Türkiye ve Doğu Avrupa'da erken aşama girişimlere odaklanan 500 Istanbul, ikinci girişim sermayesi yatırım fonunu kurdu

Toplam 30 milyon Euro’luk hacme sahip yeni fonla Türkiye'den globale açılacak teknoloji şirketlerini destekleyecek.


Girişim sermayesi yatırım fonu 500 Istanbul, ABD merkezli yatırım fonu 500 Startups ile ortak olarak Enis Hulli ve Rina Onur Şirinoğlu tarafından 2016’da kuruldu. Geride kalan 4 yılda 10 milyon Euro’luk fonuyla Türkiye ve Doğu Avrupa'da küçük ölçekli 40 teknoloji şirketine yatırım yaptı. Bunların yüzde 33’ü kadın kurucuların girişimleri oldu. Bunlardan Carbon Health unicorn oldu. Bu şirketler toplamda 430 milyon doların üzerinde ek yatırım aldı. Böylelikle 2 bin 100 kişiye yeni istihdam alanı yaratılırken, portföyün yıllık cirosu 130 milyon dolara ulaştı. Bu cironun yüzde 94’ü ise teknoloji ihracatı olarak gerçekleşti. Bunların 4’ünde exit yapan 500 Istanbul, yatırımcılarına verdiği güvenle yeni fonu topladı. 500 Istanbul Türkiye ile Romanya, Ukrayna, Yunanistan ve Bulgaristan'da gelecek vaat eden erken aşama girişimler için yeni fonu 500 Istanbul II’yi hayata geçirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da yatırımcı olarak bulunduğu fonda 15 kurumsal, 30 bireysel olmak üzere toplamda 50 yatırımcı var. Toplamda 30 milyon Euro’luk bütçeye sahip fonla, öncelikle Türkiye’de teknoloji ihraç etme hedefi ile yola çıkan girişimlerin desteklenmesi amaçlanıyor. Yeni fonla, lokal pazara girmeyen işlere, Türkiye’den yurtdışına odaklanan 25 girişime yatırım yapacak.

SEKTÖR BAĞIMSIZ BAKIYOR

500 Istanbul Kurucu Ortağı Enis Hulli, Türkiye’deki girişimlerin önemini özellikle belirterek, aynı ilk fonda olduğu gibi, şirketlerin uluslararası alanda teknoloji ihraç etmelerine imkan sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

İlk fon 6 sağlık işine yatırım yaptıklarını söyleyen Hulli, “İkinci fonda trendlerle şekilleniyor. Son yıllarda ana trendler sağlık ve fintech oldu. Şu an 2 fintech girişimine yatırım yapıyoruz. İlk fonda fintech de yoktu. Özellikle yurtdışında bankacılığın start-up modeline geçmesi, bunun yansıması olarak güzel şirketler ve start-up’ların bu alana yönelmesi, bizi de bu alana itti. Aslında ilk fonda inşaat yazılımına da yatırım yaptık. İngiltere merkezli organik bebek ürünleri de üreten Türk girişimciye de yatırım yaptık. En iyi 100 girişim varsa biz bunun 5’ini bulamıyorsak o fonu yapmayalım daha iyi. O sebeple sektör bağımsız bakıyoruz” diye konuştu.

İLK ETAPTA 500 BİN EURO YATIRACAK

Hulli, 500 Istanbul’un bölgedeki korunabilir teknolojiye sahip şirketlere yatırım yapmak amacı ile kurulmuş bir girişim sermayesi yatırım fonu olduğunu belirtti. Hulli, büyük pazarları hedefleyen erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım yaparak, onların global ölçekte teknoloji ihraç eden firmalara dönüşmelerine destek olduklarını söyledi. 500 Istanbul bu girişimlerin ilk yatırımcısı olmayı ve 500 Startups'ın global bağlantılarını da kullanarak iş geliştirme, takım oluşturma ve uluslararası büyümelerine destek vermeyi hedeflediğini anlatan Hulli “İlk fonumuzda bu amaçları gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Yeni kurulan fonumuzla, özellikle Türkiye’de gelecek vadeden teknoloji şirketlerine destek vermeyi sürdüreceğiz. Yapacağımız 500 bin Euro’ya kadar ilk yatırımların devamında, girişimlere 2 milyon Euro’ya kadar ek yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

'DOĞRU ZAMAN MI' SORUSUNUN CEVABINI ARAMIYOR


Türkiye’nin avantajlarından birisini şöyle anlattı: “Amerikada bir girişimci doğru zamanda pazara girmesi lazım. Erken girerse pazarda kalması için milyon dolarlar harcaması gerekiyor. Ayakta kalamayabilir ama Türkiye’de işçiliğin ucuz olmasını avantajımıza kullanacağımız ana nokta; biz pazara çok erken girebiliriz. Bazı alanlara ‘doğru zaman mı’ diye bakmıyoruz, sektör olgunluğa gelince bizim şirketimiz en iyi noktada olur. Geleceğin işlerine yatırım yapmaya çalışıyoruz, hatta bugün müşteriyi bulması, ciro yapması zor olsun. Böylece sektör parladığında birincilerden biri oluyorsun. Portföyünüzde doğru zamanda olmayan şirketler çoğunlukta” dedi.