USDTRY Analizi (İkon Menkul)

USDTRY
USDTRY - TL Niçin Savunmasız Kalıyor ?
Türk Lirası, tarihin en kötü günlerinden birini geçirdi. Gün başladıktan sonra belirli periyotlar ile değer kaybeden Türk Lirası, akşam 23:30 itibariyle bu durumu şiddetli şekilde yaşadı. USDTRY paritesi 5.0830 seviyesinde başladığı günde en yüksek 5.4235 seviyesine kadar yükselmiş oldu. Bir gün içerisinde yaşanan bu sert hareket akıllara Türk Lirası'nın saldırı altında olup olmadığı ve niçin bu kadar savunmasız kaldığı sorularını getiriyor. Bu sorunun net bir cevabı yok. Ancak hali hazırda Türkiye ekonomisinin yüksek cari açık ve enflasyon ile boğuştuğu, artma eğiliminde olan işsizlik oranının endişelendirdiği ve büyüme performansının düşebileceğinin belirginleşmesi bu tip sert-agresif rüzgarlarda adeta savunmasız bırakıyor. Ek olarak, TCMB ve ekonomi yönetiminden de en azından sözlü müdahale gelmemesi bu sürecin gün boyu sürmesini sağladı diyebiliriz.

ABD ile yaşanan kriz, ekonomik göstergeleri sebebiyle kırılganlığı yüksek olan Türk Lirası için büyük bir dezavantaj oluşturmuş durumda. Ülke risk primini yükselişte ve artan kur sebebiyle de kısa vadeli enflasyon beklentileri artmaya devam ediyor. Türkiye gösterge faizi (2 yıllık tahvil faizi) bugün içerisinde %22.64 seviyesine ulaştı. 10 yıllık tahvil faizi ise tarihinde ilk defa %20'nin üzerine çıktı. Bu rakamlar riskin ne ölçüde olduğunu gözler önüne sürüyor. Bununla birlikte ilerleyen dönemde, yukarıda belirttiğimiz, bozulan ve endişe veren ekonomik göstergelerin düzeltilmesi adına gerekli adımlar atılmazsa baskının daha da hissedilmesi mümkün.

Teknik olarak baktığımızda; USDTRY paritesinin 5.4230 seviyesine kadar yükselmesinin ardından yeni günde %61.8 oranından daha fazla olacak şekilde düzeltme gerçekleşti ve parite 5.1960 seviyesine kadar geriledi. Bundan sonraki süreçte, aşağı yönlü hareketlerde 5.1960 seviyesi ara destek, 5.0975 seviyesini ise ana destek olarak takip edeceğiz. Parite bugün itibariyle kısa vadeli yatay görüntüye girmiş ve üçgen yapısı içerisindde sıkışma niyetinde olabilir. Bu çıkarım için daha erken olsa da bugün yaşanan hareketlerin nispeten sakin kalması bu izlenimi veriyor. 5.3600 direnci üzerinde saatlik mum kapanışı olmadığı sürece, üçgen içerisinde sıkışma sürdürülebilri. Ancak 5.36'nın üzerinde alım iştahı yeniden şiddetlenebilir.

5.1960 desteği kırılırsa da TL lehine hareketlerin kısmen güçlenme ihtimali doğabilir. Şimdilik grafikte görülen üçgen alan, nötr bölge olarak görülebilir.

50 ve 34 saatlik üssel hareketli ortalamalar, kısa vadede trend takibi için kullanılabilir.

Destekler: 5.2620 - 5.1960 - 5.1435 - 5.0970

Dirençler: 5.3030 - 5.3600 - 5.4230 - 5.4790




 İkon Menkul
 www.İkonmenkul.com.tr

***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzallanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş