Türkiye'de en yüksek fiyat düzeyi endeksi kişisel ulaşım araçlarında oldu

Türkiye İstatistik Kurumu 2020 yılı 'Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları' raporunu açıklandı.

 TÜİK'in konuya iliskin haber bulteni asağıda bulunuyor:

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edilmektedir.

Türkiye'nin 2020 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 38 oldu. Bu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 38 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk), 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve Birleşik Krallık kapsandı.

Tüketim mal ve hizmetlerinde en pahalı ülke İsviçre oldu

Ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 37 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 170 ile İsviçre, en düşük ülke ise 38 ile Türkiye oldu.
 

Türkiye'de en yüksek fiyat düzeyi endeksi kişisel ulaşım araçlarında oldu

Türkiye'nin tüketim mal ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, kişisel ulaşım araçları endeksi 89 oldu ve bu gruba ait fiyat düzeyinin AB ülkeleri ortalamasının %11 altında olduğu görüldü.

Diğer alt gruplar bazında ise; tüketici elektroniği endeksi 75 oldu ve bu grupta Türkiye'nin fiyat düzeyinin diğer alt gruplara nispeten yüksek olduğu görüldü. Buna karşılık lokanta ve oteller endeksi 40 oldu ve bu grupta fiyat düzeyinin diğer alt gruplara göre düşük olduğu gözlendi. Giyim grubunda ise Türkiye, 33 endeks değeri ile karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında en düşük endekse sahip ülke oldu.



Diğer Haberler
OPEC+, AĞUSTOS AYINAN İTİBAREN OLASI EK PETROL ÜRETİMİ ARTIŞINI TARTIŞACAK, HACİM HAKKINDA VERİLMİŞ BİR KARAR HENÜZ YOK - OPEC+ KAYNAĞI
S&P, MALEZYA'NIN KREDİ NOTUNU A-/A-2 OLARAK TEYİT ETTİ, GÖRÜNÜM NEGATİF
G20 FİNANSAL LİDERLERİ, TEMMUZ AYINDA OECD'Yİ TEKNİK ÇALIŞMALARI BİTİRMEYE ÇAĞIRACAK, EKİM AYINDA UYGULANABİLİR - BİLDİRİ TASLAĞI
ECB/KAZİMİR: STRATEJİK GÖZDEN GEÇİRME SONUÇLARININ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA AÇIKLANMASINI UMUYORUM
G20 FİNANS LİDERLERİ ZİRVESİ BİLDİRİ TASLAĞINDA GLOBAL KURUMSAL ASGARİ VERGİ DÜZEYİ İÇİN BİR RAKAM YER ALMIYOR
MERKEL: 2030 İÇİN ENERJİ İHTİYACI KONUSUNDA ENDÜSTRİNİN TAHMİNİNE İHTİYACIMIZ VAR
G20 FİNANSAL LİDERLERİNİN TEMMUZ AYINDAKİ ZİRVESİNDE OECD MİNİMUM KÜRESEL KURUMSAL VERGİ HAKKINDAKİ ANLAŞMA ONAYLANACAK - BİLDİRİ TASLAĞI
MERKEL: AVRUPA'DA MİKROÇİP ÜRETİMİ İÇİN DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR
MERKEL: SAĞLAM FİNANSMANA İHTİYACIMIZ VAR, KAMU MALİYESİNİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DÜZENE SOKMALIYIZ
MERKEL: GELECEK BİRKAÇ YIL İÇİNDE DEVASA MİKTARDA HARCAMA YAPMAK ZORUNDA KALACAĞIZ
Facebookta Paylaş