Türkiye, Dış ticaret açığı Temmuz’da 4,31 milyar USD (Tera Yatırım )

Türkiye: Dış ticaret açığı Temmuz’da 4,31 milyar USD…

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Temmuz ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %10,2 artarak 16,41 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %17 artarak 20,72 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Temmuz döneminde %52,42 artarak 4,31 milyar USD oldu.

Temmuz ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtalya takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Temmuz 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar) ihracatında geçen seneye göre çift haneli artış görülürken, yatırım (sermaye) ve tüketim mallarında fazla değişim meydana gelmemiştir. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen %25,9 artışa karşılık, tüketim malları %14,6 gerilemiş, yatırım mallarında ise fazla değişim görülmemiştir.

 
GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Hem iç ekonomide, hem de yurtdışında görülen talep artışı bizim dış ticaretimize de ihracat ve ithalatta artış olarak yansımaktadır. Buna karşılık; ihracat artışının dış talepteki güçlü seyre ve daha zayıf TRY’ye rağmen önceki aylara göre daha düşük ivmeyle arttığı görülmektedir. İthalatın daha yüksek oranda artması çerçevesinde dış ticaret açığında görülen artış, ilerleyen aylarda da talep ve fiyat etkisinden dolayı daha fazla ithalat momentumu, dolayısıyla daha fazla dış ticaret açığı olarak yansıma bulabilir. Fasıl verilerine göre ithalat incelendiğinde; altın ithalatı geçen yıla göre belirleyici özelliğini kaybetse de manşet ithalat rakamlarında enerji ve emtia grubunun ağırlık olarak öne çıktığı görülmektedir. Temmuz ayı ithalat rakamlarında da ilk iki fasıl mineral yakıtlar, mineral yağlar (enerji) ile demir-çelik olmuştur. Diğer yandan, enerji hariç bırakıldığında Ocak - Temmuz döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı %94,3 seviyesine kadar yükselmektedir. Bu oran, enerji hesaba katıldığında manşet ithalat için ilk 7 aylık dönemde %82,7 olarak gerçekleşmiştir.

Cari işlemler dengesi projeksiyonları açısından baktığımız zaman ise; turizm kaynaklı seyahat gelirlerinden gelmesi beklenen olumlu katkı ile dönemsel cari fazla beklentilerinin öne çıktığını görmekteyiz. Covid-19 kısıtlamalarının ve seyahat yasaklarının gevşetilmesinin akabinde turizm sezonunda yaşanan doluluk, bu bağlamda hizmet gelirlerinin cari işlemler dengesinde kuvvetli bacak olmasını sağlayacaktır. Turizmin sezon etkisinin ortadan kalkmasının ardından ise, belirleyici olan unsur dış ticaret dengesi olacaktır. İhracat, dış talepteki toparlanma ile olumlu seyretmiş olsa da gerek artış oranındaki ivme kaybı, gerekse de enerji fiyatlarının ithalat faturasına yüksek yansıması çerçevesinde bu kalemde artış riski söz konusudur.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İMF: EURONUN 2020 'NİN TÜMÜNDE EURO BÖLGESİ ALANI İÇİN %1.8 DEĞER KAYBI OLDUĞUNU DEĞERLENDİRDİK, ALMANYA İÇİN %9.2 DEĞER KAYBI KAYDEDİLDİ
IMF: IMF UZMANLARINA GÖRE, ABD DOLARI 2020 BOYUNCA 5.2-11.2 ARALIĞINDA MUHTEMELEN %8.2 AŞIRI DEĞERLENDİ
IMF PERSONELİ, ÇİN YUAN'ININ 2020 YILINDA DEĞERİNİN % 0.5 ALTINDA OLDUĞU DEĞERLENDİRMESİ YAPTI (ARALIK % -10.5 İLA +9.5%)
İMF: TOPLAM GLOBAL CARİ İŞLEMLER DENGESİ FAZLA VE AÇIKLARININ GLOBAL GSYH'E ORANI 2020'DE%3.2'YE YÜKSELDİ (2019: %2.8)
İMF: CARİ İŞLEMLER DENGESİZLİĞİ ABD VE GELİŞMİŞ ÜKELERDEKİ COVİD HARCAMALARI, MEDİKAL ÜRÜNLERDEKİ TİCARET DENGESİZLİKLERİ, PETROL VE SEYAHET TALEPLERİNDEKİ GERİLEMELER TARAFINDAN TETİKLENDİ
IMF: GLOBAL ÖDEMELER DENGESİZLİKLERİNİN 2021 YILINDA DAHA FAZLA ARTMASINI BEKLİYOR, GLOBAL GSYH'NİN % 2,5'UNU AŞABİLİR
BREZİLYA'DA İMALAT SEKTÖRÜ PMI TEMMUZ'DA: 56.7 (ÖNCEKİ: 56.4)
G.AFRİKA'DA YENİ ARAÇ SATIŞLARI TEMMUZ'DA YILLIK %1.7 ARTIŞLA 32.95 BİN (ÖNCEKİ: 38.03 BİN)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 8,3850 Satış: 8,4001 Euro Alış: 9,9677 Satış: 9,9857
Facebookta Paylaş