Türkiye: Şubat konut satışları %18 düşerek Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Konut satışları, Ocak ayındaki +%10,6'ya kıyasla Şubat ayında yıllık %18 düştü. Böylece konut satışları, Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviye olan 80.031 adet oldu. Konut satışlarında İstanbul 14 bin 980 konut satışı ve %18,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 8 bin 235 konut satışı ve %10,3 pay ile Ankara, 5 bin 31 konut satışı ve %6,3 pay ile İzmir izledi.

İpotekli satışlar Şubat ayında yıllık %12,7 düştü ve tüm satışların %21,7'sini oluşturdu. Şubat ayında 17.357 adet olarak gerçekleşen ipotekli satışlar geçen seneye göre düşse de, Ocak ayına göre bir miktar armış görünmektedir.

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,8 azalarak 23 bin 476 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %29,3 oldu. İlk satışlardaki hızlı düşüş trendinin etkisi, yeni konut üretiminin oldukça düşük kalmasıyla ilintili. Dolayısıyla konut üretimi ve konut stokunun he konuta erişim, hem de fiyatların dengelenmesi açısından gerekli olduğu görülmektedir.

Yabancı uyruklular Şubat ayında 3.350 ev satın aldı, bu da yıllık %27 gerilemeye işaret ediyor. Rusya uyruklular 1.183 adetle en çok konut alan millet olurken, onu İranlılar ve Iraklılar izledi. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,2 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 261 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla bin 133 konut satışı ile İstanbul ve 225 konut satışı ile Mersin izledi. Depremden dolayı Şubat ayında yabancılar da Türkiye’den gayrimenkul almaktan imtina etse de, son dönemde konut satışlarında yabancının ağırlığı ciddi şekilde artmış durumda. Konut satışları içinde yabancının payı sadece iki yıl önce %2,5 civarındaydı.

 
Birinci El Ev Satışları (y/y değişikliği)… Kaynak: TÜİK, Dinamik Yatırım

Şubat ayında meydana gelen depremden sonra, konut satışlarının düşmesi beklenen bir durumdu. Şubat ikinci yarısından sonra çok fazla konut satış işlemi olmadığından benzer etkinin Mart döneminde de görülmüş olması muhtemeldir. Öte yandan, depremden sonra kiralık konut talebinde gözlenen büyük artıştan dolayı stok erimesi ve buna bağlı olarak da kiraların artışı etkisi var. Son dönemde ciddi bir barınma sorununa yol açmış olan ve önlem alınması gereken çok yüksek kira artışlarının ise birçok nedeni var: Fırsatçılık, azalan stok etkisi, yabancıya kiralanan konutlar (özellikle Antalya ve İstanbul). Buna depremden sonra göç etkisi ile beraber emlak haritasının değişecek olmasını da ekleyebiliriz.



Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş