TCMB beklemeyi tercih etti, enflasyon riskleri şimdilik izleniyor (Tera Yatırım )

TCMB beklemeyi tercih etti, enflasyon riskleri şimdilik izleniyor…

Merkez Bankası, Ortodoks para politikası perspektifini benimsediği dönem sonrasındaki 4. PPK toplantısında faizleri üst üste 2. Toplantıda bekletmeyi tercih etti ve politika faizini %17 seviyesinde tuttu. Artan enflasyon risklerini ve yukarı sapma risklerini şimdilik izlemeyi tercih eden Merkez Bankası açısından ilave sıkılaşma opsiyonu halen masada durmaya devam etmektedir.

Merkez Bankası'nın genel hatlarıyla politika açıklaması içerisinde yer alan "şahin" tonu devam ettirdiği görülmekle beraber, orta vadeli enflasyon hedefine ulaşılması amaçlı olarak dezenflasyonist etkileri destekleyecek faiz/enflasyon dengesinin belli sıkılık oluşturarak korunacağı ibaresi, politika açıklamasına girmiştir. Merkez Bankası'nın %5 enflasyon hedefine varılması amacıyla, faizleri indirme döneminde bile politika faizini enflasyonun bir miktar üzerinde tutacağı anlaşılıyor. Bu takoz uygulaması, para politikasının ana temasını oluşturacak. Aslında, reel faiz pozisyonunda beklenen enflasyondan daha çok cari enflasyonun dikkate alındığı bu yeni anlayış, şartları daha iyi yansıtmasının yanında dezenflasyonun para politikası bacağında daha direkt sonuç verecektir.

Ters dolarizasyonun sağlanması konusu önemli, ancak şu anki gidişatıyla geniş dönem için ele alınabilecek bir konu olarak görünüyor. Dönemsel olarak DTH'lara gerçekleşen giriş çıkışlar haricinde, sürekli bir de-dolarizasyon sağlanması aşamasında çok erken bir dönemdeyiz. Kasım'dan beri uygulanan yeni politikalar, carry traderları cezbetse de dövizin halen bir korunma aracı olarak görünmesi döviz hesaplarının çabuk bozulmasının önündeki en önemli frenleyici etkiyi yapmaktadır. Bunun için sıkı politika duruşunun uzun müddetli uygulanırlığına güvenin artması, enflasyonda düşüş etkisinin hissedilmesi, resmi enflasyon ve hissedilen enflasyon ayrımının azalması ve TRY'nin değer kazanacağına ilişkin güvenin tesis olması gerekmektedir. Sıkı para politikasının sürdürülmesi aşamasında, DTH çözülmesinin sürekli hale gelip gelmemesi ve dövizden TRY'de para rotasyonunun sağlanması kriterini dikkatle izleyeceğiz.

 
TCMB faiz politikası… Kaynak: Bloomberg, TCMB

Liranın yükseliş etkisini yüksek faiz uygulamaya devam ettiğimiz sürece izleriz. Rezervlerin tesis edilmesi süresinde ise, bu kurlardaki düşüş etkisi biraz daha yavaşlamaya uğrayacaktır. Tabii şu an satın alma gücü bakımından hane halkı açısından tercih TRY'nin değer kazanması şeklinde olsa da, işin ihracat bacağında da dengenin sağlanması gerekliliği bizim alışılageldik bir seviyede istikrarlı bir lira görme ihtimalimizi artırmaktadır. Mart toplantısı, enflasyon risklerinin biraz daha yüksek oranda seyredildiği ve cari seviyelerin üzerinde gerçekleşmeleri izleyeceğimiz bir döneme tekabül edecek. Merkez Bankası'nın o günkü koşullar çerçevesinde faiz artırımını ele alması gereken bir ortam yine oluşabilir. Faizleri indirme aşamasında ise, ikinci yarıda beklenen dezenflasyon döneminde Merkez Bankası'nın ihtiyatlı bir yaklaşım benimsemesini bekleriz. Kredi büyümesinde ılımlılık, cari açıkta düşüş, enflasyonda kayda değer düşüş ve lira istikrarı Merkez Bankası'nın görmek isteyeceği koşullardır. Bu bakımdan, faiz indirimlerinin enflasyon düşüşünün zamanlama ve oran bakımından arkasından gelmesini bekleriz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB DÖVİZ VARLIKLARI, 12 ŞUBAT TARİHİNDE 52,19 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 51.94 MİLYAR DOLAR)
TCMB ALTIN CİNSİNDEN REZERV VARLIKLARI, 12 ŞUBAT TARİHİNDE 41.89 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 42.17 MİLYAR DOLAR)
TCMB'NİN NET ULUSLARARASI REZERVLERİ 12 ŞUBAT'TA 13.38 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ HAFTA: 14.02 MİLYAR DOLAR)
TCMB RESMİ REZERV VARLIKLARI, 12 ŞUBAT TARİHİNDE 95,65 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 95,68 MİLYAR DOLAR)
BOE/SAUNDERS: İŞSİZLİK, ÜCRETSİZ İZİN ŞEMASI SONA ERDİĞİNDE DAHA DA YÜKSELECEK
BOE/SAUNDERS: TIRMANAN İŞSİZLİK İNGİLTERE EKONOMİSİNDE ÇOK FAZLA ATIL KAPASİTE OLDUĞUNUN İŞARETİ OLABİLİR
BOE/SAUNDERS: İNGİLTERE'DE İŞSİZLİK ORANI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI
BOE/SAUNDERS: ŞU ANDA 5 MLN ÇALIŞAN ÜCRETSİZ İZİNDE
BOE/SAUNDERS: İNGİLTERE'DE İSTİHDAM PİYASASINDA BİR MİKTAR ATIL KAPASİTE MEVCUT
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA NET GENEL POZİSYONU 41.99 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 41.8 MİLYAR, YILBAŞI: 40,9 MİLYAR TL)-BDDK
DİĞER TARAFTAN, FİNANSAL KOŞULLARDAKİ SIKILAŞMAYLA BİRLİKTE SON DÖNEMDE KREDİ BÜYÜMESİ YAVAŞLAMAYA BAŞLAMIŞTIR - TCMB
BANKACILIK SEKTÖRÜ TAKİPTEKİ ALACAKLARI 150,9 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 150,6 YILBAŞI: 150,9 MİLYAR TL)-BDDK
2021 YILSONU TAHMİN HEDEFİ DİKKATE ALINARAK, ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞE VE FİYAT İSTİKRARINA İŞARET EDEN GÜÇLÜ GÖSTERGELER OLUŞANA KADAR, SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU KARARLILIKLA UZUN BİR MÜDDET SÜRDÜRÜLECEKTİR - TCMB
Facebookta Paylaş