(Yenileme) - Türkiye İmalat Sanayi PMI, Mayıs'ta 45,3 oldu

Markit-İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi
(PMI) sonuçlarına ilişkin açıklama aşağıda bulunuyor:

 " Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), mayısta 45,3 oldu. Türk lirasındaki değer kaybının imalat sektörünü etkilediği mayıs ayında, girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları artış gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI ise mayısta 47,1’e yükseldi. İstanbul imalat sektörünün istikrar kazanmaya daha da yaklaştığı mayısta, faaliyet koşullarındaki ivme kaybı son 10 ayın en düşük hızında gerçekleşti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mayıs 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI mayısta 45,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türk lirasındaki değer kaybının imalat sektörünü etkilediği mayıs ayında, girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları artış gösterdi. Bunun yansıması olarak tüketici talebindeki zayıflık belirtileri devam etti. Yeni siparişler ivme kaybederken, bazı anket katılımcıları Avrupalı müşterilerden gelen talepteki zayıflığa dikkat çekti. Bu durum, satın alma faaliyetlerinin azalmasına neden oldu. Tedarikçilerin teslimat süreleri de ılımlı artış gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi: “Türk lirasındaki değer kaybının imalatçılar üzerindeki etkileri mayıs ayında da devam etti. Yeni siparişlerin yılbaşından beri yavaşlama eğilimini sürdürmesi, ilk çeyrekteki toparlanma beklentilerini bir miktar öteledi.”

İstanbul İmalat PMI mayısta 47,1’e yükseldi
İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da mayıs ayında 47,1’e yükseldi. İstanbul imalat sektörünün istikrar kazanmaya daha da yaklaştığı mayısta, üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlamanın hız kesmesine bağlı olarak faaliyet koşullarındaki ivme kaybı son 10 ayın en düşük hızında gerçekleşti.

İmalatçıların kırılgan talep koşullarının devam ettiğini belirttiği mayıs ayında bazı iyileşme işaretleri gözlendi. Yeni ihracat siparişlerindeki yavaşlama hız kesti. Yeni siparişlerdeki olumlu eğilim üretim tarafına da yansıdı ve düşüş daha ılımlı oldu. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları artış gösterdi. Satın alma faaliyetlerindeki yavaşlama, girdi stoklarının gerilemesine yol açtı. Bazı anket katılımcılarının yeni siparişleri karşılamak için mevcut stokları kullanmayı tercih etmesine bağlı olarak nihai ürün stokları da azaldı. "



Diğer Haberler
(C) ENERJİ, GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER, ALKOLLÜ İÇKİLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİ VE ALTIN HARİÇ TÜFE; AYLIK % +1.32
(C) ENERJİ,GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER, ALKOLLÜ İÇKİLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİ VE ALTIN HARİÇ TÜFE; YILLIK % +15.87
(D) İŞLENMEMİŞ GIDA, ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ HARİÇ TÜFE; AYLIK %+1.43
(D) İŞLENMEMİŞ GIDA, ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ HARİÇ TÜFE; YILLIK % +16.53
TCMB, 10.06.2019 vadeli 21.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
Bloomberg Ht Tüketici Güven Endeksi Mayıs'ta Aylık %12,30 Düşüşle 59,28 Oldu
TÜFE'DE AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ %8,88 İLE ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN GRUBUNDA OLDU- TÜİK
MAYIS AYINDA TÜFE'DE AYLIK EN FAZLA DÜŞÜŞ GÖSTEREN GRUP %1,58 İLE EV EŞYASI OLDU- TÜİK
ÜFE'DE YILLIK EN FAZLA ARTIŞ %28,44 İLE GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ - TÜİK
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 10707,0 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 28408,5 milyon TL
Facebookta Paylaş