Akşam Analizi (Işık FX)

Trump'ın Mesajlarına, Çin'den Teyit Bekleniyor!
Küresel tarafta Ticaret Savaşları'nın yankıları piyasa açılışında ''Flash Crash'' etkisiyle başlangıç yaptı. ABD-Çin Ticaret görüşmelerinde geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin'in yaptırım kararına karşılık; 300 Milyar Dolarlık ürün grubuna 1 Eylül itibariyle uygulanacak yüzde 10 gümrük verigisini yüzde 15'e, 250 Milyar Dolarlık ürün grubuna ise 1 Ekim itibariyle yüzde 25 olarak devreye girecek tarife ise yüzde 30 uygulanacağını deklare etmesi takip edilirken Beyaz Saray tarafından; Başkan Trump, Çin'e daha fazla gümrük verigisi uygulamadığı için pişman şeklindeki ifadeleri günün ilk saatlerinde tedirginliğin artmasına neden oldu ve kapalı olan Japonya piyasalarında seans açılışıyla birlikte TL ve baz gelişen para birimleri, emtialar ve borsa endekslerinde 3 Ocak'ta yaşanılan ''Flash Crash'' şoku yaşandı.
Piyasalar yaşanan bu gelişmeler sonrası gelişmekte olan bir çok para biriminde sert hareketlilikler görüldü. Özellikle; TL 2018 Eylül ayından bu yana en sert değer kaybını yaşarken, ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri 2016 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyelere geriledi ve bu durum Ons Altın'da 2013 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeleri test etmesine neden oldu. Akabinde ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çin'in ABD ile adil bir ilişkiyi kabul etmesi durumunda ticaret anlaşmasının hemen imzalanabileceğini söylemesi kritikti.
Bunun dışında geçtiğimiz haftasonu bütün piyasaların odak noktası Fransa'da düzenlenen G7 Zirvesi ve sonrasında yapılan açıklamalardaydı. Keza ABD Başkanı Trump'ın, Çin'in ticaret anlaşması yapmak istediğini ve tedarik zincirlerini kaybetmeyi istemediklerini vurgulaması önemli açıklamalardandı. Bu bağlamda Trump'ın pozitif açıklamalarına karşın Çin tarafından gelecek açıklamalar önem arz ederken merakları uyandırdı. Ayrıca Trump, G7 zirvesinin verimli geçtiğini, AB ile ticaret anlaşmasını müzereke ettiklerini açıklarken Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi bir çok lider, İran konusunda büyük bir çoğunluk oluşturulduğunu ifade etti. Tabi bu açıklamalar sonrasında İran'la yeni bir nükleer anlaşma gerekli fikri çoğunluk tarafından pozitif karşılandı. Bununla birlikte Almanya Başbakanı Merkel, İran'ın durumuna yönelik barışçıl çözümde hepimizin büyük çıkarı var fakat kolay olmayacak şeklindeki açıklamaları İran merkezli tartışmanın piyasalar tarafından önümüzdeki süreçte sık sık takip edilecek bir konu olduğunun sinyalini veriyor.
Diğer taraftan ekonomik takvimde sakin bir gün geçirdiğimiz bugünde; yurt içinde Kapasite Kullanım Oranı Ağustos ayında yüzde 76,6 ile beklentilere paralel açıklandı. Yurtdışı tarafa baktığımızda ise ABD'de Dayanıklı Mal Siparişleri Temmuz ayında yüzde 2,1 beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen ABD Nakliye Hariç Dayanıklı Mal Siparişleri aylık bazda -0.4 ve öte yandan Almanya IFO İş İklimi Endeksi 94.3 beklentilerin altında gerçekleşti. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel tarafta özellikle Ticaret Savaşları, G7 Zirvesi'ne yönelil gelebilecek haber akışlarının yanı sıra Avrupa'nın lokal sorunlarından Brexit ve İtalya siyasi krizine yönelik gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.

