Türkiye: Mart ayı merkezi bütçe açığı 47,2 milyar lira (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: Mart ayı merkezi bütçe açığı 47,2 milyar lira…

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Mart ayı bütçe verilerine göre, merkezi yönetim bütçesi bir yıl önceki 69 milyar lira fazlaya kıyasla 47,2 milyar lira açık verdi. Faiz hariç bütçe açığı 2,1 milyar TL oldu.

Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’nda belirtildiği üzere, merkezi yönetim bütçe toplam gelirleri bir yıllık bazda %83,9 artarak 286,8 milyar TL oldu. Gelirlerde en önemli etkiyi yapan vergi dışı gelirler kalemi yıllık bazda %231,8 artarken bu artışta TCMB kârının Hazine'ye aktarılması etkili oldu. Vergi gelirleri geçen seneye göre %55,9 ile neredeyse enflasyon oranı kadar artarken, vergi alt kalemlerinde tüketim bazlı vergilerin ve kurumlar vergisinin farklı etkilere sahip olduğu görüldü. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) %117,6, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) %92,8, damga vergisi %83,8, harçlar %75,2 ve gelir vergisi %63,8 arttı. Dahilde katma değer vergisi (KDV) ve ithalat vergisindeki artışlar ise sırasıyla %30,7 ve %42,3 ile tüketici enflasyonunun altında kaldı. Geçen yıl hızla artan kurumlar vergisi bu yılın Mart ayında deprem nedeniyle yapılan ertelemeler etkisiyle %75 azaldı.

Toplam giderler %48,5 artarak 334 milyar TL oldu. Mart ayında faiz giderleri yıllık bazda %67,3 artarken, faiz dışı giderler ise %45,9 ile enflasyonun altında kalmıştır. BOTAŞ ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) bazında bir gider etkisi görülmezken, cari transferler %45,4 artarak enflasyonun altında kalmış, borç verme kalemi ise %86,8 azalmıştır. Sermaye transferleri %1210,5, sermaye giderleri %145,6, personel giderleri %111,1, mal ve hizmet alımları %103,4 ve SGK devlet primi giderleri %101,1 oranında artmıştır.

2023 kümülatif verilerine baktığımızda; Ocak-Mart döneminde bütçe dengesi 250 milyar TL açık verdi. Bütçe Ocak-Mart 2022 döneminde 30,8 milyar TL fazla vermişti. Bu veriler 3 aylık dönem itibariyle bütçenin geçtiğimiz seneye göre olan performansının daha olumsuz olduğunu göstermektedir. Gelirlerdeki yıllık artış %20,9 olurken, giderler %23,4 arttı. Yılın ilk 3 ayında faiz dışı denge 149,4 milyar TL olurken, faizlerin sınırlı arttığı bir dönemde faiz giderleri yıllık bazda %18,6 artarak 100,7 milyar TL olmuştur.
Mart ayında nakit gerçekleşmelere göre bütçe açığı 32 milyar lira olarak açıklanmıştı. Bütçe gelirleri tarafında halen enflasyon ortamında dirençli olan iç talep etkisi gözlenirken, deprem etkili tahsilat ötelemeleri vergi gelirleri performansını düşürdü. Buna rağmen, güçlü iç talep tüketim üzerinden alınan vergilerin etkisinin, toplam gelirlerdeki pozitif etkisini ortaya koydu. Deprem etkileri daha çok harcama tarafından bütçe performansı üzerinde kayda değer değişimler yaratmıştır. Daha önceden Mayıs'a kadar öngörülen seçim etkisiyle yapılan harcamalara artı olarak deprem kaynaklı inşaat faaliyetleri ve devlet destekleri eklenecektir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bütçe harcamaları üzerinde yüksek artış etkisini göreceğimizi değerlendiriyoruz.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimi Şubat ayında 0.003 mln varil/gün azalarak 10.45 mln varl/gün oldu -JODI
Suudi Arabistan'ın ham petrol ihracatı Şubat ayında 0.2 mln varil/gün azalarak 7.45 mln varl/gün oldu -JODI
Portekiz Hükümeti, 2023 yılında enflasyonun %5.1 olmasını bekliyor (Kasım Tahmini %4.0)
Portekiz Hükümeti, ekonominin 2024 ve 2025 yılında %2.0 büyümesini bekliyor
Portekiz Hükümeti, 2023 yılı açık/GSYİH oranının %0.4 olmasını bekliyor
Portekiz Hükümeti 2023 yılı GSYİH tahminini %+1.8'e yükseltti (Kasım tahmin:%+1.3)
YSK Başkanı Yener: Yurt içi ve yurt dışı seçmen sayısı 64 milyon 113 bin 941
G7 Ülkeleri, Çin'in onlarla çalışmayı düşündükleri alanlarda çalışmayı istedikleri konusunda anlaşmaya vardı -Üst Düzey ABD diplomat
YSK Başkanı Yener: Yurt içinde seçmen sayısı 60 milyon 843
G7 Ülkeleri, toplantılarda uzun uzadıya Kuzey Kore ve Çin'i tartıştı-Üst Düzey ABD diplomat
Facebookta Paylaş