Türkiye, Kasım ticaret açığı 5,40 milyar dolar (Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/311220210946

Türkiye: Kasım ticaret açığı 5,40 milyar dolar…

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Kasım ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,7 artarak 21,51 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %27,3 artarak 26,91 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Kasım 2020 - Kasım 2021 dönemleri arasında %6,9 artmış ve 5,40 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %76,1’den %79,9’a yükselmiştir.

Kasım ayı içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve Irak takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %28,2 artarak 8,56 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %41,5’ten %39,8’e gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Kasım 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Kasım ayında ara malların (hammadde) toplam ithalat içindeki payı artarken, sermaye ve tüketim mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,2 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %11,3 olmuştur.

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,1 artarak 20,37 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %30,3 artarak 25,89 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %78,7 olmuştur.

 
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Kasım 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Dış talep, Covid varyantlarının ve tedarik kısıntılarının yarattığı kısmi yavaşlama etkisi ile beraber ihracat tarafında belli oranda momentum yavaşlamasına neden olabilir. Bu kapsamda, dönemsel artış hızlarının ihracat pazarlarımızdaki kısmi yavaşlama etkisi ile indirgenebileceğini düşünmekteyiz. Yıllık bazda ise güçlü artış ivmesi devam etmektedir. Kasım ayında hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilere ihracatta bir miktar hızlanma gözlenmiştir. Aralık ayında ise, dönemsel etkilerin biraz daha gözle görülür şekilde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Türkiye’nin ticaret ortaklarındaki toparlanma etkisi ihracat eğilimleri açısından halen belirleyici olacaktır. Orta ve uzun vade açısından ise, ihracata dayalı büyüme stratejisini içine alan yeni ekonomik model kapsamındaki fizibilite çalışmalarının etkilerini gözlemleyeceğiz. Bu kapsamda katma değerli yüksek teknoloji üretimi ve pazar çeşitlendirmesini kritik önemde görmekteyiz.

Enerji fiyatlarındaki artış, genel ithalat faturasını ve bunun üzerinden dış ticaret açığını artırmaktadır. Bu noktada, tüketim bazlı ithalatın özellikle döviz kurlarından kaynaklı etkiler ve makro ihtiyati düzenlemelerle yavaşlama eğiliminde olması ve altın ithalatının geçen yılki etkisinin elemine olması azaltıcı etki sağlarken, ham petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kurunun katmanlı etkisiyle ara malı içindeki enerji faturasının ithalatı fiyat bazında artırdığı görülmektedir. Kasım ayında toplam tüketim malı ithalatı yıllık bazda %13,7 azalmıştır. Toplam enerji ithalatı ise %152,8 artarken, enerji hariç ara malı ithalatındaki artış ise %16,2 oldu. Türk lirasındaki değer kaybı Aralık ayında çok daha hızlı şekilde gerçekleştiği için, bunun yılın son ayına dair ithalat faturasını da yükseltici etkisini bekliyoruz. Bu noktada, temel unsurlarda iç tüketim yavaşladığı için yavaşlama görülürken talep esnekliği olmayan hammadde ve enerji ithalatında zorlayıcı etkiler görülmektedir. Bu kapsamda genişleyen enerji açığının ayrışım etkisini yansıtacağını düşünüyoruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE ÖDENMEMİŞ DIŞ BORÇLAR EYLÜL SONUNDA 2.70 TRLN DOLAR (HAZİRAN SONU: 2.68 TRLN DOLAR)
ÇİN'DE ÖDENMEMİŞ KISA VADELİ DIŞ BORÇLAR EYLÜL SONUNDA 1.44 TRLN DOLAR (HAZİRAN SONU: 1.51 TRLN DOLAR)
ÇİN'DE 3. ÇEYREK NİHAİ SERMAYE VE FİNANS HESABI AÇIĞI 48.3 MİLYAR DOLAR (GEÇİCİ: -80.1 MİLYAR DOLAR)
ÇİN'DE OCAK-EYLÜL DÖNEMİNDE NİHAİ SERMAYE VE FİNANS HESABI AÇIĞI 104.4 MİLYAR DOLAR (GEÇİCİ: -136.2 MİLYAR DOLAR)
ÇİN'DE 3 ÇEYREK NİHAİ CARİ İŞLEMLER FAZLASI 73.6 MİLYAR DOLAR (GEÇİCİ: +80.1 MİLYAR DOLAR)
ÇİN'DE OCAK-EYLÜL DÖNEMİNDE NİHAİ CARİ İŞLEMLER FAZLASI 196.3 MİLYAR DOLAR (GEÇİCİ: +202.8 MİLYAR DOLAR)
TÜRKİYE'NİN BRÜT DIŞ BORÇ STOKU/GSYH ORANI 3.ÇEYREKTE 57.0 % (ÖNCEKİ: 58.3 %)
TÜRKİYE'NİN NET DIŞ BORÇ STOKU 3.ÇEYREKTE 226.1 MİLYAR USD (ÖNCEKİ: 242.4 MİLYAR USD)
TÜRKİYE'NİN NET DIŞ BORÇ STOKU/GSYH 3.ÇEYREKTE 28.4 % (ÖNCEKİ: 31.7 %)
TÜRKİYE'NİN HAZİNE GARANTİLİ DIŞ BORÇ STOKU 3.ÇEYREKTE 15.2 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 15.0 MİLYAR DOLAR)
TÜRKİYE'NİN KAMU NET BORÇ STOKU/GSYH ORANI 3.ÇEYREKTE 17.8 % (ÖNCEKİ: 19.1 %)
TÜRKİYE'NİN AB TANIMLI GENEL YÖNETİM TOPLAM BORÇ STOKU/GSYH 3.ÇEYREKTE 37.6 % (ÖNCEKİ: 38.4 %)
TÜRKİYE'NİN BRÜT TOPLAM DIŞ BORÇ STOKU 3.ÇEYREKTE 453.5 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 446.4 MİLYAR DOLAR)
TÜRKİYE'NİN AB TANIMLI GENEL YÖNETİM TOPLAM BORÇ STOKU 3.ÇEYREKTE 2 TRİLYON415.7 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 2 TRİLYON 267.5 MİLYAR TL)
Facebookta Paylaş