Türkiye, Yabancı para mevduat etkisi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye: Yabancı para mevduat etkisi…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 11 Şubat haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 2,13 milyar dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 680 milyon dolar, yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 1,45 milyar dolar azaldı.

 
Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB

Döviz mevduatlarının tamamına bakıldığında düşüşün devam ettiği gözlendi. İlgili haftada yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları 225,1 milyar dolardan 223 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası rezervlerine katkı açısından değerlendirilen kalemlerden biri olan dövizden TL'ye çevrilen kur korumalı mevduata ilişkin ilk veriler de, bu kalemin ilgili hafta TCMB rezervlerine en az 1,5 milyar dolar katkı sağladığını gösterdi. Düşüşte kur korumalı mevduatın katkısına rağmen swap stokundaki 2,6 milyar dolarlık düşüş etkili oldu. TCMB Başkanı Sn. Şahap Kavcıoğlu 27 Ocak'ta yaptığı konuşmada "APİ ve swap işlemlerinin boyutu inceleniyor" ifadesini kullanmıştı.

 
Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB

Lira yatırım teşvikinin merkezindeki finansal ürün Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılmadan önce döviz hesaplarında artan rekor yükseliş, dövizden çevrimlerin etkisiyle 20 Aralık sonrasında yerini stabiliteye bırakmıştır. Bu kapsamda TL’nin bir miktar stabil bantlarda ilerlediğini ve kurda daha düşük ve daha az oynak seviyelerin izlendiğini gözlemledik. Yılbaşından başından beri, önce gerçek kişilerde başlayan döviz hesapları geri çekilmesi, tüzel kişilerdeki çekilmelerle beraber devam etmektedir.

İlerleyen dönemde de kur korumalı mevduat ürünü üzerindeki gelişmeleri de-dolarizasyon süreci açısından izliyor olacağız. Olumsuz haber akışlarına ve enflasyonun yarattığı negatif reel getiri etkisine bağlı olarak hesaplardaki hareketler ve tercihler önemli olacaktır. Finansal dolarizasyon oranı 11 Şubat haftası itibariyle %58,74 seviyesindedir, bir önceki hafta %60,18 olan orandan bir miktar gerileme görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %53,7 seviyesindeydi.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVEÇ'TE 4. ÇEYREKTE SANAYİ ÜRETİMİ YILLIK %+6.2
ÇİN BANKACILIK VE SİGORTA DÜZENLEME OTORİTESİ: İLLEGAL PARA TOPLAMA İÇİN METAVERSE KULLANMAYA KARŞI UYARIYORUZ
İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI OCAK AYINDA BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %26,5 ARTIŞ GÖSTEREREK 61 BİN 103 OLDU - TÜİK
YABANCILARA YAPILAN KONUT SATIŞLARI OCAK AYINDA BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %56,5 ARTARAK 4 BİN 186 OLDU - TÜİK
OCAK AYINDA LKE UYRUKLARINA GÖRE EN ÇOK KONUT SATIŞI 761 ADETLE İRAN VATANDAŞLARINA YAPILDI- TÜİK
İSVEÇ'TE TÜFE OCAK'TA YILLIK % +3.7 (ÖNCEKİ:%+3.9)
ŞUBAT AYINDA TÜİK/TCMB TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ:71.2 (ÖNCEKİ AY: 73.2 )
Facebookta Paylaş