3Ç22 Kar Tahminleri (Yapı Kredi Yatırım)

3Ç22 finansalları açıklanmaya başlandı. Banka dışı kuruluşlar için son açıklama tarihi, solo finansallar için 31 Ekim ve konsolide finansallar için 9 Kasım'dır. Konsolide bankaların finansalları için son tarih ise 21 Kasım'dır. İnceleme kapsamımızdaki tüm şirketler için toplam %212'lik net kar büyümesi öngörürken (USD bazında %49), büyümeye karlarını 5 kat arttırmasını beklediimiz bankaların öncülük etmesini bekliyoruz.
Bankalar: Güçlü net faiz marjı gelişimi, sağlıklı kredi büyümesi, korunan aktif kalitesi. 3Ç22'de takibimizdeki 5 büyük bankanın net karında çeyreksel %14 artış, yıllık olarak ise %434 artış öngörmekteyiz. TL kredi-mevduat makaslarındaki iyileşme, swap maliyetlerinde iyileşme ve TÜFE'ye endeksli tahvillerden artan katkı güçlü karlılığın en temel etkenleridir. Sağlıklı kredi büyümesi, komisyon gelirlerindeki hızlanma ve korunan aktif kalitesi karlılıkları desteklemektedir. Takibimizdeki 5 büyük banka arasında GARAN, AKBNK ve HALKB'ın çeyreklik karlılığını en yüksek arttıran bankalar olmasını beklerken VAKBN, ALBRK ve ISCTR'nin çeyreklik kar gelişiminde geride kalmalarını bekliyoruz. Öte yandan, hayat sigortası & emeklilik şirketleri arasında ANHYT'ın bu çeyrekte güçlü net kar gelişimi elde etmesini tahmin ediyoruz.
Banka dışı: Her şey enflasyonla ilgili. 3Ç22'de yüksek ve artan enflasyon (çeyreksel TÜFE %81), incelediğimiz tüm endüstri şirketlerinin finansalları açısından en önemli ve belirleyici ortak tema olurken, bunu döviz değişimleri ve baz etkisi izledi. Döviz değişimleri, alışıldığı üzere sadece zayıf TL'yi değil, bu sefer EUR'nun USD karşısındaki değer kaybını da içerdi. Yüksek enflasyon, birçokları için ilk beklentilerden daha güçlü ciro büyümesi ve envanter kazançları sayesinde marj genişlemesi sağlasa da; şirket karlılıklarını daha yüksek girdi maliyetleri ve işletme giderleri yoluyla da baskılıyor. Kapsamımızın tamamı için ~%150'lik bir ciro artışı öngörüyoruz, ancak şirketlerin yalnızca %30'unun VAFÖK marjını yıllık iyileştirmesini bekliyoruz. Buna ragmen, toplamın %60'ının ise geçen yıla göre nispeten daha düşük kur zararları, reeskont giderleri ve şirket özelinde gelişmeler neticesinde net kar marjını arttırmasını bekliyoruz. Havacılık, Petrol, Enerji ve Gıda Perakendesi en iyi performans göstermesini beklediğimiz sektörlerken, Çelik ve Telekom'un geride kalmasını bekliyoruz. THYAO, PGSUS, TUPRS, AKSEN, BIMAS ve AEFES en ön plana çıkaracağımız hisseler olurken, sonuçların artdından yukarı yönlü revizyonlar bekliyoruz. ARCLK, EREGL, KRDMD ve TTKOM ise en inceleme kapsamımızda en zayıf sonuçları açıklamasını beklediğimiz şirketler.
Muhasebe kazancı/nakit yaratımı. Yüksek enflasyon, finansal tabloların şirketlerin reel durumlarını yansıtmasına engel olmakta ve geçmişle karşılaştırma zorlaşmaktadır. Muhasebe kazançlarının, şirketlerin net işletme sermayesi uygulamaları ve nakit yaratım kabiliyetleriyle bir bütün olarak değerlendirilmesinin gerekliliği ve öneminin enflasyonist zamanlarda daha da arttığını 3Ç22 finansallarında da görmeyi bekliyoruz.


Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş