TİM/Gülle: Yalnızca Ticari Değil Gönül Bağları da Kuruyoruz

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Covid-19'un ihracattaki etkilerini azaltmak hedefiyle oluşturduğu Sanal Ticaret Heyeti programlarına 1-4 Şubat tarihleri arasında Katar ve Umman ile devam ediyor. TİM Başkanı İsmail Gülle, farklı coğrafyalarda yalnızca ticari değil, gönül bağları da kurduklarını belirterek, "Pandeminin geleceği ne olursa olsun, sanal heyetlerimize devam edeceğiz. Fiziki heyetlerimize de, inşallah yıl ortasında tekrar başlıyoruz. Ülkemizin Umman'a ihracatı 2001 yılında 30 milyon dolar seviyesindeyken, bugün 20 katını aşarak 525 milyon dolara, Katar'a ise ihracatımız 2001 yılında 8 milyon doların biraz üzerindeyken, bugün 1 milyar 36 milyon dolara ulaştı. Bu yıl heyetimizin ve dış ticarette normalleşmenin de etkisiyle her iki ülkeye ihracatımızda, yeni rekorlara imza atacağız" dedi.

Türk ihracatçısı, koronavirüs pandemisi nedeniyle küresel ticarette yaşanan daralmaya rağmen tarihi başarılara imza atıyor. Türk ihracatçısı, geçtiğimiz yıl "Yeni Ekonomi Programı 2020 İhracat Hedefi" olan 165,9 milyar doların üzerine çıkarak 169 milyar 514 milyon dolar ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdi. Olağan dışı şartlara hızla uyum sağlayarak ihracatta V tipi toparlanmayı gerçekleştiren Türk ihracatçısı, geçtiğimiz yıl ürünlerini ulaştırdığı 226 ülke ve bölgede Türk bayrağını dalgalandırdı.

61 ihracatçı birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM), 2021 yılı için belirlenen 184 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak ve 'Made in Türkiye' markasını dünyanın dört bir köşesinde güçlendirmek amacıyla çalışmalarına tüm hızıyla sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda toplamda 43 ülkede 35 Sanal Ticaret Heyeti organizasyonu düzenleyen TİM bu yıl da farklı coğrafyalardan birçok ülkeyle yeni nesil ticaret faaliyetlerine devam ediyor.

TİM'den Katar ve Umman'a Sanal Ticaret Heyeti

TİM, yeni nesil ticaret faaliyetleri kapsamında devam ettiği Sanal Ticaret Heyeti programlarının sonuncusunu da 1-4 Şubat tarihleri arasında Katar ve Umman'a gerçekleştiriyor. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda TİM organizasyonuyla iki ülkeye düzenlenen Sanal Ticaret Heyeti programının açılışı, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Türkiye'nin Muskat Büyükelçisi Ayşe Sözen Usluer, Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu ve TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından yapıldı.

"Fiziki heyetlerimize de, inşallah yıl ortasında tekrar başlıyoruz"

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İsmail Gülle, 2020 yılında olduğu gibi bu yıl da ihracat ailesinin, sanal ticaret heyetlerine yoğun ilgisinin devam ettiğini belirterek, "Heyetlerimizle, dünyanın dört bir köşesindeki alıcılarla firmalarımızı, tek tıkla buluşturabiliyoruz. Bu coğrafyalarda yalnızca ticari bağlar değil, gönül bağları da kuruyoruz. Pandeminin geleceği ne olursa olsun, sanal heyetlerimize devam edeceğiz. Bunun yanında, Fiziki heyetlerimize de, inşallah yıl ortasında tekrar başlıyoruz. İhracat ailesinin sahadaki neferleri olarak, dijitalde olsun, fiziki olsun, her platformda, İhracatla Yükselen Türkiye için, çalışmaya devam edeceğiz. Katar ve Ummanla ülkemizin; ekonomik, siyasi ve ticari birçok alanda önemli işbirlikleri içerisinde olduğu, hepimizin malumu. Bölgeyle gelişmiş ilişkilerimiz ve yüzyıllardır süren gönül bağımız var" dedi.

"İlişkilerimizin temeli sağlam"

Gülle, Yüksek Stratejik Komite mekanizmasıyla, Katar'la Türkiye arasında 2014 yılından bu yana üst düzey diyalog ve iş birliğinin kurumsal yapısının oluşturulduğunu söyledi. Katar'la Serbest Ticaret Anlaşmasını da kapsayan, ticari ve ekonomik ortaklık anlaşmaları müzakerelerinin ise 2018 yılında nihayete erdiğini aktaran Gülle, "İnanıyoruz ki, yakın zamanda iç onay süreçleri sonrası, tüm anlaşmalar hızla yürürlüğe girecektir. Umman'ın bağımsızlığı sonrası ilk tanıyan ülkelerin arasında ülkemizin yer alması, bu ülkeyle de ilişkilerimizin temelinin ne kadar sağlam olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu.

