Türkiye: Şubat dış ticaret açığı 12,08 milyar dolar (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Şubat ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; ihracat yıllık %6,4 düşüşle 18,6 milyar dolara gerilerken, ithalat yıllık %10,1 artışla 30,7 milyar dolara ulaştı. Böylece dış ticaret açığı, Şubat 2022 - Şubat 2023 dönemleri arasında %51,4 artmış ve 12,08 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %71,4’ten %60,7’ye gerilemiştir. 12 aylık toplamda, Ocak’ta 109,5 milyar dolar olan dış ticaret açığı, Şubat’ta 113,5 milyar dolara ulaştı.

Şubat ayı içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İtalya, ABD ve Rusya takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %4 azalarak 8,1 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %42,1’den %43,2’ye yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Şubat 2023’te ilk sırayı Rusya (enerji) alırken, onu İsviçre (altın ithalatı), Çin ve Almanya izlemiştir.

Şubat ayında ara malların (hammadde) toplam ithalat içindeki payı (%77,3) azalırken, sermaye (yatırım) mallarının (%11,5) ve tüketim mallarının (%11) payı artmıştır. Bu dönemde ara malları düşük emtia fiyatlarının etkisiyle artış hızını önemli ölçüde yavaşlatmıştır. İlgili dönemde enerji ithalatı 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşti ve toplam ithalat içinde %22 paya sahip oldu. Enerji ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre ise %13,1 geriledi.

Altın ticaretinde ise açık pozisyonu vermeye devam ediyoruz. Nette 3,4 milyar dolar açık veren parasal olmayan altın ticaretinde, ithalat geçen seneye göre %572,7 artış göstermiştir. Altın ithalatında geçen yıllara göre görülen yüksek seyir, bu pozisyondan gelen açık etkisinin sürebileceğini göstermektedir.

 
Türkiye'nin 12 Aylık Dış Ticaret Dengesi, Milyon ABD Doları… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Dinamik Yatırım…

Şubat ayı verilerinin detayları, ihracat tarafında depremin ilk etkileri kaynaklı yavaşlamayı içermektedir. Bununla beraber, Mart ayı ile beraber önemli sanayi tesislerinin büyük ölçüde ayakta kalması ve dış talep tarafında da halen devam eden canlılığın etkisiyle bu durum dengelenebilir. İthalat tarafında ise düşük emtia fiyatları şu anda enerji kaynaklı faturanın hafiflemesine katkıda bulunmaktadır. Ancak enerji tarafının ağırlığı azalsa da, son dönemde altın ithalatında görülen artış ithalat tarafında artışa neden olmakta ve dış ticaret açığına olumsuz etki etmektedir.

İlerleyen dönemde deprem kaynaklı etkiler ve küresel resesyon beklentilerinin ihracat üzerinde, enerji fiyatları ve altın ithalatının ise ithalat üzerinde belirleyici etkilerini görmeye devam edeceğiz. İç talep konusunda ise bireyleri tüketime iten büyüme orjinli politikalar ve enflasyon etkisi itibariyle ithalat beslenebilir. Dış ticaret açığındaki genişlemenin önceki aylara göre hız kaybetmesini, ancak halen yüksek cari açığa sebep olacak seviyelerde seyretmesini bekleriz.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin benzinin ton fiyatını 335 yuan indirecek - NDRC
Morgan Stanley, 2023 yılı Euro Bölgesi büyüme tahminini %0.6'dan %0.8'e çıkardı
Türkiye'nin Net Dış Borç Stoku 4.Çeyrekte 235.3 milyar USD (önceki: 220.3 milyar USD)
Türkiye'nin Net Dış Borç Stoku/GSYH 4.Çeyrekte 26.0% (önceki: 26.1%)
Türkiye'nin Hazine Garantili Dış Borç Stoku 4.Çeyrekte 15.9 milyar dolar (önceki: 15.2 milyar dolar)
Türkiye'nin Kamu Net Borç Stoku 4.Çeyrekte 2 trilyon 522.2 milyar TL (önceki: 2 trilyon 297.2 milyar TL)
Türkiye'nin Kamu Net Borç Stoku/GSYH oranı 4.Çeyrekte 16.8 % (önceki: 18.3%)
Facebookta Paylaş