Tüketici Fiyat Endeksi (Bizim Menkul)

TÜFE, Mayıs ayında beklentilerin altında aylık %2,98 artarken, 2022 yılı Nisan ayında %69,97 olan yıllık enflasyon, Mayıs ayında serinin yeni rekoru olan %73,50’ye yükseldi.

Ana harcama grupları incelendiğinde, alkollü içecekler ve tütün, sigara zamlarının etkisiyle aylık %6,53 ile en çok artan grup olurken, aylık enflasyona 17 baz puanlık katkı verdi. Ulaştırma, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlarla aylık %3,43 artış gösterirken 61 baz puanlık katkıyla aylık enflasyona en yüksek katkıyı veren grup oldu. Mayıs ayında da düşüş yaşanan harcama grubu olmadı.

Yıllık bazda bakıldığında da 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşandı. Ulaştırma grubu yıllık %107,62 artışla en çok yükselen grup olurken yıllık enflasyona 1.622 baz puan katkı sağladı. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler yıllık %91,63 ile en çok artan ikinci grup olurken 2.312 baz puanla yıllık enflasyona en yüksek katkıyı verdi.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Nisan ayında, aylık %7,67 artarken, Mayıs ayında %8,76 artış gösterdi. Yıllık bazda ise %132,16 ile Mart 1995’den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde elektrik, gaz, buhar aylık %38,49 ile en çok artan sektör olurken aylık Yİ-ÜFE’ye 382 baz puan katkı verdi. En yüksek ağırlığa sahip imalat aylık %5,46 artarken 466 baz puanla aylık Yİ-ÜFE’ye en çok katkıyı veren sektör oldu.

Elektrik, gaz, buhar yıllık %360,3 ile en çok artan ana sektör oldu. İmalat %115,18 artış gösterirken yıllık Yİ-ÜFE’ye 10.223 baz puan ile en çok katkıyı verdi.

TCMB, Mayıs ayı toplantısında politika faizini %14 seviyesinde sabit bırakırken, Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi, petrol fiyatlarındaki yüksek seviyeler, ÜFE-TÜFE makasının rekor seviyelerde oluşu, alkol ve sigaraya yapılan ÖTV zammı, BOTAŞ’ın Haziran ayında doğalgazda, mesken tarifesine %30, sanayi abonelerine %40 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yaptığı %17’lik zamların yanı sıra elektrikte mesken abonelerine % 15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine yapılan %25’lik zamların etkisiyle enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam etmesini beklemekteyiz.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/5588/tuketici-fiyat-endeksi---mayis-2022.htm

 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE/SUNAK: MALİ POLİTİKA SORUMLU OLMALI
UKRAYNA DEVLET BAŞKANI : RUSYA, EĞER DONBAS'I GEÇERSE UKRAYNA'NIN MERKEZİNDEKİ STRATEJİK SANAYİ HEDEFLERİ VURABİLİR
UKRAYNA DEVLET BAŞKANI: EĞER RUSYA DONBAS'I GEÇERSE UKRAYNA İÇİN DURUM OLDUKÇA ZOR HALE GELEBİLİR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 16,5588 Satış: 16,5887 Euro Alış: 17,7785 Satış: 17,8105
Nebati: Bundan sonraki süreçte de yatırım, üretim, ihracat ve istihdam odaklı sürdürülebilir büyümeyi sağlayarak toplumsal refahı artıracağız
Nebati: Emeğin ve alın terinin ne kadar değerli olduğunun bilinci ile vatandaşlarımızın gelirlerini artırıcı tüm tedbirleri hayata geçireceğiz
NEBATİ: EKONOMİ POLİTİKALARIMIZIN ESASI; YATIRIM, ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAM ODAKLI BÜYÜMEYİ SAĞLAMAK, YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİ TEŞVİK EDEREK ÜRETTİKÇE BÜYÜMEK VE BÜYÜMENİN GETİRİLERİNİ TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNE YANSITMAKTIR
Nebati: Uyguladığımız politikalar ile artan enflasyon karşısında özellikle gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın alım gücünü korumak için yoğun çaba sarf ediyoruz.
Facebookta Paylaş