(Yenileme) Türkiye İmalat Sanayi PMI geriledi

Markit-İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) sonuçlarına ilişkin açıklama aşağıda bulunuyor:

 " Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, haziranda 48,1’e gerileyerek Tu¨rk imalat sekto¨ru¨nu¨n performansında yavas¸lamaya is¸aret etti. So¨z konusu yavas¸lama 2020 yılının bas¸ındaki ilk Covid-19 dalgasından bu yana en belirgin du¨zeyde gerc¸ekles¸ti. Bo¨ylece faaliyet kos¸ulları u¨st u¨ste do¨rt ay ivme kaybı sergiledi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, anket verileri mayısta go¨zlenen iyiles¸me belirtilerinin haziranda birc¸ok sekto¨rde geri c¸ekildigˆine is¸aret etti. Takip edilen 10 sekto¨ru¨n dokuzunda yeni siparis¸ler gerilerken u¨retim de sekto¨rlerin bu¨yu¨k bir bo¨lu¨mu¨nde yavas¸ladı. Enflasyonist baskılar ise yu¨ksek seyrini korudu. Firmaların kars¸ılas¸tıgˆı birc¸ok zorlugˆa ragˆmen takip edilen sekto¨rlerin c¸ogˆunlugˆunda istihdam artıs¸ı devam etti.


Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Haziran 2022 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 49,2 olarak o¨lc¸u¨len manşet PMI haziranda 48,1’e gerileyerek Tu¨rk imalat sekto¨ru¨nu¨n performansında yavas¸lamaya is¸aret etti. So¨z konusu yavas¸lama 2020 yılının bas¸ındaki ilk Covid-19 dalgasından bu yana en belirgin du¨zeyde gerc¸ekles¸ti. Bo¨ylece faaliyet kos¸ulları u¨st u¨ste do¨rt ay ivme kaybı sergiledi.
Fiyat artıs¸ları ve zorlu ekonomik kos¸ullar ikinci c¸eyrek sonunda talep ortamının zayıflamasında etkili oldu. Hem u¨retim hem de yeni siparis¸lerde yavas¸lamalar mayıs ayına go¨re daha belirgin gerc¸ekles¸ti. I·stihdam son anket verilerinde de olumlu gelis¸me kaydedilen alanlardan biri olmayı su¨rdu¨rdu¨ ve firmalar personel sayılarını artırmaya devam etti. Ancak istihdamdaki artıs¸, 25 aydır devam eden yu¨kselis¸ do¨neminin ikinci en du¨s¸u¨k hızında kaydedildi. Firmalar, yeni siparis¸ alımlarındaki yavas¸lamaya paralel olarak satın alma faaliyetlerini azaltma egˆilimini su¨rdu¨rdu¨. Haziranda enflasyonist baskılar gu¨c¸lu¨ seyretti. Hem girdi maliyetleri hem de nihai u¨ru¨n fiyatlarında artıs¸ hızları seri ortalamalarının u¨zerinde kaldı. Anket katılımcılarına go¨re, girdi fiyatlarındaki yu¨kselis¸te ham madde ve enerji maliyetlerindeki artıs¸ın yanı sıra do¨viz kurlarındaki olumsuz seyir etkili oldu. Bo¨ylece firmalar satıs¸ fiyatlarını keskin bir s¸ekilde artırdı. O¨te yandan, bu artıs¸ gec¸en yılın eylu¨l ayından beri en ılımlı du¨zeyde gerc¸ekles¸ti. Ham madde yetersizlikleri, tedarikc¸ilerin teslimat su¨relerinin uzamaya devam etmesinde rol oynadı. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar mayıs ayına go¨re artmasına ragˆmen, en ko¨tu¨ gecikmelerin yas¸andıgˆı gec¸mis¸ do¨nemlerle kıyaslandıgˆında c¸ok daha hafif seyretti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:
“Tu¨rk imalatc¸ıları son do¨nemde zorlu bir piyasa ortamıyla kars¸ı kars¸ıya. Fiyat artıs¸ları ve talep zayıflıgˆının etkisiyle yeni siparis¸lerde yavas¸lama ve u¨retimde geri c¸ekilme go¨zleniyor. I·stihdamdaki artıs¸lar yine anketin bas¸lıca olumlu gelis¸mesi olsa da so¨z konusu artıs¸ oran olarak son iki yılın en ılımlı seviyelerinde kaydedildi. O¨nu¨mu¨zdeki aylarda firmalar ac¸ısından zorlu kos¸ulların devam etmesi muhtemel go¨ru¨nüyor.”

Takip edilen 10 sektörün çoğunda üretim yavaşladı
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI haziran ayı raporuna göre, anket verileri mayısta go¨zlenen iyiles¸me belirtilerinin haziranda birc¸ok sekto¨rde geri c¸ekildigˆine is¸aret etti. Takip edilen 10 sekto¨ru¨n dokuzunda yeni siparis¸ler gerilerken u¨retim de sekto¨rlerin bu¨yu¨k bir bo¨lu¨mu¨nde yavas¸ladı. Enflasyonist baskılar ise yu¨ksek seyrini korudu. Firmaların kars¸ılas¸tıgˆı birc¸ok zorlugˆa ragˆmen takip edilen sekto¨rlerin c¸ogˆunlugˆunda istihdam artıs¸ı devam etti. Haziranda yalnızca giyim ve deri u¨ru¨nlerinin yeni siparis¸leri bu¨yu¨me bo¨lgesinde kalırken altı sekto¨rde siparis¸ler bu¨yu¨meden du¨s¸u¨s¸e gec¸ti. En keskin yavas¸lamalar sırasıyla metalik olmayan mineral u¨ru¨nler ve ana metal sanayi sekto¨rlerinde kaydedildi.
Yeni siparis¸lerdeki go¨ru¨nu¨me paralel olarak u¨retimde de en belirgin yavas¸lama metalik olmayan mineral u¨ru¨nler sekto¨ru¨nde gerc¸ekles¸ti. Giyim ve deri u¨ru¨nleri, kara ve deniz tas¸ıtları, makine ve metal u¨ru¨nler olmak u¨zere sadece u¨c¸ sekto¨ru¨n u¨retimi artıs¸ kaydetti. Mayıs ayında u¨retimini artıran sekto¨r sayısı yedi olarak gerc¸ekles¸mis¸ti.
Talep kos¸ullarının zorlu seyrettigˆine ilis¸kin belirtilere ragˆmen sekto¨rlerin c¸ogˆu yıl ortası itibarıyla istihdam hacmini genis¸letmeye devam etti. I·stihdamdaki en gu¨c¸lu¨ artıs¸ kara ve deniz tas¸ıtları sekto¨ru¨nde izlenirken bu sekto¨ru¨ makine ve metal u¨ru¨nler takip etti. Yeni siparis¸lerde ve u¨retimde go¨ru¨len egˆilimleri yansıtacak s¸ekilde, yeni is¸e alımlar konusunda da en temkinli sekto¨r metalik olmayan mineral u¨ru¨nler oldu.
O¨nceki aylarda go¨ru¨len tablodan farklı olarak haziranda girdi maliyetleri enflasyonu yeniden hızlanma is¸aretleri verdi. Girdi fiyatlarında en yu¨ksek artıs¸ gıda u¨ru¨nlerinde gerc¸ekles¸irken mayıs ayına kıyasla enflasyondaki en belirgin ivmelenme ise tekstil sekto¨ru¨nde kaydedildi. Firmaların maliyet artıs¸larını mu¨s¸terilerine yansıtması sonucunda nihai u¨ru¨n fiyatlarındaki en hızlı artıs¸ da gıda u¨ru¨nlerinde kaydedildi. Satıs¸ fiyatlarının en du¨s¸u¨k oranda arttıgˆı sekto¨r ise ana metal sanayi oldu. Birc¸ok sekto¨rde tedarik zinciri aksamalarının hafifledigˆine ilis¸kin sinyaller devam etti.
 "



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 81686,9 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 173171,5 milyon TL
TÜRKİYE İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA:48.1 (ÖNCEKİ AY: 49.2)
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.3 DÜŞÜŞLE 3387,64 PUANDAN KAPANDI
Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatına devam ediyor, Cuma hacmi 42.1 milyon metreküp
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA: 47.8 (ÖN ENDEKS: 45.92, MAYIS: 49.06)
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ BEKLENTİ ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA: 56.3 (ÖN ENDEKS: 55.36, MAYIS: 58.54 )
BIST 100 ENDEKSİ GÜNE %0.14 YÜKSELİŞLE 2408,64 PUANDAN BAŞLADI
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ EĞİLİMİ ENDEKSİ HAZİRAN AYINDA: 39 (ÖN ENDEKS: 36.27, MAYIS: 36.91)
Facebookta Paylaş