Uluslararası Piyasalar - Günlük Rapor (İş Yatırım)

Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvillerinde oynaklık, Fed üyelerinin "Tapering" konusunda farklı görüşlerine rağmen, hafta başına göre oldukça geriledi. Fed sonrası piyasa fiyatlamaları üzerinde daha çok etkili olan beş yıl vadeye kadar tahviller 3-4 baz puanlık bant içinde işlem görürken, on yıl vadeli tahvil hafta genelinde 1,50% bölgesinde kaldı. Bu hafta yapılan ihraçlardan sonuncusu olan yedi yıl vadeli tahvil ihracına talep oldukça kuvvetli olurken, 1,26% seviyesinden $62 milyarlık borçlanma gerçekleştirildi.
Türk hazine eurotahvilleri, son birkaç seansta olduğu gibi yavaş tempoda primlenmeye devam etti. Tahviller 1-2 baz puan daralırken, 1-3 yıl arası vadelerde son birkaç seansta artan satış ilgisi, alıcılar tarafından kolay karşılandı. Ülke risk primi ise, 380 bölgesinde yatay seyrine devam etti.
Şirket kıymetlerine de ilgi devam etti, 2024-26 bandına talep artarken, Pegasus ve Zoren 2026 kıymetlerinde alım talebi son iki seansta oldukça kuvvetli olarak fiyatları yukarı çekti. 5,875% seviyesinden ihraç olan Eximbank 2026 kıymeti, gün genelinde ihraç seviyesinin üzerinde kalırken, oldukça yatay işlem gördü.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Haftanın dördüncü gününde dünya hisse senedi piyasalarında alıcılı bir seans geride bırakıldı. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz politikasında bir değişikliğe gitmemesi Avrupa piyasalarında olumlu karşılandı. DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri günü sırasıyla %0,86, %0,51 ve %1,14 oranlarında primlerle sonlandırdı. Avrupa’da oluşan pozitif hava ile seansa kuvvetli başlayan ABD endeksleri, Başkan Biden’ın açıkladığı $579 milyarlık altyapı paketi ile kalıcılık sağladı. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %0,95, %0,58 ve %0,69 oranlarında artıda sonlandırdı. Hindistan’da ortaya çıkan Covid-19 varyantı deltanın uğramış olduğu "delta plus" adı verilen yeni mutasyon dünya genelinde uzmanları endişelendiriyor.
S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden dokuzu günü kazanımlarla tamamlarken, gayrimenkul hisseleri %0,45 oranında değer kaybederek endeksi baskıladı. %1,19 oranında primleriyle öne çıkan sektör finansallar olurken, iletişim hizmetleri ve enerji hisseleri günü %0,8 civarında artıda sonlandırarak yükselişte önemli rol oynadı. Visa, Avrupa bankacılık platformu Tink’i yaklaşık $2,2 milyara satın almak için anlaşmaya vardı. Finansal veri paylaşım şirketini satın alma hamlesi, Visa’nın bir hükümet davasını takiben planladığı $5,3 milyar değerindeki Plaid satın alımını sonlandırmasının ardından geldi. Şirket hisseleri günü %0,66 artıda tamamladı. The Wall Street Journal’a göre, sektörde daha aktif olabilmek için Comcast CEO’su Roku’yu satın almak gibi planlar üzerinde duruyor. Şirket, CNBC’ye haberin tamamen spekülasyon olduğunu söyledi. Şirket hisseleri %1,05 oranında primlendi. Microsoft, Perşembe günü online bir etkinlik sırasında Windows 11’in detaylarını paylaştı. Duyuru, 1,3 milyardan fazla cihazın kullandığı, dünyanın en yaygın kullanılan PC işletim sistemi olan Windows 10’un piyasaya sürülmesinden neredeyse altı yıl sonra geldi. Etkinlik ardından Microsoft %0,53 oranında değer kazandı ve piyasa değeri tarihinde ilk defe $2 trilyonunun üzerinde bir kapanışı gerçekleştirdi. Biden’ın altyapı haberi ile birlikte Dow Jones endeksinde yer alan Boeing ve Caterpillar hisseleri ise sırasıyla günü %2,87 ve %2,6 oranlarında artıda tamamladı.