EURUSD
Küresel tarafta günün ilk saatlerinde Ticaret Savaşları etkisini gösterirken, günün devamında veri akışları paritede oynaklıklara neden oldu. Ticaret Savaşları cephesinde Beyaz Saray tarafından gelen açıklamalar kritikti. Özellikle Başkan Donald Trump'ın, Çin'e daha fazla gümrük verigi uygulamadığı için pişman şeklindeki açıklamalar küresel piyasalarda hareketliliğe neden olurken haftasonu Fransa'da düzenlenen G7 zirvesinde Trump'ın, Çin ile anlaşmaya yönelik pozitif söylemleri takip edildi. Diğer taraftan günün içinde Yunansitan Başbakanı Mitsotakis'in, parlamentoda sermaye kontrolleri konusunda kısa bir açıklama yaparak sermaye kontrollerini tamamen kaldırılacağı yönündeki açıklamaları ilerleyen günlerde Euro Bölgesi'nde İtalya ve İngiltere'de Brexit meselesiyle beraber gündem oluşturabilir. Keza gün içinde takip edilen veri akışında ise Almanya IFO İş İklimleri Endeksi 94.3 ile 2012 Aralık ayından bu yana en düşük seviyelere gerilerken Euro varlıklarında değer kayıplarına neden oldu. Diğer taraftan ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri ise beklentilerin altında gerçekleşti. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları paritede hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1.1100 desteğinin üzerinde işlem gören paritede yukarı yönlü atakların ağırlık kazanması halinde 1.1165, 1.1190, 1.1220 ve 1.1240 direnç seviyeleri takip edilebilir. Aksi yönde satış yönlü atakların derinleşmesi halinde ise 1.1080, 1.1040, 1.1010 ve 1.0985 destek seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
USDTRY
Cuma akşamı ABD ile Çin arasında iplerin oldukça gerilmesi ile Asya Seansı'nın açılışıyla birlikte Çin Yunaı'nda meydana gelen sert satışlar, TL de dahil olmak üzere gelişmekte olan para birimlerine negatif yansırken tıpki 3 Ocak'ta yaşanan flash crash etkisi ile kurda sert yükselişler görüldü. Ani yükseliş sonrası fiyatlar yeniden 5.80 seviyelerine otururken 5.7850-5.8350 bandı arasında güniçi hareketlerine devam ettiği gözlemlendi. Haber akışında ABD ile Çin'in bugün itibariyle daha ılımlı açıklamaları gerginliği bir miktar da olsa dindirirken iki ülkenin tekrar görüşmelere başlamak için istekli olmaları piyasalar açısından son derece önemli olacak. Bir yandan bu konuda gelecek açıklamalar kritik olacakken diğer yandan FED-Trump zıtlığına ilişkin neler yaşanacağı da merak konusu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2016 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini test ederken ABD tahvil eğrisi bugün de bozulma yaşadı. Burada 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerindeki getiri eğrisinin terse kalıcı dönüşü, piyasada resesyon ihtimallerini de artıracak bir sebep olarak karşımıza çıkabilir. Yurtiçi tarafta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'tan Suriye'ye, Doğu Akdeniz'den diğer bölgelere uzanan mücadelelerini zaferle taçlandıracaklarını iletirken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise S-400 tedarikine ilişkin ikinci bataryanın temini yarın itibariyle başlayacağını duyurdu. TL varlıkları adına siyasi ve jeopolitik risk unsurları devam ederken 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 400 üzerinde seyri sürmekte. Teknik görünümde alıcılı seyrin devamı için 5.8350 üzerinde kalıcı fiyatlama gerekebilir. Bu durumda 5.8440-5.8670-5.8815 dirençleri test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde 5.8000-5.7740-5.7550-5.7340 destek seviyeleri tekrar gündeme gelebilirken 5.70 altında satıcılı seyir derinleşebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında Yaz Banka tatili olması sebebiyle piyasalar kapalı olsa da haber akışında yaşanan gelişmeler takip edildi. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, ABD Doları'nın dünya ekonomisinde istikrarsızlaştırıcı bir rol oynamakla olduğuna işaret ederek, merkez bankalarının bir araya gelerek kendi rezerv paralarını oluşturmaları gerekebileceğine işaret etmesi dikkat çekti. Öte yandan G7 zirvesi için bulundukları Fransa'nın Biarritz kentinde Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, şartlar ne olursa olsun 31 Ekim'de Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılacaklarını söyledi. Bununla birlikte AB Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Gunther Oettinger, İngiltere'nin AB'den bir anlaşma olmadan ayrılması ve 39 milyar Euro olarak hesaplanan ayrılma faturasını ödememesi halinde Avrupa Birliği'nin bunu götüreceği bir mahkeme bulunmadığını ancak Britanya'nın, AB ve diğer potansiyel ticaret partnerleri ile gelecekteki müzakerelere ilişkin kredibilitesini kaybedeceğini dile getirdi. ABD kanadında ise gün içinde Çin'in yönelik uzlaşmacı tavrına yeşil ışık yakan Başkan Donald Trump'tan gelen ılımlı açıklamalar risk iştahını bir nebze de olsa açmış görünürken Çin müzakerelerinde şimdiye kadarki en iyi noktada olduklarını belirtmesi dikkat çekiciydi. Veri akışında ABD Temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri aylık yüzde 2.1 ile beklentilerin üzerinde görülürken çekirdek veride ise yüzde 0.4 yaşanan daralma Nisan 2017'den bu yana en düşük seviye olarak karşımıza çıkmakta. Brexit ve ticaret görüşmelerinin fiyatlamalara etki ettiği parite için teknik anlamda 14 günlük RSI göstergesinin bugün 50 seviyesinin altına düştüğü görülmekte. Beliren aşağı yönlü hareketlerin devamı için 1.2220-1.2195-1.2165-1.2130 desteklerine kadar geri çekilmeler görülebilirken olası toparlanmalarda da 1.2300-1.2335-1.2360-1.2385 direnç seviyeleri karşımıza çıkmakta.
BRENT PETROL
Küresel tarafta Ticaret Savaşları özelindeki gelişmeler son günlerde petrol fiyatlarını baskılamasına karşın, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ticaret anlaşmasına dair pozitif mesajları fiyatlamalarda toparlanma hareketine neden oldu. Trump'ın, G7 zirvesinde bir araya geldiği mevkidaşı ile görüşmeleri sonrasında Çin'in yaklaşımına bağlı olarak ticaret anlaşması imzalamak birkaç saniyemizi alabilir şeklindeki söylemleri son günlerde artan tansiyonu törpüledi. Bunun dışında G7 zirvesinde Özellikle Almanya Başbakanı ve ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere İran Nükleer Anlaşmasına dair değişiklik yapılmasına yönelik söylemleri ilerleyen günlerde piyasa monitörlerinin gündeminde yer alacağına işaret ediyor. Diğer taraftan İran hükümet sözcüsü Ali Rebii'nn, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, '' Adrian Darya-1'' isimli 2.1 milyon varil ham petrol taşıyan tankerin 130 Milyon Dolar'a satıldığını açıklaması kritikti. Günün devamında ekonomik takvimde sakinlik halimken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra OPEC ve OPEC+ ülkelerden gelebilecek açıklamalar emtia üzerinde hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak bakıldığında ise 60.00 dolar direncine yakın seviyelerden işlem gören emtiada yukarı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması halinde 60.50, 60.75, 60.90 ve 61.25 direnç seviyeleri takip edilebilir. Şayet satış yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde tekrar 59.60, 59.45, 59.00 ve 58.80 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Cuma günü Çin'in ABD mallarına ek gümrük vergisi koyması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşılık vereceklerini iletmesi ile 300 milyar dolar değerindeki Çin ürünü 1 Eylül itibarıyla yüzde 10 yerine yüzde 15 oranında vergilendirilmeye başlanacağını duyurması ile ticaret savaşında ipler epeyce gerilmiş durumdaydı. Nitekim bu durum gece saatlerinde Asya seansında yaşanan sell-off ile birlikte ons altın 1555 Dolar testi ile Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyelerini görmüştü. Gün içinde ise özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın ılımlı açıklamaları ile GAP'li açılış yapan değerli metalde aşağı yönlü hareketler gözlemlendi. Trump'ın G7 Zirvesi'nde Çin Lideri Xi'nin büyük bir lider olduğunu, sakinlik ve anlaşmaya yönelik arzusunu memnuniyetle karşıladığını ve Çin'in bu doğrultuda ABD'li ticaret müzakerecilerinin arayarak görüşmek istediklerini bildirmelerinin oldukça olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Trump ayrıca İran ile görüşmek için henüz erken olduğunu vurgularken Japonya Başbakanı Abe ile ticaret anlaşmasını sonuçlandıracaklarına inandığını da sözlerine ekledi. Bunun dışında ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çin'in ABD ile adil bir ilişkiyi kabul etmesi halinde ticaret anlaşmasının kısa süre içinde imzalanacağını söylerken Çin Ticaret Bakanlığı'nın gün içinde yaptığı açıklamada ise ABD'nin yeni tarifeler uygulaması durumunda Çin'in çıkarlarını korumak adına daha fazla adım atacağını iletti. Diğer yandan ABD tahvil eğrilerinde bozulma yeniden belirirken bu konudaki kalıcılık resesyon söylentilerini de beraberinde getirecektir. Teknik anlamda, 1529 seviyesinin önemli olduğu sarı madenin bu seviye altında kalması ile birlikte satıcılı seyri devam edebilir. Bu durumda 1523-1518-1510-1500-1495 destekleri takip edilebilirken mevcut seviyenin üzerinde ise 1536-1540-1547-1555 direnç seviyeleri önemli olabilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş