TCMB Faiz kararı raporu (Acar Menkul)

TCMB FAİZLERDEKİ İNDİRİM SÜRECİNİN SONLANDIĞINI SÖYLEDİ ANCAK KURLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDEBİLİR
TCMB, politika faizini beklenildiği gibi 100 baz puan düşürerek %15‘ten %14’e indirdi. Ayrıca TCMB tüm faiz kalemlerinde 100 puanlık indirim yaparak gecelik borç verme faizini %15.50'ye, gecelik borç alma faizini % 12.50'ye, geç likidite pencere faiz oranını da % 18.50'ye çekti. Banka yaptığı açıklamalarda politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir denildi. Bu bize faiz indirim sürecinin tamamlandığını göstermekte.
Ancak bu kararın oldukça hatalı bir karar olduğunu yineleyelim. Küresel bazda enflasyon artışlarının hızlandığı ülkelerin faiz artırımına gittiği süreçte bu faiz indirimi TL’nin daha fazla değer kaybetmesine ve enflasyonun daha sert yükselmesine sebep olacaktır. Bu kararı yurtiçi ve yurtdışı etkisi olarak ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Yurtiçine baktığımızda kurun birimli etkilerinin henüz fiyatlamalara yansımadığını görüyoruz. Bu etkinin devreye girmesiyle bundan sonra Türkiye’de % 35 % 40 arasında kalıcı enflasyona hazırlıklı olmalıyız. Çünkü 23 Eylül’de ilk faiz indirimi sonrasında kur 8.64’tü bugün 15.50 seviyesine gelmiş durumdayız. Arada % 80’lik bir kur artışı var ve bunun enflasyona yansıması yaklaşık % 16 % 17 civarı olacaktır. Son enflasyonun % 21,31 geldiğini düşünürsek 21,31+17=38,31 hatta yayım etkisiyle birlikte belki de % 40’ları aşacak bir enflasyonla karşı karşıya kalacağız. Buda bize kalıcı enflasyonun başladığı bir yapıyı gösteriyor. Bundan sonra Türkiye’de yeni senaryo yüksek kur ve yüksek enflasyon olacaktır. Ancak şunu unutmamalıyız ki bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bunun sonucunda daha piyasada daha sert kaçınılmaz faiz artışları yaşanacaktır. Ayrıca reel faizlerin eksilere yerleştiği yerde yabancı yatırımcı çekme konusunda sorun yaşayabiliriz. Yılbaşında tek reel pozitif faiz veren ülke konumundayken şu anda benzerlerimize göre en çok reel negatif faiz veren ülke konumuna geçmemiz yılbaşından beri kurun %100’ün üzerinde artmasına neden oldu. Bu ortamda Türkiye’yi zor günler bekliyor. Çünkü sadece iç kaynaklı değil dış kaynaklı risklerde mevcut. Fed’in taperingi hızlandırdığı Mart ayında bitireceğini açıkladığı ve ayrıca 2022 yılında 3 faiz artışı beklediklerini söylediler. Bu noktada küresel bazda dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görebileceğimiz yükseliş sadece Türkiye’den değil gelişmekte olan bütün ülkelerden para çıkışlarını hızlandıracaktır. Her ne kadar TCMB’nin görüşüne katılarak cari açıkta azalma beklesekte ondan sonraki aylarda cari açığın tekrar yükseleceğini ve bunun sürdürülebilir bir durum olmayacağını göstermekte. Merkez Bankası’nın beklediği cari açığın azalmasıyla kurun dengeleneceği sonrasında enflasyonun düşeceği bir ortam oluşmayacaktır. Çünkü Türkiye’nin hammadde de dışa bağımlılığı %75 civarına yükselmiş durumda. Bu bize ithal etmediğimiz sürece üretemeyeceğimizi ve ihracatımızı artıramayacağımızı göstermekte. Fed’in sıkılaştırmada gaza basması dünya genelinde artacak borçlanma maliyetleri ve dünyada artık ucuz para bulmanın imkansız olacağı bir yapıda cari açık veren ve döviz ihtiyacı olan ülkelerin ekonomilerinde ciddi bozulmalar görülecektir. Bu durumda özellikle gelişmekte olan ülkelerden ciddi sermaye çıkışlarının yaşanmasını bekliyoruz. Türkiye’de bu durumdan en olumsuz etkilenecek ülkelerden birisi olacaktır.
TCMB yayınladığı raporda küresel ekonomilerde aşılanmada ki artışla birlikte toparlanma yaşandığını ancak yeni varyantların küresel büyümede aşağı yönlü riskler yarattığını söylerken buna karşılık yükselen küresel enflasyonun uluslararası finansal piyasalara etkilerinin izlendiğine dikkat çekti. TCMB, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artışın uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açtığını vurguladı. Merkez Bankası gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini düşünmekte ve varlık alım programının devam ettiğini söylemektedir. TCMB, yurtiçinde dış talebin gücünü koruduğunu ifade ederken bu dönemde aşılanmanın etkisi ile hizmet ve turizm sektöründe canlılığın arttığını belirtti. İhracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir dedi.
Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükselişin daha da süreceği beklentimiz devam ederken TCMB faiz kararı sonrası Usd/Try paritesinde yeni tarihi zirve 15.63 ile test edildi. Kurdaki yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. BİST100 tarafında ise kura paralel bir yükselişin olduğunu ve ekonomide çok ciddi sıkıntılar yaşanmaz ise şirketler bazında kur paralelinde yeni rekorlar gelebilir.
 

 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
S&P: TÜRKİYE'DE NET GENEL KAMU BORCU, BREZİLYA VEYA GÜNEY AFRİKA GİBİ DİĞER BAZI GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARA KIYASLA HALA OLUMLU GÖRÜNÜYOR
S&P: YURT İÇİ YERLEŞİKLERİN TÜRK FİNANS SEKTÖRÜNE GÜVENİNİ SÜRDÜRMESİNİ, BANKALARIN DA ÖZELLİKLE SENDİKASYON KREDİLERİ YOLUYLA DIŞ FİNANSMANA ERİŞİMİ SÜRDÜRMESİNİ BEKLİYORUZ., ANCAK DIŞ RİSKLER ARTIYOR
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -142855,5 milyon TL
S&P'NİN TÜRKİYE İÇİN TÜFE ARTIŞ BEKLENTİSİ 2021'DE % 18.5, 2022'DE % 20.5, 2023'DE % 9.7
S&P'NİN TÜRKİYE İÇİN REEL BÜYÜME BEKLENTİSİ 2021'DE % 9.8, 2022'DE % 3.7, 2023'DE % 3.1
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: BİONTECH PFİZER'IN OMİCRON'A ADAPTE EDİLMİŞ AŞISINA 2021'İN İLK ÇEYREĞİNDE SAHİP OLMAYI UMUYORUZ
BOE/BAILEY: DAHA KALICI FİYAT BASKISI İŞARETLERİ MEVCUT, BU BİZİM İÇİN ENDİŞE KAYNAĞI
BOE/BAILEY: İŞGÜCÜ PİYASASI ŞU ANDA ÇOK SIKI
BOE/BAILEY: OMİCRON, OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR GELİŞME VE KESİNLİKLE EKONOMİK AKTİVİTE ÜZERİNDE BİR MİKTAR ETKİSİ OLABİLİR
BOE/BAILEY: TOPTAN GAZ FİYATLARININ, YENİ FİYAT SINIRI BELİRLENDİĞİ İÇİN ENFLASYONU DAHA DA YUKARI ÇEKMESİ MUHTEMEL
BOE/BAILEY: ENFLASYON BASKISINI ÇÖZMEK ADINA GEREKLİ ADIMLARI ATMAMIZ GEREK
ABD, ÇİN VE BAZI ÜLKELERDEN 37 ŞİRKETE TİCARET KISITLAMALARI GETİRDİ
Facebookta Paylaş