Türkiye: Enflasyon faizlerin çok önünde… (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye’nin enflasyon konusunda dış etkenler ve içsel fiyatlama gelişmeleri eksenindeki sarmalı devam etmekte. Buna bağlı olarak, açıklanacak Nisan ayı enflasyonunda da yukarı seyrin devam etmesini bekliyoruz. 2002’den beri en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya olan Türkiye ekonomisinin, buna karşı bir tepkime gerçekleştirme noktasında yeterince proaktif olmadığı açık. Buna bağlı olarak, Merkez bankasından da aldığımız son rehberlik, yakın gelecekte bir faiz yanıtı gelmeyeceğini ve ekonomi yönetiminin büyüme hedeflerine uyumlu politikalar ve makro ihtiyat tedbirlerle sürecin yönetilmek istendiğini ortaya koymaktadır.

Enflasyon, Merkez bankası nezdinde bir faiz oranı artışını tetiklemeyecek. Mart ayında %61,1’e ulaşan enflasyon, gösterge politika faiz oranının 47,1 puan üzerindedir ve enflasyonda beklediğimiz artış negatif reel faiz etkisini daha da derinleştirerek TL kredi kullanımı ve azalan TL tasarruf tutma cazibesi nedeniyle yeni enflasyonist baskılara da neden olabilecektir. Enflasyondaki olağan şüpheli Mart ayı itibariyle enerji fiyatlarındaki küresel artış gibi görünse de, Eylül ayından Şubat ayına kadar şu anda bulunulan enflasyon oranlarına doğru olan artışın zaten çok büyük bir kısmı gerçekleşmişti ve güncel faktörler asıl enflasyon eğiliminden ziyade marjinal etkilere işaret etmektedir. Enflasyon ataleti konusunda, özellikle bozulan fiyatlama mekanikleri ve sürekli artan ileriye dönük enflasyon beklentileri risk teşkil etmektedir.

Ukrayna savaşının getirdiği etkenlerle emtia fiyatlarının daha da yukarı itilmesi eklendiğine göre, maliyetler ve buna bağlı olarak nihai fiyatlar etkilenmeye devam edecek. Nisan ayında enflasyonun %66,7’ye yükselmesini bekliyoruz. Söz konusu enflasyon gerçekleşmesi, aynı zamanda Türkiye’nin reel faiz oranını başlıca gelişen piyasalar içerisinde en düşük seviyede derinleştirecektir.

 
Manşet enflasyon, TCMB politika faizi ve enflasyon hedefi karşılaştırması.. (Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK)

Merkez bankası, yıl sonu enflasyon tahminini Ocak'taki %23,2'den %42,8'e yükseltti. Hem kısa vadeli bu hedefi, hem de 2024’ün ötesinde %5 olarak görülen orta vadeli hedefi güncel ekonomi yapısı, geniş politika uygulamaları ve belirsizlikler nezdinde halen oldukça iyimser buluyor ve ileriye dönük tahminlere daha temkinli yaklaşıyoruz. Enflasyonda 20 yılın zirvesinin görülmesine rağmen, Merkez bankasının enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmesi pek olası değildir. Hükümet ise ekonomik büyümeyi destekleyici bir şekilde düşük faiz oranları uygulanmasından yana olmakla birlikte, yüksek faizlerin yüksek enflasyonu engelleyebileceğine inanmamaktadır. Bu zeminde enflasyonla mücadelede, makro ihtiyati tedbirler, kur yükselişini kompanse edecek TL bazlı finansal ürünler, döviz aleyhine düzenlemeler ve fiyat kontrol mekanizmaları benimsenmektedir. Söz konusu ekonomi uygulamalarının enflasyonu yaratan asıl nedenleri ortadan kaldırmak konusunda yetersiz kaldığını değerlendiriyoruz.

Tahmin ufkumuz, enflasyonda gelinen seviyelerin veya daha üzerinin yılın son aylarına kadar devam edeceği şeklindedir. Merkez bankası tahmin patikasında da Mayıs ayında enflasyonun %75 seviyelerine yakınsayacağı öngörülmüştür. Biz yılsonunda enflasyonun son ayda işleyecek baz etkisiyle %55-60 bandına yakın seviyelerde olmasını bekliyoruz.


 https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/290420221615

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş