geride kalan ay içerisinde, iş aradığı halde iş bulamayan kişilerin, toplam iş gücü içerisindeki oranına İşsizlik Oranı, Tarım sektörü dışında çalışan işçilere ödenen saatlik ücretteki değişimlere ise Ortalama Saatlik Kazançlar adı verilir.
15.30’da açıklanan bu 3 veri içerisinde Tarım Dışı İstihdam verisinin anlık fiyatlama davranışı için ilk etapta bakılan bir haber olduğunu, istihdam piyasasındaki iyileşme ve faiz konusundaki beklentilerin enflasyon temasına kayması sebebiyle 2017 yılının ikinci yarısından itibaren Ortalama Saatlik Kazançlar verisinin de bu veri seti içerisinde dikkate alındığını söyleyebiliriz. 3 verinin aynı anda açıklanmasında 27 tane olasılık olmasına karşın fiyatlama davranışında Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar verisi sonuçlarının beklenti ile arasındaki farka göre hassasiyet kazandığını geçmiş fiyatlama davranışlarından yola çıkarak izah edebiliriz. Özellikle de bu süreçte ilk aşamada TDİ verisinin öncelikte olduğu, ancak TDİ beklenti ile açıklanan rakam arasındaki fark ne kadar birbirine yakın olması durumunda Ortalama Saatlik Kazançlar verisinin fiyatlama alanına girebileceği göz ardı edilmemelidir. Bu da saniyeler içerisinde değişim gösteren fiyatlama davranışlarında dalgalı bir seyrin oluşmasını sağlayabilir.

ABD Merkez Bankası Fed, Veri Sonuçlarına Göre Kararını Değiştirir Mi?
ABD Merkez Bankası Fed, herhangi bir ayda açıklanan verilerin sonuçlarına göre karar mekanizmasını değiştirmez. Fed kaynaklı karar mekanizması ile Fed’e ilişkin spekülatif fiyatlama davranışı arasındaki fark bu açıdan kritik bir önem arz etmektedir. Konuya örnek verecek olursak, 09 - 10 Haziran tarihlerinde Fed toplantısı mevcuttur. 10 Haziran akşamı Fed tarafında şuan ki piyasa beklentisi %0,00 - %0,25 aralığında olan federal fonlama faiz oranında herhangi bir değişimin olmaması yönündedir. Bu sebeple de bu veriler ne gelirse gelsin Fed kararını değiştirmeyecektir. Fed spekülasyonu ise piyasa katılımcıların veri sonuçlandığı anki verdiği reaksiyondur. Örneğin çok iyi veya çok kötü rakamlar geldi acaba Fed faiz kararını değiştirebilir mi sorusu anlık olarak gündemi meşgul edebilir ki bu düşünce piyasa katılımcılarının bakış açısı ile gerçekleştirildiği göz ardı edilmemelidir. Ek olarak şuan “Koronavirüs” teması dikkat çekmekle birlikte olası bakış açısında çok kötü ABD verileri gelmesi durumunda spekülatif açıdan Fed negatif faize geçebilir mi olarak gündemi meşgul edebilir…



Diğer Haberler
RUSYA'DA MAYIS AYINDA OTOMOBİL SATIŞLARI YILLIK %51.8 GERİLEDİ -AEB
NORVEÇ'TE KONUT FİYATLARI MAYIS'TA AYLIK %+1.4 (ÖNCEKİ:%-0.2)
NORVEÇ'TE KONUT FİYATLARI MAYIS'TA YILLIK %+2.5 (ÖNCEKİ:%+1.2)
OPEC+ TOPLANTISI EĞER IRAK VE DİĞER ANLAŞMAYA UYMAYAN ÜLKELER KESİNTİ KARARLAINA UYUMLARINI GELİŞTİRİRLERSE BU HAFTA OLASI-KAYNAKLAR
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 0.2 YÜKSELİŞLE 24366,30 PUANDAN KAPANDI
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ ÜRETİM TAHMİNİ 508,7 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 511,2 MİLYON TON)
ALMANYA'DA MAKİNE SİPARİŞLERİ ŞUBAT-NİSAN DÖNEMİNDEDMA YILLIK %1.4 GERİLEDİ -VDMA
FAO'NUN DÜNYA PİRİNÇ STOK TAHMİNİ 182 MİLYON TON (ÖNCEKİ TAHMİN: 183,0 MİLYON TON)
Facebookta Paylaş