TİM/Sagun:Su Ürünleri Kanunu acilen değişmeli

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Tuncay Sagun, 1971 yılında yayımlanmış ve halen geçerliliğini sürdüren 1380 sayılı su ürünleri kanununun, sektörün hızla değişen ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirterek, “Acilen değişmesi gerekiyor” dedi.
TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Tuncay Sagun, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin su ürünleri üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin 2018 yılında 600 bin tonun üzerinde su ürünleri ürettiğini belirtti. Türkiye’nin Avrupa'da su ürünleri üretiminde ilk 3’te yer aldığını hatırlatan Sagun, 100 ülkeye su ürünleri ihracatı yaptıklarına vurgu yaptı.
“Bize biçilen elbise artık çok dar geliyor”
Türkiye’nin mevcut olan potansiyelini daha da ileriye taşımasının mümkün olduğunu belirten Sagun, bunun için öncelikle sektörün gelişmesine destek olan sürdürülebilir ilkeler doğrultusunda hazırlanmış, çevreye duyarlı, günün ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir su ürünleri yasasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Sagun, “Mevcut yasa 1971 yılında bu yana 48 yıldır kullanılıyor. Biz hala bu kanunla su ürünlerinin yetiştirilmesini, korunmasını ve denetlemesini düzenlemeye çalışıyoruz. O günden bu yana pek çok şey değişti. Bize biçilen elbise artık çok dar geliyor. Sigortadan kaçak avcılığa, kayıt dışılıktan denetimlere, pazarlamadan teşviklere kadar çok çeşitli sorunlar ile mücadele ediyoruz. Mevcut yasada değişiklikler yapılırsa bugün sektörde yaşanmakta olan sorunların büyük bir kısmı çözüme kavuşacaktır” şeklinde konuştu.
Yasadışı avcılıkla mücadelede daha caydırıcı hükümler yer almalı
Sagun, mevcut yasada değişiklik yapılması istedikleri maddeleri şu şekilde sıraladı: “Yeni yasada yetiştiriciliğe de devlet desteğinin sağlanmasını, kiralamaların sürekli ve tamamen Taarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılmasını, yasadışı avcılıkla mücadelede caydırıcılığa yönelik hükümlerin yer almasını istiyoruz. Avlanan ya da üretilen su ürünlerinin kayıt altına alınması ve izlenebilirliğine yönelik düzenlemeler gibi konularda yasanın mevcut maddelerinin değiştirilmesi sektör açısından büyük bir önem taşıyor. Öncelikle su ürünleri kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini sağlayacak; sektörün, ihracatçıların, üniversitelerin görüş ve önerileri dikkate alınarak hazırlanmış bir su ürünleri kanunu istiyoruz”.
Tuncay Sagun, su ürünleri sanayicisinin ve ihracatçılarının iştigal alanları ile ilgili konulara da su ürünlerinin özel yapısı nedeniyle diğer kanunlardan bağımsız olarak yer verilmesinin sektör çalışmalarının tek elden yürütülmesi itibarıyla faydalı olacağını ifade etti. Sagun, kanunda su ürünlerinin değerlendirilmesi, işlenmesi, ticareti ve yurt dışında tanıtımının yapılması gibi konulara da yer verilmesi ve bunun tek bir kurumun sorumluluğunda yürütülebilmesine imkânn sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Orkinos avlayan gemiler için de acil bir düzenleme gerekiyor
Orkinos avlayan gemilerin diğer gemilerden ayrı olması gerektiğini ve bu konuda acil hukuki bir düzenleme yapılmasının sektörün ihracatını arttıracağını kaydeden Sagun, “Orkinos avcılığı için yeterli donanıma sahip olmayan birçok tekne orkinos avlanma ruhsatı alıyor ve kota tahsisatı için bakanlığa başvuruyor. Kota almaları halinde ise avlanma yapamayıp, kotasını bir başka firmaya yüksek bir bedel karşılığında satabiliyor. Bu nedenle orkinos avlayan gemilerin diğerlerinden ayrılması konusunda bir düzenlemeye gidilerek, ihracatçının desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca, orkinos avcılığı yapan tekneler başka balıkların avında kullanılmamalı” şeklinde konuştu.
“Sektörün bunu yapacak gücü ve deneyimi var”
Sagun, “Türk su ürünleri sektörünün daha çok üretim yapmasını, iç ve dış pazarlarda daha fazla yer bulmasını istiyoruz. Bütün bunların sonucunda Türkiye’ye daha fazla döviz getirmek ve daha fazzla istihdam sağlamayı arzu ediyoruz. Sektörün bunu yapacak gücü ve deneyimi var. Daha çağdaş bir su ürünleri yasası bizim bu doğrultuda ilerlememize büyük katkıda bulunacaktır” dedi.



Diğer Haberler
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gerçekleşen tutar 500.02 milyon dolar
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 2.08 milyar dolar
TCMB, 18.02.2019 vadeli 24.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
BAE PETROL BAKANI : TİCARET ANLAŞMALARI UZUN BİR SÜREÇ, İMZALAMASI YILLAR ALIYOR
BAE PETROL BAKANI : DÜNYA, BREXİT'E HAZIRLIKLI
BAE PETROL BAKANI : ABD-ÇİN ARASINDAKİ TİCARİ ANLAŞMAZLIĞA KIYASLA BREXİT DAHA YUMUŞAK DAHA ÖNGÖRÜLEBİLİR
BAE PETROL BAKANI : BAE'DEKİ ÇOĞU İŞLETMELER, BREXİT'TEN GELECEK OLAN DEĞİŞİKLİKLER KONUSUNDA RAHATLAR
BAE PETROL BAKANI : PETROL İHRACATÇILARININ ARZ KESİNTİSİ ANLAŞMASINA TAAHHÜTLERİ TATMİN EDİCİ
BAE PETROL BAKANI : HAM PETROLDE BELİRLİ BİR FİYAT HEDEFLEMİYORUZ
YARGITAY BAŞKANLIĞINA İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT YENİDEN SEÇİLDİ-CNN TÜRK
BAE PETROL BAKANI : PETROL PİYASASININ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE DENGEYE ULAŞMASI BEKLENİYOR
Facebookta Paylaş