(Yenileme) Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu Temmuz ayında 221,6 milyar dolara geriledi

Merkez Bankasi'nın bugün yayınladığı konuya iliskin haber bülteni aşağıda
bulunuyor:

 " Temmuz sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2017 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 80 milyon ABD doları azalarak 221,6 milyar ABD doları, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 320 milyon ABD doları artarak 18,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlenmektedir.
Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1,8 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 40 milyon ABD doları azalışla 30,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 136 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise 841 milyon ABD doları azalışla 3,7 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 3 milyar ABD doları arttığı, tahvil stokunun ise 532 milyon ABD doları artışla 7,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2017 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 91 milyon ABD doları azalışla 12,6 milyar ABD doları; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 823 milyon ABD doları artışla 4,0 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Temmuz sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 1,3 milyar ABD doları artarak 154,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 612 milyon ABD doları azalarak 17,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.
Döviz kompozisyoonuna bakıldığında, 221,6 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun %59,7'sinin ABD doları, %34,6’sının Euro, %4,1’inin Türk lirası ve %1,6’sının ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 18,9 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise %45,9’unun ABD doları, %33’ünün Euro ve %21,0’ının Türk lirası ve %0,1’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.
Sektör dağılımı incelendiğinde, Temmuz sonu itibarıyla, 221,6 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun %49,8’ini finansal kuruluşların, %50,2’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 18,9 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun %76,7’sini finansal kuruluşların, %23,3’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur.
Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, Temmuz sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 70,5 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir"



Diğer Haberler
BOJ/KURODA: TİCARİ KORUMACILIK, GLOBAL TEDARİK ZİNCİRİ VE GLOBAL EKONOMİYE ETKİ EDEBİLİR
BOJ/KURODA: KORUMACILIK HENÜZ GLOBAL TİCARETİ ETKİLEMEDİ
BOJ/KURODA: BOJ-HÜKÜMET ORTAK AÇIKLAMASINDA BİR DEĞİŞİKLİĞE GEREK GÖRMÜYORUZ
BOJ/KURODA: %2 ENFLASYON HEDEFİ YAKALANIRSA MEVCUT ALIŞILMADIK POLİTİKAYA DEVAM ETMEYECEĞİZ
BOJ/KURODA: ENFLASYONUN HIZLANMASI BEKLENENDEN DAHA UZUN ZAMAN ALACAK
BOJ/KURODA: MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMAN'DA %2 ENFLASYONA ULAŞMAYI HEDEFLEYEN BOJ'UN GEVŞEK PARA POLİTİKASI DURUŞUNDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK
BOJ/KURODA: JAPONYA'DAKİ SON DOĞAL FELAKETİN EKONOMİK ETKİSİ MUHTEMELEN GEÇİCİ OLACAK
BOJ/KURODA: MEVCUT GÜÇLÜ PARASAL GEVŞEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
BOJ/KURODA: JAPONYA'NİN FİNANSAL SİSTEMİ GENEL OLARAK İSTİKRARINI KORUYOR
BOJ/KURODA: ETF ALIMLARININ MİKTARI RİK PRİMLERİNİN GÖRÜNÜMÜNE GÖRE DÜŞEBİLİR YA DA YÜKSELEBİLİR
BOJ/KURODA: IMF'NİN GÖRÜNÜME DAİR RİSKLERİN ARTTIĞI GÖRÜŞÜNÜ PAYLAŞIYORUZ ANCAK HENÜZ ANA SENARYOYU DEĞİŞTİRMEYE YETERLİ EDĞİL
Facebookta Paylaş