DAX endeksinde yer alan sektörlerin tamamı günü kazanımlarla tamamladı. Teknoloji hisseleri %1,9 oranında primlenerek endeksi yukarı taşırken, altyapı ve sağlık sektörleri günü %1,2 civarında artıda tamamlayarak öne çıktı. HeidelbergCement yatırımcılara %2,66 oranında getiri sunarak endekste en iyi performansı gösteren şirket oldu. Siemens Perşembe günü yaptığı açıklamada, Varian Medical Systems Inc.’in devralınmasının da dahil olduğu etkilerle birlikte mali yıl için öngörüsünün arkasında durdu. Mevcut çeyrekte işlerin olumlu bir şekilde gelişmeye devam ettiğinin ise altını çizdi. Hisse geri alım programı ise planlar arasında. Ancak, şirket hisseleri günü %1,18 oranında ekside tamamladı. Kazanımlarıyla öne çıkan şirketler ise; Delivery Hero %2,59, SAP %1,78, Deutsche Bank %1,55 ve Bayar %1,48 oldu. FTSE 100 endeksinde iletişim hizmetleri hisseleri %1,86 oranında değer kaybederek endeksi baskılarken, takdirsel tüketim ve hammadde sektörleri ise %1,3’ün üzerindeki primleriyle endeksi yukarı taşıdı.
Ekonomik veri takvimi yoğun bir gün geride bırakıldı. ABD’de aylık bazda yayınlanan öncü toptancı envanterleri verisi %0,8 seviyesinde yer alan beklentilerin üzerinde %1,1 olarak açıklanırken, dayanaklı mal siparişleri ise tahminlerin hafif altında %2,3 seviyesinde yer aldı. Haftalık bazda duyurulan işsizlik başvuruları ise öngörülerin hafif üzerinde 411 bin seviyesinde gerçekleşti. İngiltere Merkez Bankası para politikasını değiştirmedi, ancak ekonominin toparladığı İngiltere’de artan enflasyona vurguda bulundu. Almanya’nın duyurduğu IFO beklentiler endeksi ise beklentilerin hafif üzerinde 104 olarak paylaşıldı.
ABD’nin yarın açıklayacağı Mayıs ayı kişisel geliri ve harcamaları yatırımcılar tarafından takip edilecek. Michigan Üniversitesinin yayınladığı Haziran ayı tüketici güven endeksinde bir revizyon gidilip gidilmeyeceği ise öne çıkan bir diğer veri. Avurapa’da ise yıllık bazda Mayıs ayı Para arzındaki değişim önem kazanacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Fed sonrası faiz artış beklentileri ve yakın vade ABD tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş ile primlenen USD, tahvillerde artan oynaklığın tekrar yavaşlaması ve kapatılan kısa pozisyonların dengelenmesi gibi etkenlerle daha dar bantlarda işlem görmeye başladı. Hafta başında 92,40 bölgesine ulaşan USD endeksi dün 91,500’e kadar gerilerken, bugün 91,650-900 bandında hareket etti. Azalan oynaklık ve kısa vadeli ABD tahvil getirilerinde yükselişin yavaşlaması EUR/USD’nin 1,1850’den alım görmesini ve son iki seansta 1.19 üzerinde tutunmasını sağladı.
Spot altın Fed sonrası yükselen reel getirilerin etkisiyle yaklaşık $100 değer kaybederken, bu hafta genelinde oldukça dar bantta işlem gördü. ABD tahvil getirilerinde oynaklığın azalması ve Fed üyelerinin hafta genelinde tahvil alım hızı ve faiz artışlarına dair karşıt görüşleri altın pozisyonlanmasında etkili olarak kararsız seyir izlenmesini sağladı. Hafta başından bu yana $20-25’lik bantta işlem gören altın, yükselişlerde satış görürken, düşüşlerde fiziksel alımlarla destekleniyor.
Petrol fiyatları, toparlanma beklentileri ve artan talep ile güçlü kalmaya devam ediyor. Yükselen fiyatlar OPEC+ üyelerini arz kesintilerinde gevşeme konusunda baskı altında tutarken, Rusya ve S.Arabistan’ın gelecek hafta yapılacak toplantıda Ağustos ayı için üretimde artışa gitme ihtimali, yükseliş hızını azaltsa da, fiyatların daha yüksek seviyelere ulaşmasının önüne geçemiyor. Son 11 seansta dokuz kez pozitif kapanış yapan Brent kontratı, $75,50 ile 2018’den bu yana en yüksek seviyelerde bulunuyor.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş