Türkiye: Moody's, ödemeler dengesi riski nedeniyle kredi notunu düşürdü… (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Türkiye'nin kredi notunu, ödemeler dengesi risklerinin artması ve yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmak ve yabancı rezerv tamponlarını yeniden oluşturmak konusunda ortodoks olmayan politikalara yönelmesi nedeniyle daha da düşürdü. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu B2'den B3'ee indirdi ve derecelendirme görünümünü negatiften durağana çevirdi. Moody’s, Türkiye'nin cari açığının muhtemelen önceki beklentileri büyük bir farkla aşacağı ihtimaline işaret etti, bu da küresel finansal koşullar sıkılaştıkça dış finansman ihtiyacını artırıyor.

Moody’s not değerlendirmesinden öne çıkanlar;

• Yetkililer, para birimini istikrara kavuşturmak ve döviz tamponlarını eski haline getirmek için giderek alışılmışın dışında önlemlere başvurmak zorunda kalıyorlar.
• Moody's, ülkenin cari hesap açığının bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın %6'sına yakın olacağını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce beklenenden üç kat daha fazla olacağını tahmin ediyor.
• Moody's, enerji ithalat fiyatlarının yüksek kalması ve turizm ve ihracat gelirlerinin azalması nedeniyle Türkiye'nin dış rezervlerinin de odak noktasında olduğunu söyledi. Altın hariç döviz rezervleri Ağustos başında 67,7 milyar dolara ulaşsa da, derecelendirme şirketi yılın büyük bölümünde düşüşte olduklarına dikkat çekti.
• Para birimi baskı altında kalmaya devam ediyor, bu da önümüzdeki aylarda yüksek enflasyonun devam edeceğine işaret ediyor. Moody's'in son tahminlerine göre, tüketici fiyat enflasyonu yıl sonunda hala %70'e yakın seyredecek.
• Moody's'in Türkiye'nin notuna ilişkin durağan görünümü, ülkenin 2022 ve 2023'ün geri kalanı için "nispeten düşük dış borç ve ılımlı yeniden finansman ihtiyacına" sahip olduğu görüşünü yansıtıyor.

Enflasyon önemli bir istikrarsızlık faktörü olarak kredibiliteyi olumsuz etkileyen ana faktör olarak öne çıkıyor. Enflasyon, geçen yıl Ekim ayında %20'nin altına düşerken Temmuz ayında %79,6'ya yükseldi ve şu anda küresel olarak rapor edilen en yüksek seviyeler arasında yer alıyor. Yetkililer, para birimini istikrara kavuşturmak, merkez bankasının düşük döviz rezerv tamponunu yeniden inşa etmek ve daha yakın zamanda kredi büyümesinde hüküm sürerek ekonomide "yumuşak" bir iniş tasarlamak amacıyla yılın başından bu yana bir dizi önlem aldı. İhracatçıların ihracat kazançlarının %40'ını TCMB nezdinde liraya çevirme zorunluluğu ve bankaların önemli döviz varlığına sahip firmalara kredi açma yasağı gibi yeni tedbirler her zamankinden daha sık duyurulmakta ve alışılmışın dışında hale gelmektedir. Şimdiye kadar alınan tedbirler, para birimini istikrara kavuşturma ve TCMB'nin döviz tamponlarını önemli ölçüde artırma konusunda başarılı olamadı. Diğer önlemler, kredileri tüketimden ziyade ihracatçı şirketler ve yatırım kredileri gibi belirli sektörlere ve faaliyetlere yönlendirmeye odaklanmaktadır. Kredi büyümesindeki yavaşlamanın erken işaretleri var. Ayrıca, banka kredi faiz oranları son haftalarda TCMB'nin politika faizi olan %14'ün önemli ölçüde üzerine çıkarak %30'un üzerine çıkmıştır ve bu da kredi talebini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte, Moody's görüşüne göre, giderek karmaşıklaşan düzenleyici ve makro ihtiyati tedbirlerin bir dereceye kadar makroekonomik istikrarın yeniden sağlanmasında etkili olması ve enflasyonun düşürülmesine sürdürülebilir bir şekilde yardımcı olması pek olası değildir. Moody's bu yılın ikinci yarısında ve gelecek yıl için kademeli bir ekonomik yavaşlama beklerken, derecelendirme kuruluşu 2022 ve 2023 için sırasıyla %4,5 ve %2'lik reel GSYİH büyümesi tahmin ediyor. Finansal koşulların küresel olarak sıkılaşması ve Türkiye'nin Avrupa'daki ana ihracat pazarlarının bir enerji krizi ve devam eden tedarik zinciri zorlukları nedeniyle büyümede yavaşlama ile karşı karşıya kalması nedeniyle küresel ortam önemli ölçüde daha zorlu hale geldi. Keskin bir yavaşlama, işgücü piyasasını, kamu maliyesinin gücünü olumsuz etkileyecek ve sosyal ve politik riskleri artıracaktır. Ekonomi keskin bir şekilde yavaşlarsa - yurtdışındaki ana borçlu olarak özel sektör için önemli olan - dış yeniden finansman seçenekleri daha kısıtlı hale gelebilir. Aynı zamanda, özellikle en geç Haziran 2023'te yapılması gereken yaklaşan seçimler ışığında, Türkiye ekonomisinin yavaşlaması gerektiğine dair siyasi bir kabulün olup olmadığı belirsizdir.

