Türkiye, Ekonomik güven, Temmuz ayında yükseldi(Tera Yatırım )

Türkiye: Ekonomik güven, Temmuz ayında yükseldi…

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Haziran ayında 97,8 iken Temmuz ayında yükselerek 100,1 seviyesine geldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel sektör (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Temmuz döneminde reel kesim güven endeksi 112,1 değerine yükselirken, hizmet sektörü güven endeksi 114,8, perakende ticaret sektörü güven endeksi 109,6 ve inşaat sektörü güven endeksi 86,3 değerini aldı. Tüketici güven endeksi azalarak 79,5 değerini aldı.

 
Ekonomik güven endeksi… Kaynak: Bloomberg, TÜİK

Aşılama tedbirleri ve aynı zamanda ekonomide kademeli açılma etkisiyle sektörlere yansıyan faaliyet artışı, ekonomik güven endeksini de yukarıya taşıyarak Mayıs 2018’den beri ilk defa 100 baz değerinin üzerine getirdi. Covid-19 salgınının ortaya çıkmasından sonra, alınan karantina tedbirleri pandemik dönemde birçok sektörde iş kaybına neden oldu ve oluşan koşullar özellikle hizmet sektörü tarafında kapanma tedbirlerinin etkisiyle iş ve gelir kaybına neden oldu. 2020 yılının koşullarının geri dönüşü aşamasında da, özellikle Mayıs döneminde artan vakaların etkisi sert tecrit önlemleri alınmasına neden olduğundan yine dönemsel gerileme görmüştük. Aşılamanın gerçekleştiriliyor olması ve yeniden açılma ile canlanan faaliyet, sektörel güven endekslerine de yansıma gösterdi. Tüketici güveni Temmuz ayında gerileme yaşarken; endeksi aşağı çeken alt göstergenin mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi olduğu görülmektedir.

En kayda değer değişimlerin ve etkilerin görüldüğü hizmet sektöründe, kademeli şekilde uygulanan açılma hamleleri ve Temmuz başından itibaren de saat ve gün kısıtlamalarının kaldırılmasının yansımalarını görüyoruz. Bu kapsamda, gerek sosyal ortamların hareketlenmesiyle beraber kafe ve restoranlardaki doluluk, uzun tatil döneminin etkisiyle artan seyahat ve canlanan turizm sezonunun etkileri hizmet sektörü endeksini pozitif yönde etkiledi. Ancak Covid vakaları tekrardan artışa geçmiş durumda ve Delta varyantına ilişkin gelişmeler yakından takip edilmek durumunda. Perakende sektöründe de, defansif olan gıda harcamalarının pandemi dönemindeki etkisine ek olarak, özellikle mağazacılık faaliyetlerinin yeniden artmasına bağlı olarak daha ikincil tüketimde de artış eğilimleri olduğu görülmektedir.

Finansal koşullardan en yoğun etkilenen sektör olarak, inşaat sektörü üzerindeki baskılayıcı etkenlerin ise devam etmesini bekleriz. Yüksek seyreden enflasyondan dolayı, TCMB’nin sıkı para politikasına devam etmesi konut kredisi faizlerinin de en azından mevcut seviyelerde yüksek olmasına bir süre daha neden olacaktır. Buna bağlı olarak, kredilerdeki artış hızı 3Ç20’dekine benzer seviyelerin uzağında olacaktır. Bankalardan yakın dönemde konut kredisi kampanyası da beklememekteyiz. Reel kesim güven endeksinde de, hem enflasyona bağlı olarak girdi maliyetlerinin hem de iç ve dış talep koşullarının etkilerini beraber izleyeceğiz. Hammadde fiyatlarındaki artış üretim maliyetlerini yukarı çekiyor ve fiyat baskıları mamul fiyatlarında da etkisini gösteriyor. Dış talep, küresel ekonomilerdeki iyiye gidiş ile birlikte pozitif olup ihracat ve üretim görünümü için artı olsa da; aynı zamanda iç talep koşullarını da etkileyecek olan artan Covid enfeksiyonları teslimat sürelerini ve koşullarını etkilemesi bakımından önem arz etmektedir. Diğer taraftan, reel kesim güven endeksinde artış Temmuz ayında açılmanın gerçekleştirilmesiyle üretimde artan momentum, aynı zamanlı olarak yerel ekonomide artan mobilite ve halen güçlü seyreden dış talep koşullarını yansıtmaktadır.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 16 TEMMUZ'DA HAFTALIK %0.27 DÜŞÜŞ İLE2 TRİLYON 219 MİLYAR TL
ECB STRATEJİ TOPLANTISI TUTANAKLARI: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DÜNYA İÇİN BİR VAROLUŞSAL ZORLUKTU
MEVDUAT BANKALARI KONUT KREDİLERİ 16 TEMMUZ'DA HAFTALIK %0.10 DÜŞÜŞ İLE 253 MİLYAR 902 MİLYON TL
TCMB'NİN NET ULUSLARARASI REZERVLERİ 23.79 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ HAFTA: 24.14 MİLYAR DOLAR)
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 16 TEMMUZ'DA HAFTALIK %0.49 ARTIŞ İLE 239 MİLYAR 312 MİLYON TL
PARA ARZI (M3) 16 TEMMUZ'DA HAFTALIK %1.24 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 976,5 MİLYAR TL
TCMB RESMİ REZERV VARLIKLARI, 16 TEMMUZ'DA 105.0 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 104.14 MİLYAR DOLAR)
ECB STRATEJİ TOPLANTISI TUTANAKLARI: YENİ STRATEJİ , ENFLASYONUN ILIMLI OLARAK HEDEFİN ÜZERİNDE OLAN GEÇİŞ SÜRECİNİ AYRICA UYGULAYABİLİR
TCMB DÖVİZ VARLIKLARI, 16 TEMMUZ'DA 61.48 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 61.01 MİLYAR DOLAR)
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 16 TEMMUZ'DA HAFTALIK %1.55 ARTIŞ İLE 13 MİLYAR 113 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 16 TEMMUZ'DA HAFTALIK %0.58 AZALIŞ İLE 3 TRİLYON 757.1 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş