TCMB, Politika faizinde değişim beklemiyoruz, açıklamanın ayrıntıları önemli (Tera Yatırım )

TCMB: Politika faizinde değişim beklemiyoruz, açıklamanın ayrıntıları önemli…

Merkez Bankası’nın para politikasını, içsel ve dışsal riskleri değerlendirme durumunda olması ve enflasyona ilave katkı yapabilecek faktörlerden dolayı sıkı tutması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, yarın gerçekleşecek olan PPK’dan herhangi bir faiz değişikliği beklemiyoruz. Mayıs ayında gerilemiş olan enflasyonun, kapanmaya bağlı geçici faktörleri içerdiğini değerlendiriyoruz ve Merkez Bankası’nın faiz indirimine dair net bir takvim ortaya koyabilmesi için enflasyonu daha normal koşullarda değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Erken gerçekleştirilecek faiz indirimlerini, enflasyon temel metriği ve küresel finansal koşulların oluşturacağı para hareketleri açısından riskli görüyoruz.

Bu bakımdan; Merkez Bankası’nın henüz faiz indirimi zamanlamasını planlama aşamasına geçmesi konusunda yeterli dayanak olmamakla birlikte, enflasyonun ve küresel para hareketlerinin oluşturacağı risk dengesi itibariyle parasal sıkılığın yeterlilik derecesini değerlendirmesi gerekebilir. Haziran PPK’sının faiz indirimi şartı sağlamadığı açık, bu şartlar Temmuz ve Ağustos aylarında bile tam anlamıyla sağlanmış olmayacaktır. Enflasyona dair ilave riskler söz konusu; akaryakıt vergisine tekrar zam yapılması ve TRY’nin zayıflaması fiyat artışlarını daha da hızlandırabilir. Yani enflasyon konusunda, bazı marjinal etkilerde bulunacak ilave faktörler söz konusudur. Güncel risklerin ise enflasyona yansıması tam manasıyla geçişkenlik sağlamamıştır ve kademeli bir etki de oradan göreceğiz. Küresel emtia rallisinin, döviz kurlarının ve nakliye, navlun maliyetlerinin ara malı ve nihai mal üzerinde etkisiyle beraber çift kanallı bir şekilde ÜFE ve TÜFE artışı etkilenmektedir. ÜFE’ye yansıyan katsayı daha yüksek olmakla birlikte, talep ve piyasa koşulları yerleştikçe maliyetler TÜFE’nin içine girmektedir.

 
TÜFE ve temel göstergeleri… TÜFE genel değişim (mavi), İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE (siyah) ve Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE (yeşil)… (Kaynak: TCMB, TÜİK, Bloomberg)

Fed’in parasal koşulları sıkılaştırmayı değerlendirmesi aşamasına ilerleyen aylarda gelme ihtimali bulunmaktadır. Küresel ekonomiler enflasyon baskısıyla karşı karşıyadır ve bunu kontrol altına alma amaçlı olarak gelişmiş ülkelerde bir “tapering” furyası başlayabilir, bu da gelişmekte olan ülkelerin sıcak para akımlarını olumsuz etkileyebilir. Bu, talep edilen getiri oranının artmasına neden olacaktır, dolayısıyla gelişmekte olan ülkeler böyle bir konjonktürde faizleri artırarak finansal istikrarı korumak isteyeceklerdir. Dolarizasyon etkisini kırmak için de finansal koşulları yeterince sıkı tutmak gerekli, buna karşılık TRY mevduat oranlarını yeterli görmeyen yerli birikim sahibinin dolarizasyon eğilimini tersine çevirmediği görülmektedir. Yani, yetersiz faiz daha fazla döviz talebi demek, daha yüksek kur demek, o da daha yüksek enflasyon demek. Kredi büyümesi, sıkı para politikası itibariyle yavaşlama eğiliminde. Cari açığı sınırlaması bağlamında olumlu okuyabiliriz.

Merkez Bankası, enflasyon düşüne dair işaret edilen 3Ç21 sonu varsayımı itibariyle faiz indirimi yapmak için fırsat arayacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ise, Temmuz veya Ağustos’u gevşemenin başlaması için olası tarihler olarak değerlendirmişti. Piyasa aktörleri ve ekonomistlerin görüşleri de değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla, para politikası belirsizlik aralığı halen geniştir. Biz, yarın Merkez Bankası kararına faiz aksiyonundan çok politika açıklaması üzerinden bakacağız. Parasal sıkılığın derecesine ilişkin ifadeler önemli olacak. Merkez Bankası hali hazırda “enflasyon üzerinde faiz” şeklinde para politikasını tanımlıyor, ancak ilave parasal sıkılaşma olasılığına dair bir referans verdiğini güncel toplantı ve açıklamalarda görmedik. Buna karşılık; içeride enflasyona dair görünüm, dışarıda ise küresel finansal koşullara ilişkin yansımaların halen para politikasına gevşeme yönünde alan sağlamadığı açıktır. Merkez Bankası’nın faiz indirimine zemin oluşturacak faktörler olgunlaşmadan para politikası gevşemesine gitmesini finansal istikrar ve fiyat istikrarı açısından riskli görür, enflasyonun sağlayacağı hareket alanı kadar bir bölgeyi kullanmasını daha doğru buluruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMAN IFO ENSTİTÜSÜ: CARİ İŞLEMLER FAZLASININ GSYH'YA ORANI 2021'DE %7.0, 2022'DE %5.8, 2023'TE %4.9 BEKLENİYOR
İSVEÇ KAMU İSTİHDAM HİZMETLERİ : İŞSİZLİĞİN BU YIL %8.0 OLMASI BEKLENİYOR (BEKLENTİ:%9.1)
ÇİN MERKEZ BANKASI: YUAN DÖVİZ POZİSYONLARI MAYIS SONUNDA 21.2 TRİLYON YUAN
ALMAN IFO ENSTİTÜSÜ 2021 BÜYÜME BEKLENTİSİNİ %3.7'DEN %3.3'E DÜŞÜRDÜ
ALMANYA/İFO: ALMANYA'DA ENFLASYON BU YIL %2.6'YA YÜKSELECEK FAKAT 2022'DE %1.9'A GERİLEYECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI : 4. ÇEYREKTE YILLIK ENFLASYONUN KADEMELİ OLARAK YAVAŞLAMASI BEKLENİYOR
ALMAN IFO ENSTİTÜSÜ 2022 BÜYÜME BEKLENTİSİNİ %3.2'DEN %4.3'E YÜKSELTTİ
TCMB, 23.06.2021 vadeli 43.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
JAPONYA EKONOMİ BAKANI: KORONAVİRÜS DANIŞMA HEYETİ, ÖNLEMLERİN KALDIRILMASININ ARDINDAN BÜYÜK ETKİNLİKLERİN 10 BİN KİŞİ İLE SINIRLANDIRILMASI ÖNERSİNE DESTEK VERDİ
SOCAR YKB VEKİLİ VAGIF ALİYEV: (SOCAR-TP ORTAKLIĞI) YAKIN COĞRAFYADA YATIRIM YAPILABİLİR - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş