2020 Yılı Cari Açığı 36.7 Milyar Dolar Oldu(Dinamik Menkul Değerler )

Aralık'ta cari açık 3,6 milyar dolar civarındaki beklentilere karşılık 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2019'da 6.8 milyar dolar açık veren cari denge 2020 yılını 36,7 milyar dolarda tamamlamış oldu. Cari açık tahmini GSYH'ye oran olarak %5,3'e karşılık gelirken cari denge en son 2013'te %3,0'ün üzerinde bir seviyeye ulaşmıştı. Bu performansta ihracat ve turizmin önceki yıla göre sırayla %7,7 ve %64,3 daralması etkili oldu. Geçen yıl 5 milyar dolarlık girişle çok zayıf bir sermaye dengesine sahip ödemeler dengesi hesabı, bu sene de 8,2 milyar dolarlık bir sermaye girişine sahne oldu. Cari açıktaki bu artışa karşılık sermaye girişinin yine çok zayıf seyretmesi 2020 yılında 31,9 milyar dolarlık bir rezerv kullanımına neden oldu. Önümüzdeki yıl da cari açığın yüksek seyretmeye devam etmesini beklemekle birlikte finansmanın rezerv kullanımı ile değil portföy girişleriyle ve borçlanma ile gerçekleşmesini bekliyoruz.
 


Dinamik Menkul Değerler A.Ş.
http://dinamikmenkul.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ YÜZDE 0.02 ARTIŞLA 51544,30 PUANDAN KAPANDI
RUSYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 4.25%, ÖNCEKİ: 4.25%)
İSPANYA BANKALARININ ECB'DEN ALDIĞI KREDİLER OCAK AYINDA 251.2 MYR EURO -İSPANYA MERKEZ BANKASI
AB KOMİSYONU BAŞKANI: AVRUPA'NIN İYİLEŞMESİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN YIL ORTASINDA İLK FONLARI ÖDEYEBİLİRİZ
BOFA, GLOBAL PETROL TALEBİNİN BUGÜN 92-93 MLN VARİL/GÜN ARTMASINI BEKLİYOR, 2019 SEVİYELERİNE KIYASLA HALEN 7 MLN GERİDE
AB KOMİSYONU BAŞKANI : YIL ORTASINA KADAR İLK FONLARIN DAĞITIMINI SAĞLAYABİLECEĞİZ
BOFA GLOBAL RESEARCH: GLOBAL PETROL TALEBİNİN GELECEK 3 YILDA 9 MLN VARİL/GÜN ARTABİLECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR
İSVEÇ MERKEZ BANKASI: E-KRONA İÇİN TEKNİK ÇÖZÜMLER TESTLERİNİ UZATIYORUZ
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: ÜLKEYE DİĞER VARYANTLARIN GİRİŞİNİ ÖNLEMEK İÇİN SINIR KAPATILMASI KAÇINILMAZ
Facebookta Paylaş