TCMB Enflasyon Raporu: Enflasyonun yeni tahmin patikası… (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Yarın gerçekleşecek olan yılın 2. Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda TCMB’nin enflasyon için ortaya koyacağı tahmin patikasını, son PPK’da faiz değişikliği yapmamasının ardından benimseyeceği rotayı ve enflasyona dair yaklaşımını değerlendireceğiz. Merkez Bankası’nın Ocak ayındaki son Enflasyon Raporu’nda ortaya koyduğu 2022 tahminlerine, son jeopolitik gelişmeler ekseninde katmanlanan enflasyon artışı ve enflasyonda oluşmakta olan atalet etkeni nezdinde yeni bir yaklaşım getirmesi gerekliliğini düşünüyoruz. Enflasyonist baskıları artıran güncel faktörler nedeniyle Merkez bankasının tahminlere ciddi bir revizyon yapacağını düşünüyoruz.

Merkez Bankası, Ocak ayındaki son Enflasyon Raporu’nda 2022 yılsonu TÜFE tahminini %23,2 olarak açıklamıştı. Mart ayında ise enflasyon, gıda ve enerji fiyatlarındaki yüksek değişkenlik ve liranın geçmişten devreden değer kaybı etkisiyle %60 bandının üzerine çıkmıştı. Son Rusya savaşı eksenli global emtia fiyatları hareketinin yansımalarının bu patikayı ilerleyen aylarda dda yukarıya doğru kaydırabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, önceki tahmin dönemindeki aralıkların da günümüzde bir geçerliliği kalmamıştır. Petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan artış ve döviz kuru + küresel fiyatlar ekseninde uygulanacak fiyat artışları ve bu şekilde oluşacak maliyet artışları hem üretici hem de tüketici fiyatları üzerinde artış baskısını tetikleyebilecektir. Merkez Bankası’nın tahmin baremindeki revizyonun piyasa bazlı beklentilere ne kadar yakınlaşacağını göreceğiz. Merkez bankasının Nisan ayı piyasa katılımcıları anketine göre cari yılsonu enflasyon beklentisi %46,44’e, gelecek 12 aylık enflasyon beklentisi %28,41'e yükseldi. Biz yılsonu enflasyonunun Aralık ayında gelecek baz etkisiyle %60 bandının hemen altında oluşmasını bekleriz.

 
Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler reel faiz karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Liraizasyon stratejisi halen enflasyonu yönetmede ana olgu olarak öne çıkarılmakta. KKM girişlerine bağlanan fiyat istikrarı olgusuna baktığımızda 800 milyar TL’ye yaklaşan hesap açılışları ile sistem kendini besliyor görünmekle beraber 27 Nisan itibariyle dolar kurunun 14,80 olduğu gözlenmektedir. Liranın değer kaybetmesi ve yüksek emtia fiyatları, enflasyonu %61,1'e itti ve Türkiye'nin reel faiz oranlarını derin bir şekilde negatif bölgeye soktu. Bu da öngörülebilir gelecekte, Fed’in de seri faiz artırımları gerçekleştireceğini düşünürsek lira üzerinde baskı oluşturabilecek bir faktördür. Bu konjonktürde yüksek emtia fiyatları ve ihracatta artan aşağı riskler cari açığın da yükselmesine sebebiyet verebilecektir.

Henüz Ortodoks politikaya dönüş konusunda bir sinyal almamaktayız. Son düzenlemelerde TCMB, kredi büyümesini kontrol altına almak ve dövizin yerel para birimine çevrilmesini teşvik etmek amacıyla bankalar için bazı zorunlu karşılık kurallarını revize etmiştir. Son PPK’da belirtilen makroihtiyati tedbirlerin çerçevesi konusunda elbette Merkez bankasının ayrıntılı rehberliği önemli olacaktır. Elbette Merkez Bankası'nın mevcut enflasyonist risklere ve fiyat baskılarına karşı mevcut yapısı elbette merak uyandırıyor. Bu nedenle KKM etrafında şekillenen liraizasyon stratejisinin enflasyonla mücadeledeki yeterliliği sorgulanacak ve Sn. Şahap Kavcıoğlu'na faiz artırımının bir seçenek olup olmadığı sorulacaktır. Hemen hemen tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde artan enflasyon ve olumsuz sermaye hareketlerinin etkilerine tepki olarak sıkılaştırma politikaları gündeme gelirken, Türkiye'nin bu denklemde bir süre daha kalmayacağı ve istisnai bir yaklaşımla devam edeceği görülüyor.

 https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/270420221327

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 14,7962 Satış: 14,8229 Euro Alış: 15,6941 Satış: 15,7224
ABD'DE GEÇİCİ OTO HARİÇ PERAKENDE STOKLARI MART'TA: %+2.3 (ÖNCEKİ:%+1.4)
ABD'DE GEÇİCİ TOPTAN EŞYA STOKLARI MART'TA: % +2.3 (ÖNCEKİ:%+2.5)
Almanya Ekonomi bakanı: Enerji ambargosu veya blokesi olmadan 2022'de %2.2'lik büyüme tahmin ediliyor, eğer bunlar olursa resesyona gireriz
Ukrayna Devlet Başkanı: Endonezya devlet başkanından G20 Zirvesi'ne davet mesajı aldım
ALMAN MALİYE BAKANI : (DOĞAL GAZ SEVKİYATLARI KONUSUNDA) RUSYA'NIN SEVKİYATINI DURDURACAĞINA YÖNELİK SİNYAL YOK
AB/Von Leyen: Ruble ile ödeme yapmak sözleşmeye bağlı değilse yaptırımlarımızın ihlalidir
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : REVİZE EDİLMİŞ BÜYÜME BEKLENTİMİZ ÖLÇÜLÜ
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : RUS GAZINA BAĞIMLILIK ŞU ANDA %35
Almanya Maliye Bakanı: Hedefimiz eskisi gibi 2023'te borç frenine dönmek
AB/Von Leyen: Kremlin, fosil yakıtları AB'ye şantaj yapmak için kullanıyor
ALMANYA EKONOMİ BAKANI: UKRAYNA KENDİ ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞIYOR, AYRICA BİZİM İÇİN DE SAVAŞIYOR
Ab/von Der Leyen: Gazprom kararının AB tüketicileri üzerinde en az muhtemel etkiye sahip olmasını sağlayacağız
ALMANYA EKONOMİ BAKANLIĞI : 2022'DE ENFLASYONUN %+6.1, 2023'TE %+2.8 YÜKSELMESİ BEKLENİYOR
Facebookta Paylaş