Tera Makro Bakış (Enver Erkan/Tera Yatırım )


https://terayatirim.com/arastirma/ceyreklik-makro-bakis/110420221609

Fed Sıkılaşma Trendinde

FOMC tutanaklarının açıklanması, komite üyelerinin yüksek enflasyon ve sıkı işgücü piyasasının bilanço indiriminin yakında başlayacağı konusunda hemfikir olduklarını göstermesiyle ortalığı karıştırdı. Tutanaklarda ayrıca, mevcut ekonomik göstergelerin güçlü aktiviteye işaret ettiği vurgulandı. Bu durum, ABD ekonomisinin güncel güçlü ekonomik aktivite göstergeleriyle teyit edilmekte ve Fed'in sıkılaşmayı ilerletmede daha rahat pozisyon almasına, enflasyona karşı proaktif olmasına olanak vermektedir.

Mart FOMC toplantısının tutanakları, komitenin muhtemelen Mayıs ayında bilanço küçültmeye başlayacağına işaret etti. Hazine ve MBS ikinci tur için aylık üst limitlerin sırasıyla 60 Milyar $ ve 35 Milyar $'a ulaşması ve sadece üç ay içinde aşamalı olarak uygulanması muhtemeldir. Bilançodaki bu hızlanma, faiz artırımlarında da şahin bir ton değişikliğine denk geliyor. Hızlandırılmış zaman çizelgesi, verim eğrisinin dikleşmesine yardımcı oldu.

Enflasyon Şubat ayı itibariyle %7,9 seviyesinde ve Mart ayında yenilenen enerji fiyatları denklemiyle bu oranın çok daha ivmeli bir şekilde yükselmesi beklenecektir. Fed'in duruşu konusunda ana hatları oluşturan enflasyon baskısı, reel faizlerin de konumu açısından kritik. Çünkü Fed açısından her ne kadar hızlı bir sıkılaşma patikası öngörülse de faiz oranlarının enflasyona yetişmesi için ilerlenmesi gereken yol uzak. Fed'in mevcut hızda bilançoyu Covid öncesine indirgemesi için yaklaşık 4 yıla ihtiyacı var. Muhtemelen varlık portföyü azaltılırken hızlanılacak. Aynı zamanda enflasyon ile fonlama oranı arasında açıklık nedeniyle, faiz artışlarının enflasyonu düşürücü etki yapması da gerekli. Fed ne kadar düşük bir terminal orana ihtiyaç duyarsa, ekonomi yavaşlatmama şansını da elinde tutar. Faiz artışları enflasyonu düşürmez ve dışsal etkilere maruz kalan enflasyon üretici ve tüketici davranışlarını bozma üzerinden ikincil etkilerde bulunursa, sıkılaşmanın ekonomiyi yavaşlatma riski de o kadar artar.

Daha fazla merkez bankasının Fed'in daha agresif bir politika duruşu sergileme konusundaki liderliğini izlemesi bekleniyor. Bu kapsamda, Avrupa Merkez Bankası'nın duruşu da potansiyel faiz artışlarının etkisini öngörme açısından önemli olacak. Faiz oranları aynı yönde hareket etmeyecek ve enflasyona karşı daha proaktif bir Fed ve daha temkinli bir ECB ile uyumlu bir ABD - Almanya faiz oranı spreadi göreceğiz. Rusya'ya uygulanan son yaptırım paketinin Euro Bölgesi için resesyon riskini artırması, faiz artışı konusuna daha şüpheyle yaklaşmamıza neden olmaktadır.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MOODY'S: ABD BANKACILIĞININ OPERASYON KOŞULLARI UYGUN KALMAYA DEVAM EDİYOR
MOODY'S: ABD BANKACILIK SİSTEMİ MEVCUT BEKLENEN KREDİ TEMELLERİNDE İSTİKRARLI KALMAYA DEVAM EDİYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI : RUSYA, BATI ÜLKELERİNİN RUS REZERVLERİNİ DONDURMASI SONRASINDA ALTIN VE YUANDA ETKİN REZERVLERİ TUTUYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI : POLİTİKAMIZ, SERT YAPTIRIMLARDAN İNSANLARIN TASARRUFLARINI KORUMAYI AMAÇLIYOR
RUSYA'DA CARİ İŞLEMLER DENGESİ OCAK-MART DÖNEMDE 58.2 MİLYAR DOLAR FAZLA VERDİ
İSRAİL MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ %0.35'E YÜKSELTTİ (BEKLENTİ: 0.25%, ÖNCEKİ: 0.10%)
ALMANYA'NIN 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ %0.819 İLE EYLÜL 2015'TEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 14,7162 Satış: 14,7427 Euro Alış: 16,0497 Satış: 16,0787
Facebookta Paylaş