(Yenileme) İSO Türkiye İmalat PMI aralıkta 52,1 oldu

Markit-İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) sonuçlarına ilişkin açıklama aşağıda bulunuyor:

 " Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, aralıkta kritik es¸ik degˆer 50,0’nin u¨zerinde kaldı ve hafif bir artıs¸la 52,1 seviyesinde gerc¸ekles¸ti. Bo¨ylece sekto¨ru¨n durumu son yedi ay boyunca iyiles¸me go¨sterdi. Faaliyet kos¸ullarındaki iyiles¸mede etkili unsurlardan biri istihdam artıs¸ının devam etmesi oldu. I·stihdam, kapasite genişletmeye yönelik çabalardan kaynaklı olarak ağustostan bu yana en yüksek hızda arttı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI aralık verilerine göre, maliyet baskıları aralıkta yu¨ksek du¨zeyde seyrederken 10 sekto¨ru¨n altısında girdi fiyatları altı yıllık veri gec¸mis¸inin en sert artıs¸ını kaydetti. Satıs¸ fiyatları da yılı keskin artıs¸larla kapattı. En hızlı yu¨kselis¸ metalik olmayan mineral u¨ru¨nler sekto¨ru¨nde yas¸andı. Mayıs 2020’den beri ilk kez sekto¨rlerin tu¨mu¨nde yeni siparis¸ler azalma kaydetti. Yeni ihracat siparis¸leri ise 10 sekto¨ru¨n yedisinde bu¨yu¨me kaydetti. İstihdam da genel olarak artmaya devam etti. C¸alıs¸an sayılarını artıran sekto¨r sayısı aralıkta yediye c¸ıkarken, en yu¨ksek oranda yeni istihdam yaratan sekto¨rler kimyasal, plastik ve kauc¸uk ile ana metal sanayi oldu.

 
Basın Bülteni - Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Aralık 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, kasımda 52,0 olarak o¨lc¸u¨len mans¸et PMI, aralıkta kritik es¸ik degˆer 50,0’nin u¨zerinde kaldı ve hafif bir artıs¸la 52,1 seviyesinde gerc¸ekles¸ti. Bo¨ylece sekto¨ru¨n durumu son 7 ay boyunca iyiles¸me go¨sterdi.
Aralıkta faaliyet kos¸ullarındaki iyiles¸mede etkili unsurlardan biri istihdam artıs¸ının devam etmesi oldu. I·stihdam ağustos ayından beri en yu¨ksek hızda artarken katılımcılar bu durumun genel olarak kapasite genis¸letmeye yo¨nelik c¸abalardan kaynaklandıgˆını belirtti.
O¨te yandan gu¨c¸lu¨ enflasyonist baskıların faaliyetler u¨zerindeki olumsuz etkilerine bagˆlı olarak anketin digˆer endekslerinde daha olumsuz bir tablo ortaya c¸ıktı. Girdi maliyetleri, 2005 yılının ortalarında bas¸layan anket tarihinin en yu¨ksek artıs¸ını kaydetti ve enflasyon oranı Eylu¨l 2018’de gerc¸ekles¸en bir o¨nceki rekor du¨zeyin de u¨zerine c¸ıktı. Firmalar, maliyet yu¨klerini artıran bas¸lıca fakto¨ru¨n Tu¨rk lirasındaki degˆer kaybı oldugˆunu belirtti. Buna kars¸ılık, imalatc¸ılar satıs¸ fiyatlarını da rekor hızda artırdı. Fiyat artıs¸larının birc¸ok mu¨s¸teriyi caydırması sonucu toplam yeni siparis¸ler u¨st u¨ste u¨c¸u¨ncu¨ ay yavas¸lama kaydetti. Bu durum, uluslararası talepteki iyiles¸meye bagˆlı olarak artmaya devam eden yeni ihracat siparis¸lerine ragˆmen gerc¸ekles¸ti.
Kasım ayındaki ılımlı artıs¸ın ardından u¨retim aralıkta du¨s¸u¨s¸ go¨sterdi. Fiyat baskıları, u¨retimde de yavas¸lamaya yol ac¸an fakto¨rler arasında yer aldı. Firmalar maliyetleri kontrol altına almak ve talepteki ivme kaybına uyum sagˆlamak amacıyla satın alma faaliyetlerini yavas¸latırken aynı zamanda hem girdi hem de nihai u¨ru¨n stoklarını azalttı. Girdi temininde yas¸anan zorluklar yaygın bir s¸ekilde devam ederken tedarikc¸ilerin teslimat su¨releri anket gec¸mis¸inin ikinci en yu¨ksek oranında arttı. Anket katılımcılarına go¨re, -bazı o¨rneklerde fiyat dalgalanmalarının da etkisiyle- ham madde temininde yas¸anan zorlukların yanı sıra nakliye sıkıntıları ve yurt dıs¸ından mal temininde kars¸ılas¸ılan sorunlar da gecikmelerde rol oynadı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:
“Aralık ayında maliyet yo¨nlu¨ baskılar Tu¨rk imalat sekto¨ru¨nu¨n faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Girdi maliyetlerinde ve satıs¸ fiyatlarında kaydedilen rekor artıs¸lar mu¨s¸terileri yeni siparis¸ vermekten vazgec¸irdi. Bu durum imalatc¸ıların satın alma faaliyetlerini azaltmasına ve tedarik zincirlerinde aksaklıkların yogˆunlas¸masına neden oldu. Covid-19 salgınının Omikron varyantının yu¨kselis¸inden kaynaklanabilecek olası sorunlarla birlikte tu¨m bu gelis¸meler sekto¨ru¨n 2022 yılına zorlu bir ortamda girmesine yol ac¸ıyor.”

Sektörlerin tamamında yeni siparişler yavaşladı
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI aralık verileri, Tu¨rk lirasındaki degˆer kaybının enflasyonist baskıları artırması nedeniyle firmaların 2021 yılının sonunda ciddi maliyet artıs¸ları ile kars¸ı kars¸ıya kaldıgˆına is¸aret etti. Fiyatlardaki yu¨kselis¸ mu¨s¸terilerin yeni siparis¸ vermekten vazgec¸mesine yol ac¸tı ve anket kapsamında takip edilen 10 sekto¨ru¨n tamamında yeni siparis¸ler yavas¸ladı. Son anketin o¨ne c¸ıkan olumlu gelis¸mesi, sekto¨rlerin c¸ogˆunlugˆunda istihdam artıs¸ının devam etmesi oldu.
Maliyet baskıları aralıkta yu¨ksek du¨zeyde seyrederken 10 sekto¨ru¨n altısında girdi fiyatları altı yıllık veri gec¸mis¸inin en sert artıs¸ını kaydetti. O¨zellikle metalik olmayan mineral u¨ru¨nler, tekstil u¨ru¨nleri, kara ve deniz tas¸ıtları kategorilerinde maliyet yu¨kleri gu¨c¸lu¨ artıs¸lar go¨sterdi. Bunun sonucunda satıs¸ fiyatları da yılı keskin artıs¸larla kapattı. En hızlı yu¨kselis¸ metalik olmayan mineral u¨ru¨nler sekto¨ru¨nde yas¸andı. Ana metal sanayi ile agˆac¸ ve kagˆıt u¨ru¨nleri sekto¨rlerinde de rekor artıs¸lar kaydedildi. Fiyatlardaki keskin artıs¸lar, firmaların yeni siparis¸ almalarını da zorlas¸tırdı. Mayıs 2020’den beri ilk kez sekto¨rlerin tu¨mu¨nde yeni siparis¸ler azalma kaydetti. En hızlı du¨s¸u¨s¸, makine ve metal u¨ru¨nleri sekto¨ru¨nde gerc¸ekles¸ti. Yeni ihracat siparis¸leri ise yılın son ayında daha olumlu bir tablo c¸izdi ve takip edilen 10 sekto¨ru¨n yedisinde bu¨yu¨me kaydetti.
Aralıkta ana metaller, kimyasal-plastik- kauc¸uk ve metalik olmayan mineral u¨ru¨nler olmak u¨zere sadece u¨c¸ sekto¨ru¨n u¨retiminde artıs¸ go¨zlendi. En belirgin yavas¸lama, altı aylık bu¨yu¨me do¨neminin sona erdigˆi giyim ve deri u¨ru¨nleri sekto¨ru¨nde gerc¸ekles¸ti.
Tedarik zincirlerinde yas¸anan ciddi aksamalar, faaliyetleri olumsuz etkilemeye devam etti. Tedarikc¸ilerin teslimat su¨releri tu¨m sekto¨rlerde keskin artıs¸ go¨sterdi ve kasım ayına go¨re daha uzun su¨reli gecikmeler yas¸andı. Teslimat su¨relerindeki en belirgin artıs¸lar makine ve metal u¨ru¨nleri ile elektrikli ve elektronik u¨ru¨nler sekto¨rlerinde gerc¸ekles¸ti.
Firmaların yıl sonunda kars¸ılas¸tıgˆı zorluklara ragˆmen istihdam genel olarak artmaya devam etti. C¸alıs¸an sayılarını artıran sekto¨r sayısı kasımda altı iken aralıkta yediye c¸ıktı. En yu¨ksek oranda yeni istihdam yaratan sekto¨rler kimyasal, plastik ve kauc¸uk ile ana metal sanayi oldu.
"



Diğer Haberler
TÜKETİCİ FİYATLARI ARALIK'TA YILLIK % +36.08 (ÖNCEKİ AY: +21.31 %)- TÜİK
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 38234,8 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 154897,4 milyon TL
TÜRKİYE İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ ARALIK AYINDA:52.1 (ÖNCEKİ AY: 52.0 )
TÜKETİCİ FİYATLARI ARALIK'TA AYLIK +13.58% (ÖNCEKİ AY: +3.51 %)- TÜİK
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ ARALIK AYINDA: 50.65 (KASIM: 47.3)
BIST 100 ENDEKSİ HAFTAYA %0.73 YÜKSELİŞLE 1871,25 PUANDAN BAŞLADI
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ BEKLENTİ ENDEKSİ ARALIK AYINDA: 64.2 (KASIM: 55.1)
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ EĞİLİMİ ENDEKSİ ARALIK AYINDA: 38.2 (KASIM: 39.3)
Facebookta Paylaş