TCMB'nin yılsonu beklentisi %65,2'ye yükseldi... TCMB bugün açıkladığı Enflasyon Raporu'nda 2022 yılsonu enflasyon beklentisini %60,4'ten %65,2'ye, 2023 yılsonu enflasyon beklentisini ise %19,2'den %22,3'e yükseltti. Revize edilen beklentiler bizim 2022 yılsonu beklentimiz olan %70,3 ve 2023 yılsonu beklentimiz olan %29,8'in altında yer alırken, Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde 2022 yılsonu enflasyon beklentisi %67,78 olarak gerçekleşmişti. 2022 tahminindeki 4,8 puanlık revizyonun 2,2 puanı TL cinsinden ithalat fiyatlarından, 0,9 puanı beklentilerin gerçekleşen enflasyondan sapmasından, 0,9 puanı gıda fiyatlarındaki artıştan, 0,6 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artıştan, 0,2 puanı ise çıktı açığındaki artıştan kaynaklandı. 2023 yılı beklentilerinde ise TCMB, ithalat fiyatlarındaki 1,1 puanlık ve gerçekleşen enflasyondaki 2,9 puanlık yukarı yönlü güncellemenin etkisiyle yılsonu beklentisini 3,1 puan yukarı yönlü revize ederken, gıda fiyatlarındaki güncellemenin enflasyona 0,9 puan negatif katkı yapmasını beklemektedir.
TCMB enflasyonun yakın zamanda düşmesini bekliyor... TCMB enflasyonun önümüzdeki üç ayda, özellikle Aralık ayında, yüksek baz etkisiyle 18,2 puan düşeceğini tahmin ediyor. Hatırlanacağı üzere Kasım 2021 ve Aralık 2021'de enflasyonun sırasıyla %3,5 ve %13,6 olarak gerçekleşmesi o dönemdeki TL’nin zayıf performansından kaynaklanmıştı. Yüksek baz etkisinin 2023 yılının ilk yarısında enflasyonu düşürmede kilit rol oynaması muhtemel gözüküyor. 2022 yılının ilk altı ayında enflasyon, yüksek emtia fiyatları ve enflasyon ataleti nedeniyle %42,4 olarak gerçekleşmişti. Buna rağmen TCMB'nin 2023 beklentisi bizim tahminlerimize göre bir miktar daha iyimser konumlanıyor. Artarak devam eden cari işlemler açığı ödemeler dengesi üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiriyor.
Para politikası duruşunda değişiklik yok... TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, politika faizinin seyri ya da politika duruşuna ilişkin önemli bir yönlendirme yapmazken, uygulanan politikaların cari dengedeki iyileşme ve liralaşma stratejisi sayesinde enflasyonu aşağı çekeceğini belirtti. Kavcıoğlu, net hata ve noksanın ödemeler dengesinin finansmanına önceki dönemde de katkı sağladığını, TÜİK'in turizm rakamlarını revize etmesiyle bu rakamın düşeceğini söyledi. Başkan Hazine'nin 20 yıl borçlanması gerektiğini söylerken bankacılık sektörünün sistematik riske maruz kalmadığının altını çizdi. Kavcıoğlu bir soru üzerine KKM'den kaynaklanan zararın yılsonu bilançosunda görüleceğini belirtti.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.