TCMB Faiz kararı raporu (Acar Menkul)

TCMB, ENFLASYONDAKİ OYNAKLIK BEKLENTİSİYLE BEKLE GÖR POLİTİKASI İZLEMEYİ TERCİH ETTİ
TCMB beklentiler dahilinde faizleri değiştirmeyerek % 19.00 seviyesinde sabit bıraktı. Banka yaptığı açıklamalarda Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir’ derken mevcut para politikasının güçlü bir şekilde korunacağı mesajını verdi. Açıklamalara piyasanın bu açıklamalara olumlu tepki verdiğini izliyoruz.
Ancak gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere !!! Birincisi küresel tarım emtia fiyatları her ne kadar son 2 aydır düşüş kaydetse de fiyatlardaki güçlü duruş sürmekte zaten TCMB’de gıda enflasyonunun yükseldiğinin altını çizerken nasıl olacakta Ağustos enflasyonu düşüş yaşayacak ? Ayrıca emtia fiyatlarında yükseliş devam ediyor bazı malların arzında yaşanan darboğaz devam ediyor buda fiyatları yükseltiyor. Bunun yanında birde döviz kurunun birikimli etkilerinin temel mal grupları üzerinde artış etkisi yaşanması eklenince Ağustos ayında enflasyonda bir düşüş gelmesinin pek mümkün olmadığı görülmektedir. O Zaman anlamadığımız noktada TCMB yayınladığı tutanaklarda politika faizini enflasyonun üzerinde tutacağını nasıl söylemektedir ? TCMB bu sözüyle Ağustos ayında net bir şekilde enflasyonda düşüş beklemektedir. Ama bunu söylerken aynı zamanda enflasyonun artabileceğini de işaret etmektedir. Bu noktada herkesin kafası karışmış durumda.
TCMB yayınladığı raporda küresel ekonomilerde aşılanmada ki artışla birlikte toparlanma yaşandığını buna karşılık yükselen küresel enflasyonun uluslararası finansal piyasalara etkilerinin öneminin korunduğuna dikkat çekti. TCMB, emtia fiyatlarındaki artış eğilimi, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artışın uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açtığını vurguladı. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir diye ekledi. Yani ülkemizde yaşanan sel, yangın, kuraklık gibi afetlerin tarımsal ürünlerde rekolteyi düşürdüğünü görüyoruz. Bu daha fazla tarım ürünü ithal etmek anlamına gelecektir. Böyle bir ortamda ithal girdi bağımlılığı enflasyonu yükselten bir kalem olacaktır. Yani enflasyondaki yükselişe bir katkıda buradan gelecektir.
TCMB, yurtiçinde 3. çeyrekte dış talebin gücünü koruduğunu ifade ederken Bu dönemde aşılanmanın etkisi ile hizmet ve turizm sektöründe canlılığın arttığını belirtti. Kredilerin ılımlı bir seyir izlediği vurgulanırken İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari açığın düşmesine yardımcı olacağının altını çizdi. Banka yılın 2. yarısında cari fazla beklediğini ortaya koydu.
Merkez bankası enflasyonda hedef olan %5 seviyesine ulaşana kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini söyledi. İthal girdi maliyetlerindeki yükselişin yanında bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyon dinamiklerinde oynaklıklar oluşturabileceği riski ile karşı karşıya olduklarını bu yüzdende enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.
Bu kararın ardından bundan sonraki sürece baktığımızda enflasyonist gelişmeler ve sermaye akımlarındaki değişiklik piyasada belirleyici olacaktır. TCMB’nin aksine kısa vadede enflasyonun yükseleceğini ve bunun kalıcı etkiler bırakacağını düşünmekle birlikte özellikle ABD’de artan enflasyon sonrasında Fed’în 22 Eylül’de tahvil alım programında azaltma (tapering) yapacağını bunun da başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına yol açacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda Türkiye’nin de bu durumdan olumsuz etkilenebilme ihtimali oldukça yüksek.
Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükselişin daha da süreceği beklentimiz devam ederken TCMB faiz kararı sonrası Usd/Try paritesinde her ne kadar sınırlı geri çekilmeler görülse de bize göre yeni tarihi zirvelere doğru (teknik olarak 9.50) yükseliş görülme ihtimali arttı. ABD’de Fed’in tahvil alım programının azaltılacağına dair güçlü kanıların oluştuğunun söylenmesi paranın anavatanına dönmesini sağlarken yabancı çıkışlarıyla birlikte BİST100’de de satışların hızlanacağı düşüncesindeyiz. BİST100’de 1466 seviyesi kırılmadığı sürece satış baskısının devamını bekliyoruz. Ayrıca bu dönemde özellikle küresel borsalar tapering cümlesini beklemekte. Fed bu cümleyi söyledikten sonra yada söylemesine az kala gelecek kar satışları yurtiçindeki satışları da olumsuz destekleyebilir.
 

 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BAKAN KOCA: İLK DOZ AŞISINI HENÜZ YAPTIRMAYANLARIN SAYISI 19.070.186’A İNDİ
BAKAN KOCA: ANTALYA, DENİZLİ, TUNCELİ VE GİRESUN, MAVİ KATEGORİYE GEÇEN YENİ İLLERİMİZ. İLK DOZ AŞILANMA ORANLARI %75’İN ÜZERİNDE. BU ÜÇ İLLE BİRLİKTE DÜŞÜK RİSKLİ İL SAYIMIZ 21’E YÜKSELDİ
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 8,5723 Satış: 8,5877 Euro Alış: 10,0640 Satış: 10,0821
KATAR'DA 2. ÇEYREKTE BÜTÇE FAZLASI 3.8 MYR RİYAL
HİNDİSTAN'DA İMALAT SANAYİ ÜRETİMİ HAZİRAN'DA YILLIK %+13.0 (ÖNCEKİ: %+34.5)
HİNDİSTAN'DA SANAYİ ÜRETİMİ HAZİRAN'DA YILLIK %+13.6 (BEKLENTİ: %+13.5 ÖNCEKİ: %+29.3)
Facebookta Paylaş