Türkiye'de fiyat artışı, 2017'nin başından bu yana neredeyse kesintisiz olarak çift haneli rakamlara ulaştı, ancak bu yıl yükselen emtia maliyetleri ve merkez bankasının faiz oranlarını artırma konusundaki isteksizliği nedeniyle çeyrek asrın en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yılın son iki ayındaki derin değer kaybının ardından devam eden bir düşüş içerisinde olan lira, 2022'de dolar karşısında değerinin %25'inden fazlasını kaybetti ve aynı kategoride takip edilen diğer 23 gelişen piyasa para birimi arasında en kötü performansı gösterdi.

Moody's, bu yıl Türkiye'nin kamu maliyesinde önemli bir zayıflama bekliyor. Yüksek enflasyon nedeniyle devlet gelirlerinin iki katına çıkmasıyla desteklenen kamu maliyesi yılın ilk yarısında sağlam kalırken, yılın son aylarında bütçe baskılarının önemli ölçüde artması muhtemeldir. Mevduat koruma planının Hazine'ye maliyeti artıyor, Moody's, derecelendirme kuruluşunun döviz kuru tahminlerine dayanarak tüm yıl maliyetini GSYİH'nın yaklaşık %2,2'si olarak tahmin ediyor. Haziran ayı itibarıyla Hazine, GSYİH'nın %0,3'ünü ödedi. Benzer şekilde, çoğunlukla yerli bankalar tarafından tutulan enflasyona endeksli borcun maliyeti önemli ölçüde arttı ve Moody's, yüksek enflasyonun bu yıl faiz ödemelerinde GSYİH'nın 2021'e kıyasla yaklaşık % 1,2'sini ekleyeceğini tahmin ediyor. GSYİH'nın yaklaşık %4,5'i olarak beklenen bütçe açığı, aynı zamanda ekonomideki yavaşlamayı, daha yüksek ücret ve kamu sektörü emeklilik faturasını ve daha önceki vergi indirimlerini de yansıtıyor. Borç ödenebilirliği hızla bozulmakta olup, faiz ödemelerinin gelirlere oranının bu yıl %10,2'ye, 2010'dan bu yana ve önümüzdeki yıllarda en yüksek seviyeye çıkması beklenmektedir.

Ödemeler dengesi ve uluslararası rezervler konusunda; Türkiye'nin dış pozisyonu, temel olarak zaten yüksek olan enflasyonu yukarı çeken ve dış finansman ihtiyaçlarını artıran artan enerji fiyatlarının bir sonucu olarak, beklenenden daha fazla baskı altında. Düşen döviz rezervleri bir başka baskı noktasıdır. Güçlü turizm ve mal ihracatı performansı önemli döviz gelirleri sağlarken, bu girişler sonbahar aylarında yavaşlamaya başlayacak ve net enerji ithalatı muhtemelen çok yüksek kalacak. Bu noktada Moody's, döviz kuru ve TCMB'nin döviz tamponu üzerindeki baskının yeniden artmasını bekliyor. Büyük bir enerji projesine bağlı büyük bir girişin de yardımıyla, döviz rezervleri yakın zamanda Ağustos başı itibariyle 67.7 milyar dolara yükseldi (40,8 milyar dolar değerindeki altın rezervleri hariç). Ancak, mevduat sahiplerini TL cinsinden mevduatlara ve döviz mevduatlarından uzaklaşmaya teşvik etmeyi amaçlayan mevduat koruma planının getirilmesine ve ihracatçıların ihracatlarının %40'ını dönüştürme zorunluluğuna rağmen, yılın büyük bölümünde rezervler düşüyor. Bankalarla takas şeklinde ödünç alınan rezervler ve bankaların zorunlu karşılıkları hariç tutulduğunda, net rezervler 50 milyar $'a kadar negatiftir.

Dış finansman ihtiyaçları, bu yıl yaklaşık 250 milyar dolar veya GSYİH'nın %34'ü kadar büyüktür; bunun yarısı, tipik olarak ticari kredi gibi çevrilen veya bankacılık sisteminde yerleşik olmayan yerleşik mevduatlar şeklinde olan kısa vadeli borçlardır. Moody's, güvene duyarlı dış yeniden finansman ihtiyaçlarının yaklaşık 128 milyar dolar veya GSYİH'nın %17'si civarında olduğunu tahmin ediyor ve bu ihtiyaçların büyük bir kısmı özel sektör tarafından karşılanıyor. Buna karşılık, hükümetin Eylül ayında 2,5 milyar dolar artı Temmuz-Aralık dönemindeki 3,2 milyar dolarlık faiz ve kredi geri ödemesi için sadece bir dış tahvil vadesi kaldı, bu da TCMB'deki yaklaşık 11 milyar dolarlık döviz mevduatından karşılanabilir.

