Türkiye imalat PMI Analizi (A1 Capital)

Türkiye imalat PMI verisi mart ayında 48,1 düzeyinde gerçekleşti…
 
ISO ve Markit Economics tarafından derlenen imalat PMI verisi mart ayında 50 eşik seviyesi altına gerileyerek 48,1 olarak açıklandı. Veriye dair bir beklenti bulunmazken, şubat ayı değeri 52,1 seviyesindeydi. Açıklanan raporda öne çıkan manşet açıklamalar incelendiğinde;
 
o Faaliyet koşullarında Şubat 2018'den beri en hızlı iyileşme yaşandı
 
o Üretim ve yeni siparişlerde güçlü artış gerçekleşti
 
o İstihdam üst üste ikinci ay büyüme kaydetti.
 
Şeklinde ifadeler öne çıkmaktadır. Mart ayı; Türkiye nezdinde salgının yavaş yavaş kendini göstererek, ay sonunda belirgin şekilde artan bir tabloya eriştiği bir ay olmuştur. Martın ilk 15 ve sonraki 15 günlük zaman dilimleri baz alındığında Mart ayı göstergesinin virüse dair net bir sinyal verdiğini söylemek güç. Şirketlerin, faaliyetlerin yavaş yavaş durdurulma ve ara verme şeklindeki kararları, mart ayının sonuna doğru açıklanmıştır. Gelecek ay alınacak veride, yeni siparişler, fabrika çıkışları, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi gelişmelerde zayıflamalar kendini gösterebilir.
 
Açıklanan raporun içeriğinde, virüsü dair ya da etkilerine yönelik bir ifadeye rastlanılmamıştır. Ayrıca raporda, girdi fiyatlarının son 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştığı görülüyor. Bu da Türk Lirasının Dolar ve Euro karşısındaki değer kaybının üreticileri negatif etkilediğine işaret ediyor. Gelen bu açıklamadan iki gün sonra açıklanacak olan mart ayı TÜFE ve ÜFE verisinde üretici kaynaklı artışın öne çıkacağını gösteriyor.
 
Sonuç olarak, diğer ülkelerin imalat ve diğer sektör PMI verileri baz alındığında hizmetler sektöründe ciddi kayıplar görülürken, imalat kanalında önemli bir kayıp öne çıkmamıştı. Nisan ayı, diğer ülkeler ile tedarik kanallarının yavaşlaması, siparişlerin zayıflaması ile daha belirleyici bir ay olacağını düşünüyoruz. Dip noktasını konuşabilmek adına, nisan ayı verisi sanayi ve büyüme konusunda yorum yapabilmek adına önemli. Gelen veri, ocak ve şubat ayında artan iç talep ve yeni siparişlerin yansıması ile gücünü koruduğu ve ilk iki aya nazaran sınırlı bir kayıp yaşadığını gösteriyor.


 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVEÇ/NİER: BU YIL İŞSİZLİĞİN %8.7'YE, 2021'DE%8.9'A YÜKSELMESİ BEKLENİYOR
İSVEÇ/NİER: İSVEÇ'İN GSYİH'SININ 2021'DE TOPARLANARAK %+3.5 ARTMASI BEKLENİYOR
İSPANYA EKONOMİ BAKANI : KORONAVİRÜS KRİZİNE KARŞI HÜKÜMETİN LİKİDİTE YA DA MALİ PROBLEMİ YOK
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ % 0.6 DÜŞÜŞLE 2734.52 PUANDAN KAPANDI
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 11983,3 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 25827,5 milyon TL
TÜRKİYE İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ MART AYINDA: 48.1 (ŞUBAT: 52,4)
Facebookta Paylaş