Temmuz Ayı Enflasyon Raporu (Acar Menkul)


ENFLASYONDA ARTIŞ DEVAM EDERKEN MERKEZ BANKASI NASIL BİR HAMLE YAPACAK ?
Türkiye’de Haziran ayına ait açıklanan TÜFE aylık bazda % 1.80 artarken yıllık bazda da % 18.95 seviyesine yükselişmiş oldu. Aylık bazda en yüksek artış konut kaleminde görülürken hemen hemen tüm kalemlerde aylık bazda artış yaşandı (giyim ve ayakkabı grubunda düşüş görüldü % - 2.13). Yıllık bazda ise en düşük artışın yaşandığı kalem alkollü içecekler ve tütün grubu olurken yıllık bazda en fazla artış ise gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde görüldü. ÜFE ise aylık bazda % 2.46 artarken yıllık bazda % 44.92’ye yükseldi.
Temmuz ayındaki enflasyonda yükselişte özellikle konut, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğunu izledik. Konut fiyatlarında ciddi bir artış yaşanırken enflasyona puan olarak en fazla katkı yapan grup oldu. Gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve ulaştırma kaleminde beklenen baz etkisinin son gelen zamlarla ortadan kalkması enflasyonu artıran diğer kalemler oldu. Korona virüs kısıtlamalarının kaldırılması ayrıca lokanta ve oteller grubunun da enflasyona katkı yapmasını sağladı. İşlenmemiş gıda fiyatlarında taze sebze ve meyve fiyatlarında ürünlerin arzında bu ay üretimin beklenildiği açıklanmaması gıda enflasyonu üzerinde işlenmemiş gıda grubu enflasyonunun etkisini artırırken kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarındaki artışın devam ettiğini görüyoruz. İşlenmiş gıda fiyatlarında özellikle yağ fiyatlarındaki artış gıda dikkatimizi çekmeye devam ediyor. Dünya genelinde tarımsal emtia fiyatlarında artışın devam etmesi ve bu sene yurtiçinde rekoltenin azalması nedeniyle önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarının enflasyona katkı yapmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.
Önümüzdeki dönemde enflasyon tarafında yine gündemimizde dünya genelinde artan petrol, gıda fiyatları ön planda olmayı sürdürürken kurun birikimli etkilerinin temel mal grupları üzerinde fiyat artışlarına sebep olmayı sürdürebilir. Ayrıca emtia ve gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi enflasyonun küresel bazda yükseleceğini göstermekte. Dünyanın büyük ekonomilerinde hem TÜFE de hem ÜFE de görülen yükseliş oldukça dikkat çekerken bu eğilimin bir süre daha devam edeceği beklenmekte.
Bize en çok endişe veren gelişme ise TÜFE ve ÜFE arasındaki makas olmakta. Geçen ay 25.36 puan olan makas farkının bu ay 25.97’ye çıkması önümüzdeki dönemde kısa vadede enflasyonun düşmeyeceğini göstermekte. Özellikle ÜFE fiyatlarındaki artışın maliyetleri üreticinin sırtına yüklendiğini bize gösterirken bu durumun sürdürülemez olduğu bir gerçektir. Kısa zaman içerisinde bu durumda üretici enflasyonunun talep enflasyonunu yukarı itmesi beklenebilir. ÜFE grubunda ara malı fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve çekirdek enflasyonda gördüğümüz yükseliş TCMB’nin enflasyon hesaplamasını yeniden değiştirebilir.
Yükselen enflasyon oranı sonrası reel faizlerin % 0.04 ’e düştüğünü yani reel faizi % 0 noktasına çekildiğini görüyoruz. Fed’in tahvil azaltımını konuştuğu günlerde ülkemiz açısından ne yazık ki negatif bir gelişme oluşturmakta. Bundan sonra takip edilecek gelişme TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun her fırsatta enflasyonu faizin altına indirmeyeceğiz cümlesini uygulamaya koyup koymayacakları olacaktır. Eğer uygulamaya konursa bir sonraki toplantıda faiz artırımı gelmesi gerekmektedir.
Teknik olarak baktığımızda görüşlerimiz değişmemiştir. BİST100 endeksinin kısa vadede 1416 orta vadede 1466 seviyesini kırmadıkça satış baskısı altında olduğunu ve Usd/Try’de 8.00 bandının altına inilmedikçe yükseliş eğiliminde olduğunu görüyoruz. Özellikle 8.60 seviyesi piyasada belirleyici bir seviye halinde geldi. Bu seviyenin altında kısa bir süre daha satış baskısı devam edebilecekken bu seviyenin üstünde yeni tarihi zirveler görülebilir.

 

 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş