TCMB Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi: 2023’te daha yüksek TL mevduat hedefi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

TCMB, Para ve Liraizasyon Politikası' 2023 metninde ticari bankalardaki tüm mevduatta TL’nin payının artmasını hedeflerken, bankalara sağladığı TL fonlamada da swap payını azaltacağını belirtmektedir.

Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi metninden öne çıkan noktalara bakacak olursak;

• Merkez bankası, 2023'ün ilk altı ayında TL mevduatın payını %60'a çıkarmayı hedefliyor. (TCMB kararına göre, zorunlu karşılıklara %50 ile %60 arasındaki seviyelerde %3 komisyon uygulanmakta olup, %60'ın üzerindeki komisyon oranı sıfırlanmaktadır. Bu kapsamda bankacılık sektöründe toplam mevduatta TL’nin payı son gelişmelerin etkisiyle BDDK 23 Aralık verilerine göre %53,1’dir.)
• Banka, TL likiditesini yönetirken Açık Piyasa İşlemleri yoluyla fonlamayı artıracaktır.
• Banka'nın bir hafta vadeli repo imkanı ana fonlama aracı olmaya devam edecektir.
• Merkez bankası %5 olan orta vadeli enflasyon hedefini koruyor.
• Diğer ülke merkez bankaları ile para swapı anlaşmaları için müzakerelere devam edilecektir.
• 2022 yılında %5 olarak belirlenen TCMB OMO portföyünün nominal büyüklüğü, 2023 yılında toplam aktiflerinin %7 olarak güncellenmiştir. (TCMB'nin son 27 Aralık verilerine göre portföy büyüklüğü, toplamının %4,7'sine tekabül etmektedir, TCMB daha fazla DİBS alımı yapabilir.)
• Döviz cinsinden kullandırılan reeskont kredilerinin geri ödemelerinden kaynaklanan TCMB döviz rezervlerine katkının 2022 yılı sonunda 22,3 milyar dolar olması beklenmektedir.

Merkez Bankası'nın temel politika sloganı, faiz oranlarının değişmediği veya düşürüldüğü bir ortamda döviz kurunu kontrol altında tutmaktır. Faiz oranlarını uzun vadede enflasyonun altında tutmak mümkün olmasa da mevcut koşulların seçime kadar devam edeceğini öngörebiliyoruz. Para politikasında sıkılaşmaya veya mevcut makroihyati liralaşma tedbirlerinin kaldırılmasına yönelik bir yönerge ise yok. Bu nedenle yılı seçim öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmak gerekiyor.

Eylül 2021 sonrası faiz indirimlerinin ardından yaşanan kur şoku, Aralık 2021'de devreye alınan kur korumalı mevduat ile kontrol altına alındı. Sonraki dönemde döviz girişleri ve artan brüt rezervler, döviz kurunun sabit kalmasını sağladı. İstikrarsız beklentilerde dövizi kontrol etmek zorlaştığı için reel talebin (mal ve hizmet alımı) üzerinde döviz talebi oluşmamalıdır.

API fonlamasındaki artışın ve bankalara şu anda verilenden daha fazla fon verilecek olmasının (%9 faiz oranının değişmeyeceği varsayımı ile) kredi genişlemesini destekleyeceğini düşünüyoruz. Ücret artışları, erken emeklilik, kredi genişlemesi gibi unsurların ilk yarıda güçlü talep yaratarak aylık enflasyon oranlarını yüksek tutmaya devam edeceğini ve enflasyondaki düşüşü yavaşlatacağını düşünüyoruz. Öte yandan baz etkisinin de yardımıyla enflasyon seçime kadar %40'lara kadar düşebilir.

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/301220221232

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Hindistan'da banka kredi büyümesi 16 Aralık itibarıyla yıllık %+17.4 (Önceki: %+17.5)
Hindistan'da döviz rezervleri 23 Aralık haftasında 562.81 milyar dolar (Önceki: 563.50 milyar dolar)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 18,6983 Satış: 18,7320 Euro Alış: 19,9349 Satış: 19,9708
Nebati:Borç stokundaki düşüşte kaydedilen bu başarının ekonomimizin dengeli ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğü, yatırımların ve istihdamın her geçen gün artmaya devam ettiği bir dönemde gerçekleşmesi ayrıca önemlidir
Şili'de bakır üretimi Kasım'da yıllık %-5.5
Nebati: Küresel piyasalardaki olumsuzluklara rağmen; makroekonomik dengeleri, makul risk düzeyini ve uygun maliyeti gözeterek mali disiplinden asla ödün vermeden ilerliyor, stratejik ölçütlere dayalı borçlanma politikalarımızla yol alıyoruz
Nebati: Kamu maliyesinin en önemli göstergelerinden birisi olan borç stokunun GSYH’ya oranında ve Türkiye brüt dış borç stokunun GSYH’ya oranında 2022 yılında çok önemli başarılar sağlanmıştır
NEBATİ: AB ÜLKELERİNDE ORTALAMA YÜZDE 86 OLAN AB TANIMLI GENEL YÖNETİM BORÇ STOKUNUN GSYH’YE ORANI ÜLKEMİZDE, 2002 YILINDAKİ YÜZDE 71,5 SEVİYESİNDEN 2022 YILI 3. ÇEYREĞİNDE 2021 YILI SONUNA GÖRE 7 YÜZDE PUAN AZALARAK YÜZDE 34,8’E GERİLEMİŞTİR
NEBATİ: TÜRKİYE, BORÇ STOKU AÇISINDAN EN AZ BORÇLU ÜLKELER ARASINDADIR
Facebookta Paylaş