"Katar ve Umman'la dış ticaretimiz yüksek hacimlere ulaştı"

Özellikle 2000'li yılların başına göre bugün, Katar ve Umman'la dış ticaretimizin, çok daha yüksek hacimlere ulaştığına dikkat çeken Gülle, "Ülkemizin Umman'a ihracatı 2001 yılında 30 milyon dolar seviyesindeyken, bugün 20 katını aşarak 525 milyon dolara ulaştı. Katar'a ise ihracatımız 2001 yılında 8 milyon doların biraz üzerindeyken, bugün 1 milyar doları aşarak, 1 milyar 36 milyon dolara ulaştı. Elbette, bu ülkelere ihracatımızın bu denli artışında, sürekli ilerleyen, köklü ilişkilerimizin yanında, bu ekonomilerin yüksek büyüme hızının da etkisinin olduğu muhakkak.2000'li yılların başında Katar'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 20 milyar dolar seviyesindeyken, 2019 itibariyle 175 milyar dolar. Aynı şekilde, Umman'ın 2001 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 19 milyar dolarken, 2019'da 76 milyar doların üzerinde gerçekleşti. 2020 yılı itibariyle, ikili ticaret hacmimiz Katar'la 1 milyar 312 milyon dolar, Umman'la ise 854 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılında Katar'a 760 milyon dolar, Umman'a ise 295 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik. İki ülkeyle toplam ticaret hacmimiz de 2 milyar doların üzerinde" şeklinde konuştu.

"Her iki ülkeye ihracatımızda, yeni rekorlara imza atacağız"

Bu hacmi çok daha yukarılara taşımak anlamında; Çelik, Demir ve Demir Dışı Metaller, İnşaat Malzemeleri, Mobilya, Makine ve Aksamları, Kimyevi Maddeler ve İklimlendirme Sanayii sektörlerine büyük iş düştüğünü ifade eden Gülle şöyle devam etti: "Bu pazarlara sektörel ihracatı incelediğimizde; Katar'a, 2020 yılında, tekstil ihracatımız yüzde 51 artışla 9,7 milyon dolar, hazır giyim ihracatımız yüzde 31 artışla 76,1 milyon dolar, iklimlendirme sanayi ihracatımız ise yüzde 24 artışla 35,6 milyon dolar oldu. Umman'a ise, 2020'de, gemi ve yat ihracatımız 16 katına çıkarak 29,7 milyon dolar oldu. Yaş meyve ihracatımız yüzde 80 artışla 5,3 milyon dolar, çelik ihracatımız yüzde 72 artışla 44,9 milyon dolar, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü ihracatımız yüzde 64 artışla 34 milyon dolara ulaştı. Bu pazarlara gerçekleştirdiğimiz ihracatta, pandemiye rağmen bu başarıların yakalanması oldukça önemli. İnanıyorum ki, bu yıl heyetimizin ve dış ticarette normalleşmenin de etkisiyle her iki ülkeye ihracatımızda, yeni rekorlara imza atacağız"

"İkili görüşmeler sonrası yeni iş birlikleri kurulacak"

Gülle, her manada zorlu geçen 2020 yılında bile, iki ay tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kıran ihracatçının, önümüzdeki aylarda çok daha başarılı bir performans ortaya koyacak güce ve enerjiye sahip olduğunu belirterek, "İnanıyoruz ki, heyet kapsamında yapılacak ikili görüşmeler sonrasında da birçok yeni işbirliği kurulacak ve sanal ticaret heyetimiz, potansiyel iş imkanlarını daha da belirginleştirecektir" dedi.



Diğer Haberler
TCMB'NİN 3 AY VADELİ DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 3 MİLYAR 412 MİLYON DOLAR
SABADELL BAŞKANI: GEÇMİŞTE BBVA İLE BİRLEŞME BAŞARISIZ OLDU, BANKA HERHANGİ BİR BİRLEŞME-SATIN ALMA ANLAŞMASI ARAYIŞI İÇİNDE DEĞİL
FİTCH: EURO BÖLGESİ BANKALARININ VARLIK KALİTESİ , ECB'NİN 2021 İÇİN ANA ENDİŞESİ
AB/VON DER LEYEN: YILIN 2. ÇEYREĞİNDE EK OLARAK 75 MLN DOZ AŞI SAĞLAYACAĞIZ VE 2021'DE TOPLAMDA 600 MİLYONA KADAR OLACAK
CURECAV CEO'SU: 2021'DE 300 MİLYON DOZA KADAR AŞI ÜRETMEYİ PLANLIYORUZ
BAYER, CUREVAC İÇİN COVİD-19 AŞISI ÜRETMEYİ KABUL ETTİ, 2022'DE 161 MİLYON DOZ AŞI ÜRETMEYİ PLANLIYOR
Facebookta Paylaş