Yurt Dışı Piyasalar Strateji Notu (Yatırım Finansman Menkul Değerler)

Forbes 2023’ün En İyi 8 Lityum Hissesini Seçti

ABD 2050 yılına kadar net emisyon hedefine yönelik çalışmalarını hız kazandırıyor. Avrupa tarafında ise 2035 yılına kadar geleneksel motorlar ile çalışan araçların üretimini sonlandıracak yasa kabul edildi. Asya Bölgesi’nde sektördeki rekabet had safhadayken elektrikli araçların ana girdisi lityum için kurumların beklentileri artıyor. Elektrikli araçlarla gündeme gelen lityum, telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin bataryalarında da bulunmaktadır. Pillerde ve bataryalarda kullanılmasının en büyük sebebi ise uzun ömürlü olmasıdır. Lityum cam ve seramik sektöründe de kullanılan bir elementtir. EV pillerine yönelik hızla artan talep sayesinde lityum metal fiyatları Eylül 2022'ye kadar geçen 12 ayda dört katına çıktı. Akabinde ise Çin EV'lerine yönelik daha yumuşak talebin yanı sıra araç stoklarında artış fiyatlarda düşüşe sebep oldu. Öte yandan lityum üreticilerinin hisseleri, ana metalde 2021'de başlayan ralliden elde ettikleri kazanımların çoğunu şimdiye kadar korudu.

Forbes, araştırma ve finansal hizmetler şirketi Morningstar ile birlikte 2023’ün en iyi 8 lityum hissesine ilişkin bir analiz yayımladı. Listede ilk sırada yer alan şirket Çin'de ve dünya çapında lityum, lityum ürünleri, diğer metaller ve piller üreten bir şirket Ganfeng Lithium Group (SHE:002460). Şirket, son dört çeyrekte sırasıyla %432 ve %265'ten fazla pozitif sapma ile güçlü hisse başına kâr (EPS) ve satış artışı gördü. Hisse senedi, 2021'in ortasından beri düşüş trendinde ve 52 haftanın zirvesinin yaklaşık %45 altında işlem görüyor.

Listedeki diğer şirketlere baktığımızda, ikinci sırada Sociedad Química ve Minera SA (SQM) bulunuyor. Sociedad Química y Minera Şili menşeili bir kimya şirketidir Şirket, bitki besinleri, iyot lityum ve endüstriyel kimyasallar tedarikçisidir. Dünyanın en büyük ikinci lityum üreticisi konumundadır. Şirket 2 Mart’ta paylaştığı finansal sonuçlarında beklentilerin oldukça üzerinde bir rapor yayımladı. SQM, dördüncü çeyrekte üç kattan fazla artışla net kâr açıkladı. Şirket, güçlü üç aylık talebin yardımıyla 2022'de rekor hacimlerde beyaz lityum ve türevleri sattığını bildirdi. Şirket, Aralık 2022'de sona eren üç ayda 1,15 milyar $ net kar bildirdi ve hasılatı yaklaşık üç kat artarak 3,13 milyar $ oldu. SQM'nin FAVÖK’ü de bir önceki yıla göre 560 milyon $’dan 1,67 milyar $’a yükseldi.

Sırası ile diğer şirketlere baktığımızda, Li-Cycle Holdings Corp. (LICY), Livent Corp (LTHM), Albemarle Corp (ALB), Lithium Americas (LAC), Piedmont Lithium (PLL) ve Sigma Lithium (SGML) bulunmaktadır.

Albemarle, listedeki en büyük şirket ve dünyanın en büyük lityum üreticisi. Albemarle, Nevada, Silver Peak'te bulunan ABD'deki tek aktif lityum madenini işletiyor. Şirket geçen yıla göre satışlarını %30,8 artırdı.

Başkan Biden tarafından onaylanan 2022 Enflasyon Azaltma Yasası, EV alıcıları ve otomobil üreticileri için sübvansiyonlar sağlıyor. Sübvansiyonlara hak kazanmak için, Kuzey Amerika'da veya ABD'nin ticaret anlaşması olan bir ülkeden gelen ham maddeleri kullanmak gerekiyor. Bu da, ABD'de LAC ve Piedmont Lithium gibi şirketler tarafından geliştirilen lityum kaynaklarını daha değerli kılabilir.

  Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
  https://www.yf.com.tr/

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 1 ay vadeli 400 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 50 milyon dolar
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 24 Mart itibarıyla 186.49 milyar dolar (Önceki hafta: 186.44 milyar dolar)
Bankacılık sektörünün verdiği krediler, 24 Mart itibarıyla haftalık %1.49 artış ile 8 Trilyon 66.9 milyar TL
Bankacılık sektörü mevduat ve fonları, 24 Mart itibarıyla haftalık %1.45 artış ile 10 Trilyon 212.7 milyar TL
TCMB'nin 2 hafta vadeli 600 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 860 milyon dolar
Mevduat bankaları tasfiye olacak tüketici kredileri, 24 Mart itibarıyla haftalık %0.20 artış ile 23 milyar 233 milyon TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 24 Mart itibarıyla haftalık %0.77 artış ile 4 trilyon 220.1 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi +48 milyon dolar
Mevduat bankaları tasfiye olacak kredi Kartları, 24 Mart itibarıyla haftalık %0.28 artış ile 11 milyar 375 milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış haftalık değişim -1.67 milyar dolar
Bankacılık Sektörü TL Mevduatları, 24 Mart itibarıyla haftalık %1.70 artış ile 5 trilyon 800 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin mevduat bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 24 Mart itibarıyla haftalık %0.37 azalış ile 169.74 milyar dolar
Yurt içi yerleşiklerin katılım bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 24 Mart itibarıyla haftalık %4.21 artış ile 16.75 milyar dolar
Facebookta Paylaş