Uluslararası Piyasalar - Günlük Rapo (İş Yatırım)


Eurotahvil Piyasaları
Dün tatil nedeniyle işleme kapalı olan ABD hazine tahvilleri gün ortasına kadar yatay seyir izledi. ABD seansında ibre biraz daha alıma dönerken, on yıllıklarda kapanış üç baz puan düşüşle 1,58% seviyesinden gerçekleşti. Yapılan $38 milyarlık on yıl vadeli hazine ihracına talep yine oldukça kuvvetli olurken, geçtiğimiz ay yapılan ihraca göre 26 bps yukardan borçlanma sağlandı.
Türk hazine eurotahvilleri, TL’de izlenen zayıf seyir sonucu yine düşüşle açıldı. Getiri eğrisi genelinde 4-8 baz puan aralığında genişleme olurken, beş yıllık CDS 450 seviyesinin üzerine çıktı. Yine lokal ilgisi ile 5-10 yıl bölgesinde alımlar destek yaratırken, kapanış öncesinde yön tekrar satışa döndü. Beş ve on yıl vadeler sırasıyla 5,60% ve 6,80% seviyelerinde kapanış gerçekleştirdi.
Şirket kıymetlerinde hafif değer kaybı yaşandı. Lokallerin yine kasa tarafta alım ilgisi bu tarafı güçlü tutmaya devam etti, daha uzun vadeli senior kıymetlerde ise öne çıkan arz fiyatları baskıladı. Sermaye benzeri kıymetler ise, zayıf likiditenin etkisiyle Cuma’dan bu yana yatay seyir izlemeye devam etti.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Bu hafta yoğunlaşmaya başlayacak ABD bilanço açıklamaları öncesinde endeksler yatay eksi kapanış yaptı. Yarın JP Morgan 3. Çeyrek bilançosunu açıklayacak. Perşembe günü ise, Bank of America, Morgan Stanley, Citi ve Wells Fargo bilanço açıklamaları öne çıkıyor.
FOMC komitesinde oy hakkı bulunan Atlanta FED Başkanı Bostic, fiyat baskısının birkaç kalemin ötesinde, farklı kalemlere de yansımaya başladığını, enflasyondaki geçiciliğin karar vericilerin beklentilerinden daha uzun sürdüğünü ve “geçici enflasyon” ifadesinin tehlikeli bir ifade olduğunu söyledi. Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ise henüz tehlikeli seviyelerde olmadığını ancak dikkatlice takip ettiklerini de ifadesine ekledi. ABD ekonomisinin beklentisinin üzerinde büyüme ve istihdamda toparlanma gösterdiğini belirten Bostic, FOMC nokta grafiğinde beklentisini bu yönde değiştirdiğini ancak faiz artışının 1 yıldan daha yakın zamanda olmasını beklemediğini belirtti. Bir diğer FED Başkanı Clarida da tahvil alım programının azaltılmaya başlanması için, fiyat istikrarı hedefinde ilerlemenin fazlasıyla kaydedildiğini, istihdam hedefinin de neredeyse yakalandığını belirtti. Diğer yandan IMF 6 aylık finansal istikrar raporunda, hisse ve konut fiyatlarında ani ve ciddi düşüşler yaşanması riskinin altını çizdi.
ABD endekslerinde işlem hacimleri son bir ayın ortalamasının %8 ile %2 altında kaldı. Dow Jones endeksi %0.3 değer kaybı ile 34378 seviyesinde kapanış yaparken, keyfi tüketim, finansallar ve enerjide yatay artı kapanışlar kaydedildi. Sağlık sektörü ve endüstriyeller %1 civarında satış gördü. Ham madde sektöründeki satış da %0.8’i buldu. Goldman Sachs analistinin olumlu rapor yayınladığı Nike, günü %2 primle endekste en iyi performans gösteren hisse olarak kapattı. Salesforce %1.9, American Express %0.8 primlendi. Intel %2.4, Verizon ve Johnson& Johnson %1.6, CAT %1.5 geriledi. %0.2 değer kaybıyla 4350 seviyesinde kapanış yapan S&P 500 endeksi 4362 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalama desteğinin altına sarktı. Endeksteki 11 sektörden 5’i günü primli kapattı. Gayrimenkul %1.3, keyfi tüketim %0.7 primlendi. Komünikasyon %1 gerileyerek en fazla satış gören sektör oldu. Onu %0.5 değer kaybıyla teknoloji ve sağlık sektörleri izledi. Nasdaq comp. endeksi %0.1 değer kaybıyla 14466 seviyesinden kapanırken, 100 günlük hareketli ortalamasının altında kalmaya devam etti.
Avrupa endekslerinde de satıcılı kapanışlar yapıldı. DAX %0.3 değer kaybıyla 15147 seviyesinde Salı gününü sonlandırdı. Gün içinde en düşük 15012 seviyesi test edildi ve endeksin 200 günlük hareketli ortalama desteğine tutunduğu görüldü. Altyapı %0.8, gayrimenkul %0.1 primlendi. Diğer sektörler ise eksi bölgede kapanış yaptı. Komünikasyon %2, temel tüketim %1 geriledi. Merck %2.2, Siemens %1.7, Delivery Hero %1.6 primlendi. Deutsche Telekom %2, Bayer %1.9, Fresenius %1.4 değer kaybetti. FTSE 100 endeksi %0.2 değer kaybıyla 7130 seviyesinde kapanış yaptı. Gün içinde 50 ve 100 günlük h.o. destekleri test edilse de kapanış bu seviyelerin üzerinde yapıldı. Gayrimenkul yaklaşık %1 primle, en iyi performans gösteren sektör oldu. Altyapı %0.7 primlendi. Keyfi tüketimdeki satış %0.8, ham maddedeki satış ise %0.7 seviyesini buldu. CAC40 endeksi %0.3 değer kaybıyla 6548 seviyesinde kapanırken, 50 ve 100 günlük ortalamalarının altında kalmaya devam etti.
Yarın ABD tarafında haftalık mortgage başvuruları açıklanacak, asıl önemli veri ise yarın TSİ 15:30’da açıklanacak eylül TÜFE verisi olacak, ayrıca akşam 21.00’de de Eylül FED toplantısının tutanakları açıklanacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
USD endeksi Asya seansını satıcılı geçirdikten sonra, ABD seansında gösterdiği güçlü performansın ardından pozitif kapanış gerçekleştirdi. Tapering, faiz artış beklentileri ve artan emtia fiyatlarının gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yarattığı baskı USD’ye talebi desteklerken, açıklanan verilerde enflasyonu öne çıkaran detaylar faiz artış beklentilerini yukarı çekerek USD’de alıma etki ediyor. NY Fed’in araştırmasında tüketicilerin enflasyon beklentileri yeni zirve yaparken, Atlanta Fed başkanı Bostic’in de enflasyonun tahmin ettiklerinden daha uzun süre devam edeceğini belirtmesi USD talebini yine öne çıkardı. Seansı 94,500 ile gün içi zirvelerde noktalayan USD, G-10 para birimlerine karşı daha dengeli bir seyir izlese de, EUR ve JPY’de öne çıkan zayıflık sonucu hafif kazanımlarla ilerlemeyi sürdürüyor.
Güçlü USD ve yükselen ABD tahvil getirileri altın fiyatlarını baskılarken, daha çok EM özelinde ekonomik büyümenin yavaşlamasına dair beklentiler ve Çin tarafında hükümetin regülasyon adımları gibi nedenler fiyatları destekliyor. Ay başından bu yana daha çok $1,750-1,770 bandında işlem gören altın bugün bir kez daha direnç noktasından satış görürken, kapanışı $1,760 seviyesinden gerçekleştirdi.
Ekonomik toparlanmadan çok, artan talebi karşılayacak stokların mevcut olmadığı görüşü petrol fiyatlarının güçlü kalmasında etkili oluyor. Asya ve Avrupa’da artan doğalgaz fiyatları nedeniyle yükselen petrol talebi de öne çıkarken, kontratlar uzun süredir gördüğü en yüksek seviyelerden işlem görüyor. Güne $80.50 seviyesinde başlayan Kasım vade WTI kontratı, gün genelinde kararsız seyir izlese de, kapanışı $80.60 seviyesinden yaparak son dokuz seansın sekizinde kazanım sağlamış oldu.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE İHRACAT EYLÜL'DE YILLIK +28.1 % (BEKLENTİ: +21.0 %, ÖNCEKİ: +25.6 % )
ÇİN'DE İTHALAT EYLÜL'DE YILLIK +17.6 % (BEKLENTİ: +20.0 %, ÖNCEKİ: +33.1 %)
ÇİN'DE DIŞ TİCARET DENGESİ EYLÜL'DE 66.76 MİLYAR USD (BEKLENTİ: +46.80 , ÖNCEKİ: +58.34 MİLYAR USD)
FED/CLARİDA: ENFLASYONA YÖNELİK RİSKLER YUKARI DOĞRU
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0.04 YÜKSELDİ (1416), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 21 MİLYAR 712 MİLYON TL OLDU
İNGİLTERE/FROST: AB, TEKLİFLERİNİN İLK TURDA İŞ YAPAMAYACAĞINDAN KORKUYOR
ÇİN VE ABD İKİLİ İLİŞKİLER ÇALIŞMA GRUBU KURDU
İNGİLTERE/FROST: EĞER AB DEĞİŞİKLİK YAPMAMAKTA ISRAR EDERSE, İNGİLTERE KUZEY İRLANDA BARIŞINI KORUMAKLA YÜKÜMLÜ
İNGİLTERE/FROST: 16. MADDE KARŞILIKSIZ KULLANILMAZ
Facebookta Paylaş