Not görünümünün durağana çekilmesine gerekçe olarak; Bütçe açığında beklenen artışa rağmen, hükümetin borç yükü, bu yıl GSYİH'nın %40'ının (genel hükümet düzeyi) altındaki emsallerine kıyasla ılımlı kalacaktır. Merkezi hükümetin dış borç stoku düşük, GSYİH'nın %20'sinden daha az. Hükümetin borcu, para biriminin değer kaybetmesine yüksek oranda maruz kalsa da (merkezi hükümetin ödenmemiş borç stokunun yaklaşık %67'si Haziran 2022 itibariyle yabancı para birimlerine bağlı veya döviz cinsindendir), yine de güçlü nominal GSYİH büyümesi, para biriminin değer kaybetmesini büyük ölçüde telafi etmeye devam etmelidir. Geçen yılki büyük değer kaybına rağmen, borç oranı GSYİH'nın sadece 2,4 yüzde puanı arttı. Hükümet, borçlanma maliyetlerinin reel olarak son derece negatif olduğu ve borcun dörtte üçünden fazlasının yerleşik bankalar tarafından tutulduğu bir profilde, ağırlıklı olarak yurt içinden borçlanmaktadır. Yabancı yatırımcılar Haziran ayı itibariyle yurt içi ihraç edilen borcun sadece %1'ine sahipler ve bu da yabancı yatırımcı güveninin daha fazla kaybının etkisini sınırlıyor.

Yurtdışındaki ana borçlular olan bankalar ve şirketler, önceki finansal stres dönemlerinde vadesi gelen borçlarını çevirebildiler ve bu yıl şimdiye kadar herhangi bir zorlukla karşılaşmadılar ve gelecek dönemlere karşı bir yastık sağlayan iyi korunan döviz pozisyonlarına sahipler.

Not veya görünümde artışa konu olabilecek faktörler:

• Türkiye'nin politika yapıcıları, TCMB'ye olan güveni yeniden tesis eden kararlı ve net para politikası eylemleri yoluyla enflasyonu düşürmeye yeniden odaklanmaları halinde not yükseltilebilir.
• Türkiye'nin dış rekabet gücündeki ve ekonomik dayanıklılığındaki bir iyileşme olur ve dış dengesizlikte sürekli bir azalma da not için olumlu olur.

Not veya görünümde düşüşe konu olabilecek faktörler:

• Yetkililer, bir bankacılık krizi veya büyük şirketler tarafından ödeme temerrüdü riskini artıran daha zorlayıcı politika önlemlerine başvurursa, not muhtemelen daha da düşürülür.
• Dış dengede daha fazla maddi bozulma olması da olumsuz olacaktır ve enflasyonun kalıcı olarak yüksek kalmaya devam ettiğinin ve bunun sosyal risklerde daha fazla artışa işaret ettiğinin kanıtı olacaktır.
• Ayrıca, bir sonraki seçimlerin ardından akut ekonomik ve finansal aksamalara neden olan ciddi bir siyasi kriz de kredi notu açısından olumsuz olacaktır.

Kredi Derecelendirme Profili:

• Türkiye, Fitch Ratings tarafından B ve S&P Global Ratings tarafından B+ olarak derecelendirilmektedir.


 https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/130820220704

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE KONUT FİYATLARI TEMMUZ'DA YILLIK -0.9% (ÖNCEKİ: -0.5%)
ÇİN'DE KENTSEL YATIRIMLAR TEMMUZ'DA YILLIK +5.7% (BEKLENTİ: +6.2% ÖNCEKİ: +6.1%)
ÇİN'DE SANAYİ ÜRETİMİ TEMMUZ'DA YILLIK +3.8% (BEKLENTİ: +4.6% ÖNCEKİ: +3.9%)
ÇİN'DE PERAKENDE SATIŞLAR TEMMUZ'DA YILLIK +2.7% (BEKLENTİ: +5.0% ÖNCEKİ: +3.1%)
ÇİN'DE KENTSEL BÖLGELER İŞSİZLİK ORANI TEMMUZ'DA 5.4% (ÖNCEKİ: 5.5%)
ÇİN'DE YENİ İNŞAAT BAŞLANGIÇLARI TEMMUZ'DA YILLIK -36.1%
ÇİN'DE GAYRİMENKUL YATIRIMLARI TEMMUZ'DA YILLIK -6.4%
Facebookta Paylaş