UMSMİB Başkanı Kamiloğlu:Alternatif pazarlar olarak, Uzak Doğu ve Rusya Federasyonu da bizler için yine önemli pazarlardan olacak

UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu'nun açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
Ocak-kasım döneminde yüzde 27,6 artışla 271 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) geriye dönük 12 aylık dönem ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 292 milyon dolar oldu. Bu yıl ihracatımızda önemli artışlar gördüğümüz bir yıl oldu. Geçen yıl yüzde 15 artışla 49 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz en büyük pazarımız Almanya, bu yıl da en büyük pazarımız olma özelliğini korudu. Ocak- kasım döneminde Almanya’ya yüzde 16 artışla 53,4 milyon dolar ihracat yaptık. Almanya’nın ihracatımızdan aldığı pay yüzde 20 düzeyinde. Bu ülkeyi yüzde 17 pay ile Rusya takip ederken, üçüncü büyük pazarımız Irak da ihracattan yüzde 9 pay alıyor. Söz konusu dönemde, Irak’a yüzde 40 artışla 23,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ana pazarımız Avrupa Birliği Ülkeleri ve ihracatımızdan en büyük payı Avrupa Birliği Ülkeleri alıyor. İhracatımız için büyük önem arz eden Avrupa Birliği ülkelerini bu yıl Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri takip ediyor.

UMSMİB olarak bu yıl ihracat verileri mal grupları bazında değerlendirildiğinde; ön plana çıkan ürünlerimiz arasında ilk sırada Sebze Meyve Bitki Parçaları Konserveleri mal grubu yer alırken, Dondurulmuş Patates Konserveleri ikinci sırada, Gazlı Sular-Maden Suları-Gazozlar üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca geçen yıl aynı döneme göre kilogram başına ihracatta artışlar göze çarpıyor.

UMSMİB olarak 2022 yılında 260 milyon USD olan hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Her platformda dile getirdiğimiz gibi, pandeminin başladığı 2020 yılı ve yine pandemi gölgesinde geçen 2021 yılında ihracatta yaşanan artışlar bizi yanıltmamalı. Önemli olan bu başarının sürdürülebilir olması ve normal şartlarda da devamlılığının sağlanması... Bu olumlu havayı sürekli kılmak için doğru analizi yapmamız ve bu verileri ve dönemi iyi okumamız gerekiyor. 2023 yılı için de her sene olduğu gibi bir öncekinden daha fazla ihracat yapmayı, ülkemize daha fazla döviz kazandırmayı amaçlıyoruz.

Yeni dönemde gıda sektörüne olan talebin artacağından hareketle, işlenmiş gıda ihracatının 2023 yılında da artış göstereceğini tahmin ediyoruz. Alternatif pazarlar olarak, Uzak Doğu ve Rusya Federasyonu da bizler için yine önemli pazarlardan olacak.



Diğer Haberler
TCMB, 02.01.2023 vadeli 1000.00 milyon TL tutarlı repo ihalesi açtı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Nükleer anlaşma hala masada ve anlaşmaya varmak için hala zemin var - El Cezire
Facebookta Paylaş