Türkiye’deki hanehalkların 2004-2021 arasında dijitalleşme yolunda ciddi bir mesafe kat etti- BETAM Türkiye Dijital Toplum Endeksi raporu

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) "Türkiye Dijital Toplum Endeksi "raporunu yayınladı:

Bu notta hanehalklarının dijitalleşme alanında kat ettiği mesafeyi ölçmek amacıyla tasarladığımız endeksi paylaşıyoruz. TÜİK'in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması (HBTKA) verilerini kullanarak tasarladığımız endeks, toplumun dijitalleşme performansını izlemeyi hedefleyen Türkiye için tasarlanmış en kapsamlı gösterge olma özelliğine sahip. Bu endeks, 2004 yılından itibaren hanehalklarının dijitalleşme seviyesinin nasıl bir gelişim gösterdiğini üç temel alanda (internete bağlanma, internet kullanımı, dijital kamu hizmetleri) ve çeşitli kırılımlarda (cinsiyet, yaş, eğitim ve bölge) ölçmeye imkân veriyor.

Türkiye Dijital Toplum Endeksi (TDTE) adını verdiğimiz bu endeks, Türkiye'deki hanehalklarının 2004-2021 arasında dijitalleşme yolunda ciddi bir mesafe kat ettiğini gösteriyor. 2007 yılından 2013 yılına kadar olan ilk dönemde dijitalleşmedeki artışın, 2014 yılı itibariyle daha da hızlanarak 2018 yılına değin devam ettiğine işaret ediyor. 2019'daki yavaşlamanın ve 2020'deki duraklamanın ardından 2021 yılında tekrar artışa geçtiği dikkat çekiyor. Bölgesel açıdan dijitalleşme performansları karşılaştırıldığında, başta İstanbul bölgesi olmak üzere batı ve kıyı bölgelerinin endekste en hızlı yükseliş gösteren bölgeler olarak göze çarptığını görüyoruz.

Türkiye'nin dijitalleşme performansı: Baş döndürücü artışın ardından gelen duraklama

Üç temel alanın - internete bağlanma, internet kullanımı ve dijital kamu hizmetleri - bileşkesinden oluşan TDTE'nin yıllar itibariyle gelişimi Şekil 1'de gösterilmiştir. Açıkça görüldüğü üzere Türkiye'deki hanehalkları 2004-2021 arasında dijitalleşme yolunda ciddi bir mesafe kat etmiş, 2004 yılında 2,2 olan TDTE, 2021 yılında 49,4'e yükselmiştir.
Bu noktada, endeks değerlerinin nasıl yorumlanacağı konusunda bilgi vermek yerinde olacaktır. Endeksi oluşturan her bir değişken, toplamı 100 olacak şekilde ağırlıklandırılmıştır. Böylelikle, Türkiye'de internete bağlanan hanehalkı oranı ve internet üzerinden seçili dijital faaliyetlerde bulunan bireylerin oranı arttıkça endeks değerinin 100'e yaklaşması beklenmektedir.

TTDE'nin seyrine daha yakından bakıldığında, emekleme dönemi sayılabilecek 2004 ve 2005'i saymazsak, kabaca üç dönemin varlığından bahsedebiliriz. 2007 yılından 2013 yılına kadar dijitalleşme oranı istikrarlı bir şekilde yılda ortalama 1,8 puanlık artışla 7,2'den 18,1'e yükselmiştir. 2014 yılından itibaren dijitalleşme hızlanmış ve her yıl ortalama 4,5 puan kadar artarak 2018'de 40,9'a ulaşmıştır. 2019'dan itibaren dijitalleşme önce yavaşlamış (3,2 puan artışla oran 44,1), 2020 yılında ise tamamen duraklamıştır. Ekonomik büyümenin çok düşük bir düzeye gerilediği 2019-2020 döneminde dijitalleşmede görülen önce ivme kaybı sonra da duraklama şaşırtıcı değildir. Ardından 2021'de ekonomik büyümenin yüzde 11 gibi çok yüksek bir düzeye sıçraması ve muhtemelen Covid19 salgını sürecindeki dijital faaliyetlerin artıştan kaynaklı olarak TTDE 44,2'den 49,5'e yükselmiştir.

TDTE'nin üç temel alanını oluşturan internet bağlanma, internet kullanımı ve dijital kamu hizmetlerinin kullanımının endekse olan katkısı Şekil 2'de görülebilir. Her bir temel alanın endekse katkısının - 2020 yılında dijital kamu hizmetlerinin kullanımı hariç - yıllar itibariyle yukarıda tanımlanan dönemlere paralel bir şekilde yükseldiği dikkati çekmektedir.

İnternet kullanımındaki değişim

İnternet üzerinden yapılan çeşitli faaliyetlerin alt alanlar şeklinde kategorileştirildiği bu grafikten, her bir kategorinin yıllar içinde endekse katkısının artarak devam ettiğini anlıyoruz.
 
Daha yakından baktığımızda, bireylerin e-ticaret faaliyetinin ılımlı fakat istikrarlı bir artış izlediğini görüyoruz. Her ne kadar Türkiye'deki perakende e-ticaret hacminin bu ılımlı artıştan daha hızlı büyüdüğü akla gelse de endeksteki değişimin internet üzerinden yapılan alışverişin hacmine değil, alışveriş yapan bireylerin sayısındaki artışa bağlı olduğunu belirtelim.

İnternet bankacılığı (e-banka) kullanımının da e-ticaret gibi istikralı bir şekilde artarak endekse katkı sağladığını görüyoruz. Gerek mobil uygulamalarla erişilebilirliğinin artması gerek internet bankacılığı yoluyla yapılabilen işlemelerin çeşitlenmesinin bu alana katkı sağladığını söyleyebiliriz. Yine e-ticarette olduğu gibi, internet bankacılığında da olağan dışı bir artış yaşanmıştır.

Sosyal medya kullanımı da dijitalleşmeye artarak katkıda bulunan bir kategoridir. Bu kategori oluşturulurken, 2012 öncesinde - henüz bugünkü sosyal medya platformları yokken - kullanıcıların etkileşimde bulunduğu sohbet odaları, MSN vb. sosyalleşme uygulamalarının kullanımının dikkate alındığı belirtelim.

2011'den 2021'e TTDE'de ülke genelinde 35,4 puanlık bir artış gerçekleşmiştir. Bunun üzerinde artışların gerçekleştiği 4 bölge söz konusudur. En yüksek artış 39,8 puan ile İstanbul'da yaşanmıştır. Ardından sırasıyla Ege, Batı Anadolu ve Akdeniz gelmektedir. Batı Marmara'da artış ülke ortalamasına eşittir. Bu bölgelerin ortak özelliği, kişi başı gelirin ülke ortalamasından yüksek ve dışa açık bölgeler olmalarıdır. Doğu Marmara ile Batı ve Doğu Karadeniz bölgeleri de ülke ortalamasına oldukça yakın dijitalleşme performansı sergilemişlerdir. Buna karşılık Ortadoğu, Güneydoğu, Orta ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde dijitalleşmede kayda değer gelişme kaydetse de endeksteki artışlar ülke ortalamasının gerisinde kalmıştır. Bu bölgelerin ortak özelliği de bilindiği gibi kişi başı gelirin düşük ve dışa nispeten kapalı olmasıdır.
2021 itibariyle bölgeler ulaştıkları dijitalleşme oranları itibariyle sıralandıklarında biraz değişik bir tablo karşımıza çıkmaktadır. Tahmin edileceği gibi en yüksek dijitalleşme 58,9 ile uzak ara İstanbul'dadır. İstanbul'u Batı Anadolu (52,9) ve Doğu Marmara (52) takip etmektedir. En düşük dijitalleşme ise Kuzeydoğu Anadolu (36,6) ve Güneydoğu Anadolu'da (39,3) görülmektedir. Kişi başı gelir, beşerî sermaye donanımı ve işsizlikte gözlemlenen devasa bölgesel eşitsizliklerin bir benzerinin dijitalleşme alanında da mevcut olduğu açıktır.



Diğer Haberler
G20 Toplantısı/Rusya Dışişleri Bakanı : Rusya Fedrasyonu, Eylül ayında Hindistan'da yapılacak G20 zirvesinin Batının politikalarından maruz bırakılan ekonomik istikrara yönelik riskleri baskılamaya destek olmasını bekliyor
G20 TOPLANTISI/RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI :RUSYA FEDERASYONU, IMF, DÜNYA BANKASI VE DÜNYAS SAĞLIK ÖRGÜTÜNDEKİ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ROLÜNÜN ARTMASINI DESTEKLİYOR
Blinken: G20'nin en kırılganlar için gıda güvenliğini güçlendirmeye yönelik (Karadeniz) tahıl girişimini genişletmek ve genişletmek adına konuşmasını zorunlu kılınmalı
G20 toplantısı/Rusya Dışişleri Bakanı: Batılı heyet ekonomideki başarısızlıklarının sorumluluğunu Rusya Federasyonuna yüklemek istedi
G20 TOPLANTISI/RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI : BATI, RUSYA'NIN TARIMSAL ÜRÜNLERİNİN İHRACATINDA ENGELLER YARATIYOR
G20 toplantısı/ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Rusya'yı saldırı savaşını bitirmeye çağırmaya devam etmeliyiz
Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı: İş dünyasının işbirliği güveninin sağlanması için ABD ve Çin arasındaki ticaret ortamının ve ekonomisinin öngörülebilir ve istikrarlı şekilde oluşturulması gerekli
Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı: Çin, ikili ticaret ve yatırımların üzerindeki kısıtlamaların azaltılması için ASBD ile samimi iştişareler yapılmasını arzu ediyor
Rusya/Lavrov: Batı, Karadeniz tahıl anlaşmasını gömmeye çalışıyor
Çin Ticaret Bakanı : Global resesyon riski artıyor, dış çevrenin ciddi zorluklara maruz bırakıyor ve dış talebin zayıflama riski fazlalaştı
Çin Ticaret Bakanı : Çin'in ithalatı ve ihracatı üzerindeki baskılar bu yıl ciddi ölçüde arttı
Almanya Başbakanı Scholz: Almanya ilave 1.000 Ukrayna askerine eğitim verecek
Facebookta Paylaş