Tüketici Fiyat Endeksi (Bizim Menkul)

Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, Kasım ayında beklentinin üzerinde aylık %3,51 artarken, Ekim ayında %19,89 olan yıllık enflasyon Kasım ayında %21,31’e yükseldi. Böylece yıllık enflasyon 2018 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Ana harcama grupları incelendiğinde, ulaştırma akaryakıta gelen zamların etkisiyle aylık %6,31 ile en çok artan grup olurken, aylık enflasyona 95 baz puan katkı verdi. Çeşitli mal ve hizmetler grubu ise %5,36 ile en çok artan ikinci grup oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu aylık %3,92 artış gösterirken 105 baz puanlık katkıyla aylık enflasyona en yüksek katkıyı verdi. Aylık bazda düşüş yaşanan ana harcama grubu olmadı.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşandı. Lokanta ve oteller grubu yıllık %28,90 artışla en çok yükselen grup olurken yıllık enflasyona 173 baz puan katkı sağladı. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler yıllık %27,11 ile en çok yükselen ikinci grup olurken 690 baz puanla yıllık enflasyona en yüksek katkıyı verdi.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Ekimde aylık %5,24 artarken, TL’deki sert değer kaybının etkisiyle Kasım ayında %9,99 artış gösterdi. Bu 2018 yılı Eylül ayından bu yana görülen aylık en yüksek artış oldu. Yıllık bazda ise %54,62 ile Nisan 2002’den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde elektrik, gaz, buhar aylık %14,33 ile en çok artan sektör olurken aylık Yİ-ÜFE’ye 133 baz puan katkı verdi. En yüksek ağırlığa sahip imalat aylık %9,55 artarken 826 baz puanla aylık Yİ-ÜFE’ye en çok katkıyı veren sektör oldu.

Elektrik, gaz, buhar yıllık %72,42 ile en çok artan ana sektör oldu. İmalat %53,24 artış gösterirken yıllık Yİ-ÜFE’ye 4.641 baz puan ile en çok katkıyı verdi.

TCMB, Kasım ayı toplantısında politika faizini %15 seviyesine indirirken, TL’de yaşanan sert değer kaybı, ÜFE-TÜFE makasının açılmaya devam ediyor oluşu, petrol ve emtia fiyatlarındaki yükseliş, alkol ve sigaraya gelen zamlar, BOTAŞ’ın Aralık ayında büyük sanayi ve ticari kuruluş abone grupları ve elektrik üretimi amaçlı kullanılan doğalgaz tarifelerine yaptığı %20’lik zammın etkisiyle enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam etmesini beklemekteyiz.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/5217/tuketici-fiyat-endeksi---kasim-2021.htm



 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KREMLİN: BİDEN VE PUTİN VİDEO BAĞLANTISIYLA KONUŞABİLİR, HENÜZ TARİH YOK
KREMLİN: PERŞEMBE GÜNKÜ BLİNKEN-LAVROV GÖRÜŞMESİNİN ARDINDAN ABD VE RUSYA POZİSYONLARININ BİRÇOK NOKTADA AYRILDIĞI GÖRÜLÜYOR
FRANSA: BAE İLE YAPILAN RAFALE VE HELİKOPTER ANLAŞMASININ DEĞERİ 17 MYR EURO CİVARINDA GERÇEKLEŞTİ
ISTAT, İTALYA'NIN 2021 YILI İŞSİZLİK TAHMİNİNİ %9.8'DEN %9.6'YA DÜŞÜRDÜ
ISTAT, İTALYA'NIN 2021 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİ %4.7'DEN %6.3'E ÇIKARDI
ISTAT, İTALYA'NIN 2022 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİ %4.4'TEN %4.7'YE ÇIKARDI
NORVEÇ'TE MD İŞSİZLİK ORANI KASIM'DA:%2.1 (ÖNCEKİ:%2.2 ÖNCEKİ:%2.2)
ECB/KNOT: ECB, ENFLASYONUN BÜYÜK ÖLÇÜDE GEÇİCİ BİR OLGU OLDUĞUNA İNANMAYA DEVAM EDİYOR
Facebookta Paylaş