Türkiye Ürün İhtisas Borsası Elektronik Ürün Senedi Piyasası birinci yılını doldurdu, işlem hacmi 8,7 milyar TL'ye ulaştı

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 Türkiye Ürün İhtisas Borsası Elektronik Ürün Senedi Piyasası birinci yılını doldurdu. 1 yıllık dönemde işlem hacmi yüzde 90 artışla 8,7 milyar TL’ye ulaştı. 2020’nin ilk 7 ayında da geçen yılın aynı dönemine göre işlem hacminde yüzde 65 artış sağlandı.


Tarım üretici ve tüketicilerini merkezi bir platformda bir araya getirerek, tarım sektörü ve ekonomisinin istikrarlı büyümesine destek olmak üzere 26 Temmuz 2019 tarihinde faaliyete geçen Türkiye Ürün İhtisas Borsası Elektronik Ürün Senedi (TÜRİB ELÜS) Piyasası, birinci yaşını doldururken önemli başarılara imza attı.

TÜRİB’in faaliyete geçmesiyle, ülkenin dört bir yanındaki alıcı ve satıcıların Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım satımını tek ve ulusal bir elektronik platform üzerinden şeffaf ve güvenli bir şekilde yapabilmesi sağlandı.
Faaliyete geçişinin birinci yılında TÜRİB ELÜS Piyasasında 70 binin üzerinde yatırımcı kaydı yapılırken, 145 bin 335 emir üzerinden 6,3 milyar kg ürün el değiştirdi; 8,7 Milyar TL işlem hacmi gerçekleşti.

-İşlem hacminde yıllık bazda %90, 2020 yılı ilk 7 aylık dönemde %65 artış kaydedildi.

TÜRİB ELÜS Piyasasının faaliyete geçtiği 26 Temmuz 2019’dan bugüne kadar olan dönemde, bir önceki 12 aylık döneme göre işlem hacminde 4,6 Milyar TL’den 8,7 Milyar TL’ye %90 artış kaydedildi. Ocak-Temmuz 2020 döneminde, 2019 yılının aynı dönemine göre, işlem hacmi 3,4 Milyar TL’den 5,6 Milyar TL’ye %65 oranında arttı.

-Lisanslı depoculuk kuruluş izni kapasitesi 17 milyon tona, faaliyette olan saklama kapasitesi 6 milyon tona yükseldi.

Tarım ürünlerinin yüksek standartlarda muhafazasının sağlandığı lisanslı depoculuk sistemi ve ELÜS’ün yaygınlaştırılması ile tarım ürünlerinin analizi ve standardizasyonu çiftçileri yüksek kalitede ürün üretmeye teşvik ederek gıda güvenliğine katkıda bulunmakta. İşlenmiş gıda sektörü, ihtiyaç duyduğu kalite ve miktardaki girdiyi depo inşa etme ve işletme maliyetine katlanmadan ELÜS üzerinden temin edebilmekte.

ELÜS Piyasası’nın kuruluşunun birinci yılında Ticaret Bakanlığından kuruluş izni alan lisanslı depo işletmelerinin kapasitesi 16 milyon 999 bin 742 tona, faaliyette olan işletme kapasitesi 5 milyon 948 bin 922 tona ulaştı.

-Sözleşmeli tarım çözümü devreye alındı.

TÜRİB, Piyasanın faaliyete geçişinin birinci yılında gıda tedarik sisteminde öngörülebilirliğin artırılması ve çiftçilere istikrarlı bir gelir kaynağı sağlanmasına katkı çerçevesinde sözleşmeli tarımın gelişmesi ve diğer piyasa katılımcılarınca da kullanımının yaygınlaşması için geliştirdiği çözümü 19.06.2020 tarihinde devreye alındı. Bu çözümün yaygınlaştırılması için çalışmalar sürdürülmekte.

-Önümüzdeki dönemdeki öncelikli hedefler:
ü Yerli ve milli yazılım ile teknolojik altyapı yatırımlarının tamamlaması
ü Ürün Piyasası Aracı Kurumlarının devreye alınması
ü Katılım finansı için Teverruk Piyasasında işlemlere başlanması

Bölgesel ve küresel bir emtia borsası olma hedefiyle yola çıkan TÜRİB, uluslararası sisteme entegre bir alış-veriş platformu olmak yönünde önümüzdeki dönemde öncelikle ELÜS piyasasının derinliğinin ve likiditesinin artırılması ile gelecek fiyat beklentilerinin yansıtılacağı vadeli işlem sözleşmeleri devreye alınması çalışmalarını sürdürüyor. Yerli ve milli yazılım ve teknolojik altyapı yatırımlarına devam edilirken, ilk fazının 2021 yılında devreye alınması hedefleniyor.

Vadeli işlem kontratları ile tarım piyasasında referans fiyatların oluşturulması suretiyle arz ve talep dengesinin oluşturulmasına katkı sağlanması planlanmakta.

Önümüzdeki dönemde faaliyete geçecek ürün piyasası aracı kuruluşları ile bu yöndeki çalışmalar daha da ivme kazanacak.

Cumhurbaşkanlığı On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) kapsamında katılım finansına yönelik ELÜS’e dayalı Teverruk Piyasasının faaliyete geçirilmesi kısa vadeli planlar arasında yer alıyor. Böylece katılım finansına hizmet edecek yerli ve milli bir çözüm sağlanması hedefleniyor.

İlerleyen dönemlerde, lisanslı depoculuk sisteminin daha etkin bir şekilde piyasa mekanizmasına dâhil olması, ELÜS’lerin daha geniş kitleler tarafından kullanılması, bu ürünlere dayalı türev araçların işleme açılıp yaygınlaştırılması ve işlem hacimlerinin büyüyerek piyasaların daha da derinleşmesi noktasında; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer paydaşlar ile işbirliği içerisinde çalışılmakta.

TÜRİB hakkında detaylı bilgi için internet adresi: www.turib.com.tr



Diğer Haberler
OSD/YENİGÜN: KAMU BANKALARI KREDİ KAMPANYASININ YIL SONUNA KADAR SÜRMESİNİ BEKLİYORDUK - BLOOMBERG HT
OSD/YENİGÜN:(KREDİ KAMPANYASINDAN ÜRETİCİLERİN ÇIKARILMASI) OLUMSUZ YANSIMALARI OLUR - BLOOMBERG HT
VARANK: ŞİMDİYE KADAR ÜÇ ALANDA TOPLAM 745 FİRMA “KOVİD-19 GÜVENLİ ÜRETİM, HİZMET VE TURİZM" KALİTE BELGELERİNİ ALDI - AA FİNANS
VARANK: HEM SAĞLIK YÖNETİMİ, HEM DE EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALANINDA ATTIĞIMIZ ADIMLARIN MÜSPET SONUÇLARINI GÖRÜYORUZ - AA FİNANS
ALBAYRAK: KAPASİTE KULLANIM ORANI DA TEMMUZDA 4.7 PUAN ARTARAK YÜZDE 70.7’YE YÜKSELDİ. ÇARKLARI HEP BERABER DAHA HIZLI ÇEVİRELİM.
Facebookta Paylaş