Akşam Analizi (Işık FX)

TCMB, Kötü Gelen Enflasyon Dataları Sonrası Faiz Sinyali Verdi!
Bugün yurt içi tarafta Ağustos ayı enflasyon dataları açıklandı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) aylık bazda yüzde 6.60 artarken, senelik bazda 2003 Mayıs ayı datasından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 32.13’e ulaştı. Daha önemli olan manşet enflasyon(TÜFE) datalarında ise, aylık bazda yüzde 2.30’luk artış görülürken, senelik gerçekleşme yüzde 17.90 oldu. Datalar sonrası gözler TCMB ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalara çevrilirken, TCMB’den gelen ilk açıklama ile tansiyon düştü. Bankadan yapılan açıklamada: “Son dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmektedir ve TCMB, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi verecektir” denildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamalarda: “Maliyet şokları sonrası kısa vadede enflasyon artışları olması normal” derken, gelinen seviyenin topyekün mücadele gerektirdiğini ve fiyat istikrarı açısından zorluk ve risklerin farkında olduklarını vurguladı. Albayrak’ın, ABD ile ilişkiler konusunda üst düzey temasların devam ettiğini söylemesi de önemliydi. Yurt dışı tarafta da; Türkiye ve Arjantin başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin durumu takip ediliyor. Arjantin’in IMF ile yapmış olduğu yeni anlaşma kapsamında ülkede bugün bazı reform paketlerinin devreye alınması bekleniyor. Brexit konusunun yeniden tartışıldığı İngiltere’de, Başbakanlık’tan yapılan açıklamada: İngiltere’nin Chequers kentinde geçtiğimiz aylarda yapılan kabine toplantısı ile sunulan Brexit planının güvenilir ve tartışılabilir olduğu belirtilirken, taslak metnin Avam kamarasındaki oylamadan da geçeceğinin öngörüldüğü bildirildi. Bugün, ABD tarafında resmi tatil nedeniyle ekonomik veri açıklanmadı. Diğer Bölgelerde ise İmalat PMI’larını takip ediyoruz. Güne Çin’den gelen Caixin İmalat PMI’ı ile başlamış ve son 14 ayın en düşük gerçekleşmesini görmüştük. Euro Bölgesi ve İngiltere’den de İmallat PMI dataları izlenirken, onlar da çoğunlukla beklentilerin altında kaldı. Günün kalanında yurt içi tarafta enflasyon verileri ve TCMB’nin PPK toplantısına dair açıklamalar ve ABD ile Türkiye arasındaki gerilim başta olmak üzere sistematik risk unsurlarının durumu takip edilecek. Yurt dışı tarafta ise; ticaret savaşları ve gelişen ülkelerin durumu başta olmak üzere önemli haber akışları izlenecek.
EURUSD
Hafta sonunda Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in, Avrupa’da ekonomik olarak sorunlu ülkelerin başında gelen İtalya’nın, uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu ‘’BBB’’ seviyesinde sabit bırakırken durağan olan görünümü negatife çevirdi. Rapor sonrası yapılan açıklamalar da ise mali görünümle ilgili risklerden bahsedildi ve risklerin artması durumunda kredi notunda da değişikliğe gidebileceği belirtildi. Özellikle piyasa tarafında hem notun hem de görünümün düşürüleceğine yönelik beklentilerle baskılanan Euro varlıkları bu notla birlikte kısmen de olsa rahatladı anccak yine de ülkedeki borç stoğunu düşündüğümüzde risklerin devam edebileceğini düşünmekteyiz. Diğer taraftan İtalyan-Alman tahvil spreadindeki azalış da paritedeki toparlanma hareketlerini desteklese de bölgeden takip edilen kötü PMI rakamları bu hareketleri sınırladı. ABD tarafında ise resmi tatil olması nedeniyle sakin bir gün geçirilirken ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları takip edilmekte. Günün geri kalanında ise Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidman ve Chicago FED Başkanı Charles Evans’ın açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak Mayıs ayında başlayan düşen kanal formasyon takibimizi sürdürmekteyiz. Şuanda ise 1.1630 direnç bölgesine yakın fiyatlamalar görülürken geçilmesi ile birlikte 1.1655, 1.1685 ve 1.1710 dirençleri önemli olabilir. Ancak tam olarak Euro lehine hareketlerden söz edebilmemiz için şuan düşen kanalın kırılım teyit seviyesine denk gelen 1.1730 noktası ana direnç takip edilebilir. 1.1630 altı kalıcılıklarda ise 1.1580, 1.1560 ve 1.15300 destek noktaları izlenebilir.
USDTRY
Bugün yurtiçi tarafta açıklanan enflasyon dataları ile kur tarafında volatil hareketler oluştu. Veri öncesi yukarı yönlü hareketler gördüğümüz kurda; senelik TÜFE’nin yüzde 17.90 oranında gelmesi sonrası; TCMB’den, 13 Eylül’deki Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında faiz artırılabileceği yönünde gelen açıklamalar ile TL lehine işlemler oluştu. Kur tarafında diğer risk unsuru olarak takip ettiğimiz ABD ile Türkiye arasındaki bozulan ilişkiler konusunda ise, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın: Normalleşme için üst düzey temasların sürdüğünü açıklaması da önemliydi. Diğer yandan; enflasyon dataları sonrası TCMB’nin TL Depoları karşılığı Döviz Depoları ihalesine(swap) hiç teklif gelmezken, CDS ve tahvil faizlerinde geri çekilmeler görüldü. Günün kalanında gerek yurt içi taraftan gerekse yurt dışı taraftan; enflasyon dataları ve TCMB’nin PPK toplantısına yönelik gelebilecek açıklamalar önemli olacak. ABD ve Türkiye arasındaki gerilim, tahvil ve CDS fiyatlamaları, diğer gelişen ekonomilerin durumu ve TCMB, BBDK ve SPK gibi önemli kurumların ekstra açıklamalarını da takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6.60 seviyesi üzerindeki kurda, yukarı yönlü hareketlerde 6.6450, 6.7030 ve 6.7450 direnç seviyeleri takip edilebilir. Kurda geri çekilmelerde ilk önemli destek seviyemiz 6.5330 olup, buranın altında kalıcılıkta destek noktaları da 6.4750, 6.4100 ve 6.3630’da bulunmakta.
GBPUSD
Bugün İngiltere’de takip ettiğimiz İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi 53.9 beklentilerine karşın 52.8 ile beklentilerin altında kaldı. Özellikle Brexit tartışmalarının üst düzey olduğu bu günlerde gelen kötü PMI rakamları Sterlin üzerinde satış baskısı yarattı. ABD tarafında ise borsaların tatilde olması nedeniyle sakin bir gün geçirmekteyiz. Ancak ticaret savaşları gibi küresel olarak gerginliği artırabilecek haber akışları takibimizde olmaya devam ediyor. Günün geri kalanında da yine ticaret savaşları ve Brexit konusuna ilişkin yyaşanabilecek gelişmelerin yanı sıra Chicago FED Başkanı Charles Evans’ın açıklamaları izlenecek. Teknik olarak parite de düşen trend söz konusu. Bu kapsamda satış yönlü hareketlerin devamında 1.2845, 1.2810 ve 1.2780 destek noktaları önemli olabilir. Yukarı tarafta ise düşen trendin bozulması için şuan ki kırılım teyit seviyesi olan 1.3055 noktasını ana direnç olarak takip etmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 1.2895, 1.2920 ve 1.2950 ara dirençleri ilk etapta önemli olabilir.
BRENT PETROL
Umman Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada: Petrol fiyatlarının 70 ile 90 Dolar arasında dalgalanmasının beklendiği belirtildi. Ülkenin Petrol Bakanı Muhammed Bin Hamad El-Rumhi yaptığı açıklamada ise: petrol üretimini artırabilecek ülkeler olarak Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirliklerini gördüğünü söyledi. Piyasanın önemli üreticilerinden Rusya’nın Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise: Eylül ayında Rusya’nın petrol üretiminin Temmuz ve Ağustos ayında olduğu seviyelerde korunacağını deeklare etti. Son zamanlarda İran’a yönelik ABD yaptırımları ve ticaret savaşları konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh’den önemli açıklamalar takip edildi. Zanganeh: İran’a yönelik yaptırımların devreye alınması halinde geçmişte uygulanan başka yolların(takas veya kaçakçılık) da otomatikman devreye girebileceği uyarısında bulundu. Rusya’dan gelen açıklama ve Kuzey Denizi’ndeki kesinti haberi sonrası yeniden yukarı yönlü hareketler oluşan emtiada, günün kalanında başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise; 77.60 seviyesi altındaki emtiada geri çekilmelerde 77.35-77.15 destek bandı önemli olacak. Zira, Ağustos ortasından başlayan yükselen trende denk gelen bu bölgenin kırılması halinde emtia üzerindeki satış baskısı derinleşebilir. 77.60 üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 77.900, 78.25 ve 78.50’de bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD tarafında İşçi Bayramı olması nedeniyle veri akışı bakımından sakin geçilirken ülkede ticaret savaşları gibi önemli global haber akışları takip edildi. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik 200 Milyar Dolarlık ek gümrük tarifesi uygulayacağını açıklaması sonrası gerginliğin devam ettiğini görmekteyiz. Kanada ile gerçekleştirilen NAFTA müzakerelerinde ise iki taraf arasında anlaşma sağlanamadığını görmekteyiz. Günün geri kalanında da yine global haber akışları takibimizde olacak. Ayrıca bir süredir Altın ile aynı korelasyona sahip olan Yuan varlıklarında yaşanacak hareketlerde önemli olabilir. Volatilite bakımından sakin geçirdiğimiz günde Emtia’ya teknik olarak baktığımızda 1207 noktası kritik olabilir. Bu seviye üzerinde kalıcılıklarda alış yönlü işlemlerde artış görülebilir. Bu durumda ise ilk etapta 1212, 1215 ve 1220 dirençleri takip edilebilir. 1200 altı kalıcılıklarda ise 1196 noktası önemli olabilir. Kırılması ile birllikte 1192, 1188 ve 1185 destekleri takip edilebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ARJANTİN, HAMMMADDE İHRACATINDAN DOLAR BAŞINA 4 PESOS GEÇİCİ VERGİ ALACAK
ARJANTİN/DUJOVNE: İHRACAT VERGİSİ ARALIK 2020'YE KADAR UYGULANACAK
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,65882 TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 94.00 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 94.00 milyon dolar
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,80345 TL
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 65.00 milyon dolar
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 65.00 milyon dolar
ARJANTİN/MACRI: BAZI ÖNEMLİ GIDA ÜRÜNLERİNİN FİYATLARI KONTROL EDİLECEK-BN- BLOOMBERG HT
TCMB, kotasyon repo imkanı ile 955.00 milyon TL verdi
ARJANTİN/MACRI: IMF İLE GÜNLER İÇİNDE ANLAŞMA SAĞLANABİLİR-BN- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş