Uluslararası Piyasalar - Günlük Rapor (İş Yatırım)

ABD tarafında senatodan geçen $1.9 trilyonluk destek paketi ile birlikte 10 yıllık hazine kıymetleri getirilerinde görülen düşüş, risk iştahının tekrar artmasına yol açtı. Gün içerisinde gerçekleşen üç yıllık hazine ihracının piyasa seviyesinin hemen altında gerçekleşmesi de endeksleri destekleyen etkenlerden oldu. Geçtiğimiz günlerde sert düşüşler yaşayan teknoloji hisseleri Nasdaq’ın 100 günlük hareketli ortalamasından gelen tepki alımları ile kayıplarının bir kısmını geri aldı. Bir diğer önemli gelişme ise Japonya tarafında beklentinin altında gelen son revize dördüncü çeyrek büyüme rakamları oldu.
Geçtiğimiz hafta özellikle Nasdaq tarafında yaşanılan sert kayıpların ardından ABD endeksleri günü primlenerek sonlandırdılar. Dow Jones endeksi %0.09, S&P500 %1.42 ve Nasdaq %3.69 oranında değer artışı kaydetti. Dow Jones endeksinde en iyi performansı sergileyen sektör %1.75 ile IT olurken iletişim servisleri %3 ve hammadde %1.8 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergilediler. Endekste teknoloji firmalarına karşı artan risk iştahı ile birlikte %4.7 oranında değerlenen İntel en çok kazandıran hisse olurken diğer teknoloji devlerinden Apple %4 ve Microsoft %2.8 değerlendi. 14 aydır ilk defa iptal edilen siparişlerden çok yeni sipariş aldığını açıklayan Boeing %3 civarı değerlenerek dikkat çekti. Bir önceki gün %6 civarı değerlenen Walt Disney ise CEO tarafından Disneyland’in Nisan sonunda açılacağını tahmin ettiği açıklaması ve 100 milyon üyeye ulaşmasını duyurmasına rağmen kar realizasyonları ile birlikte %3.7 oranında değer kaybederek endeksin en kötü performans sergileyen hissesi oldu. Diğer değer kaybeden hisseler arasında %3.4 ile American Express, ve %2.2 ile Caterpillar yer aldı. S&P500 endeksinde ise tercihe bağlı tüketim malları %3.8 ile en çok değerlenen sektör olurken IT %3.4’lük değer artışıyla ikinci sırada yer aldı. Endeksin en zayıf performans sergileyen sektörü ise %1.9 değer kaybıyla enerji oldu. Teknik olarak 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 3828 halen önemli bir destek seviyesi olarak takip edilmeye devam ediliyor. Endekste $900 seviyelerinden düşüş yaşayan ve $600’ın altını gören Tesla %20 civarı değerlenerek dikkat çekerken LG Chem tarafından yapılan Tesla için üretilecek olan yeni batarya haberi yükselişin gölgesinde kaldı. Endekste yüksek hacimli işlemler arasında %6.2 oranında değerlenen AMD, %4 civarı primlenen Facebook ve %6.9 oranında yükselen Paypal yer aldı. Endekste dikkat çeken düşüşler ise %4.8 ile ViacomCBS, %1.7 ile Freeport-McMoran ve %2.2 ile Bank of Amerika tarafında gözlendi.
Avrupa endeksleri beklentinin hafif altında kalan Avrupa Bölgesi dördüncü çeyrek son revize büyüme verilerine rağmen ABD destek paketinin senatodan geçişinin verdiği destekle günü hafif değerlenerek sonlandırdılar. Euro Stoxx 50 endeksi %0.6, FTSE100 endeksi %0.17 ve DAX endeksi %0.4 oranında primlendiler. FTSE100 endekinde IT %2.15 değerlenerek endeksin en iyi performans sergileyen sektörü olurken sanayi %1.55 değerlenerek dikkat çekti. Hammadde sektörü ise %2.2 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergiledi. Endekste en hacimli değer kaybeden işlemler arasında %1.54 ile Lloyds Banking, %2.3 civarı düşen Rolls-Royce ve %7.2 kayıpla Standard Life Aberdeen yer alırken M&G %4.7 ve Vodafone %1.3 değer kazanarak dikkat çekti. Dax endeksinde ise alt yapı sektörü %2.3 ve IT %2 civarı değerlenirken gayrimenkul sektörü %1 oranında düşüş yaşadı. Endekste Delivery Hero %4.6, Infineon Technologies %4 ve Deutsche Boerse %3 değerlenerek dikkat çekerken çip sıkıntısının bütün bir yıl süreceği açıklamasıyla birlikte 2021 görünümünü açıklayan Continental %8 değer kaybetti.
Ekonomik takvimin zayıf olduğu günde Japonya tarafında açıklanan dördüncü çeyrek son revize büyüme verileri beklenti olan %3 seviyesinin altında %2.8 olarak açıklanırken Avrupa Bölgesi dördüncü çeyrek son revize verisi -%0.6 beklenirken -%0.7 olarak açıklandı. Yarın piyasalar Çin tarafında Şubat ayı TÜFE ve ÜFE verileri ile birlikte Ocak ayı sanayi üretimini takip edecek olup ABD tarafında MBA Mortgage başvuruları ve Şubat ayı TÜFE verileri önem kazanacak.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'DE HAFTALIK HAM PETROL STOKLARI +12.8 MİLYON VARİL (BEKLENTİ: -0.8 ÖNCEKİ: +7.4 MİLYON VARİL)-API
ÇİN'DE ÜFE (YILLIK) ŞUBAT'TA +1.7% (BEKLENTİ: +1.5%, ÖNCEKİ: +0.3%)
ÇİN'DE TÜFE (YILLIK) ŞUBAT'TA -0.2 % (BEKLENTİ: -0.4%, ÖNCEKİ: -0.3%)
ÇİN'DE TÜFE (AYLIK) ŞUBAT'TA +0.6 % (BEKLENTİ: +0.4% ÖNCEKİ: +1.0% )
ÇİN'DE ÜFE (AYLIK) ŞUBAT'TA +0.8 % (ÖNCEKİ: +1.0 %)
BIST 100 ENDEKSİ BUGÜN %1.23 YÜKSELDİ (1549), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 35 MİLYAR 500 MİLYON TL OLDU
FİTCH: ABD'DEKİ TEŞVİK BÜYÜMEYİ DAHA YÜKSEK AÇIK VE BORÇLANMA PAHASINA ARTIRACAK
FİTCH YETKİLİSİ: KISA VADEDE FAİZ ARTIŞI OLASILIĞINA ENFLASYON ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURAN FAKTÖRLER YÖN VERECEK
Facebookta Paylaş