(Yenileme) Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu Nisan ayında 206,9 milyar dolara ulaştı


 Merkez Bankasi'nın bugün yayınladığı konuya iliskin haber bülteni aşağıda bulunuyor:

Nisan sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2018 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 3,3 milyar ABD doları azalarak 206,9 milyar ABD doları, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 3,6 milyar ABD doları azalarak 11,8 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlenmektedir.
Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 3,4 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1,9 milyar ABD doları artışla 30,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,3 milyar ABD doları azalmış, tahvil stoku ise 203 milyon ABD doları artarak 4,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 938 milyon ABD doları azaldığı, tahvil stokunun ise 966 milyon ABD doları artarak 7,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2018 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,3 milyar ABD doları azalışla 7,1 milyar ABD doları; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 332 milyon ABD doları azalışla 3,0 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Nisan sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 5,7 milyar ABD doları azalarak 140,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 3,9 milyar ABD doları azalarak 11,0 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.
Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 206,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun % 60,8'inin ABD doları, % 33,9’unun Euro, % 3,9’unun Türk lirası ve % 1,4’ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 11,8 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise %46,1’inin ABD doları, %34,5’inin Euro, %19,1’inin Türk lirası ve % 0,3’ünün diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.
Sektör dağılımı incelendiğinde, Nisan sonu itibarıyla, 206,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun % 48,4’ünü finansal kuruluşların, % 51,6’sını ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 11,8 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun % 70,3’ünü finansal kuruluşların, % 29,7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur.
Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, Nisan sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 59,3 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir.



Diğer Haberler
İSVEÇ'TE İMALAT GÜVEN ENDEKSİ HAZİRAN'DA 100.2 -NİER
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 4139,8 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 25043,3 milyon TL
ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI UZUN VADELİ KREDİ BORCU NİSAN AYINDA 206.9 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 210,2 MİLYAR DOLAR)
ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KISA VADELİ KREDİ BORCU NİSAN AYINDA 11.8 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 12,1 MİLYAR DOLAR)
İSVEÇ'TE TOPLAM GÜVEN ENDEKSİ HAZİRAN'DA 98.1 -NİER
BOJ YETKİLİSİ : ENFLASYON MUHTEMELEN KADEMELİ OLARAK %2'YE DOĞRU HIZLANACAK FAKAT ÇEŞİTLİ BELİRSİZLİKLER BU TAHMİN ÜZERİNDE MEVCUT KALMAYA DEVAM EDİYOR
BOJ YETKİLİSİ: JAPONYA'NIN FİNANSAL SİSTEMİ İSTİKRARINI KORUYOR
BOJ YETKİLİSİ : BOJ, MALİ KURUMLARIN KARLARI ÜZERİNDEKİ ETKİYİ VE JAPONYA'NIN VARLIK PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ DİKKATLE İNCELEYECEK
BOJ YETKİLİSİ : JAPONYA EKONOMİSİ MUHTEMELEN BİR TREND OLARAK ILIMLI OLARAK GENİŞLEMEYE DEVAM EDECEK
Facebookta Paylaş